in

My body my choice! Κινητοποιήσεις υπεράσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση

Ενάντια στα σκοταδιστικά κηρύγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το σκίτσο ανήκει στην εικαστικό Μαρία-Ελένη Θαλασσινού, πηγή: σελίδα facebook - Μέδουσες

Ενάντια στα σκοταδιστικά κηρύγματα κατά των αμβλώσεων που οργανώνει αύριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη η Ιερά Σύνοδος στις εκκλησίες της χώρας κινητοποιούνται φεμινιστικές συλλογικότητες υπερασπιζόμενες το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι συλλογικότητες απαντούν και με αυτόν τον τρόπο στην επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος και στην καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος στην αναπαραγωγική υγεία που κορυφώνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος  αποφάσισε να στείλει εντολή στις Μητροπόλεις της χώρας να προγραμματίσουν για τις 8 του Σεπτέμβρη που γιορτάζει τα γενέθλια της Παναγίας κήρυγμα κατά των αμβλώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη η συλλογικότητα  ΦΥΛ.ΙΣ. AUTH θα βρίσκεται από τις 9 π.μ. έξω από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με άλλα φεμινιστικά σχήματα, ομάδες και συσπειρώσεις για να διαμαρτυρηθεί «για την επιθυμία των παπάδων να αποκτήσουν τον έλεγχο των σωμάτων μας».

«Σας περιμένουμε όλα εκεί, για να ενώσουμε τις φωνές μας, για τις αδερφές μας που δεν είναι εδώ, για να έχει η καθεμιά ύπαρξη την αυτοδιάθεση του σώματός της» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στην Αθήνα στις 8 π.μ. έξω από την Μητρόπολη

«Η Ιερά Σύνοδος, εν έτει 2022, έφτιαξε εγκύκλιο «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων». Η εγκύκλιος μια κάστας ανδρών «θα διαβαστεί στις Εκκλησίες στις 8 Σεπτέμβρη, κατά την ‘εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου’, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο μισογυνικός τους σκοταδισμός δεν θα περάσει!» αναφέρει το κάλεσμα της κινητοποίησης που στόχο έχει να «υπερασπιστούμε το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση που κατακτήθηκε μέσα από τους αγώνες μας».

Ανακοίνωση με αφορμή το αυριανό κήρυγμα εξέδωσε και η συλλογικότητα «Μέδουσες» στη Λάρισα.

«Η επίθεση στην αυτοδιάθεση των σωμάτων μας και η καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος μας στην αναπαραγωγική μας υγεία φαίνεται να κορυφώνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Νόμιμα κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως αυτό της άμβλωσης, απειλούνται μέσω ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου της πατριαρχικής καπιταλιστικής τάξης δημιουργώντας το απαραίτητο έδαφος για περισσότερη χειραγώγηση και βία πάνω σε κάθε θηλυκότητα.

Στην ελληνική γεωγραφία, αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές, σκοταδιστικές, μισογυνίστικες αντιλήψεις και απόψεις που εκφέρονται από θρησκευτικούς, δικαστικούς και κρατικούς λειτουργούς προσπαθούν μεθοδικά να προσθέσουν στην δημόσια ατζέντα συζήτησης την επανεξέταση του δικαιώματος στην άμβλωση, ένα δικαίωμα νόμιμο και κατοχυρωμένο από το 1986 (Νόμος 1609/1986 – ΦΕΚ 86/Α/3-7-1986) σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα-έγκυος (παράλειψη του νομοθέτη να μην αναφέρει και κάθε άτομο που φέρει μήτρα, όπως τρανς άνδρες, μη-δυαδικά ή άφυλα άτομα) μπορεί να προβεί σε τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης εντός των 12 πρώτων εβδομάδων κύησης (19 σε περιπτώσεις βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας μη ικανής να αντισταθεί) ανεξαρτήτως του αν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Η ύπαρξη του νόμου, βέβαια, συναντά ήδη αρκετές δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή του με τεράστιες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία και γιατρούς που συχνά επικαλούμενοι «λόγους συνείδησης» αρνούνται να τελέσουν την συγκεκριμένη επέμβαση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε και εν μέσω πανδημίας, πλουτίζοντας αφενός ιδιωτικές κλινικές και ωθώντας αφετέρου τις θηλυκότητες και ιδιαίτερα τις μη προνομιούχες σε επισφαλείς για την υγεία τους εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι άλλωστε νέο ότι πριν τη νομική κατοχύρωση της άμβλωσης, η υγεία πολλών θηλυκοτήτων τέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας επικίνδυνων πρακτικών διακοπής κύησης σε ακατάλληλα περιβάλλοντα.

Τα τελευταία χρόνια, το επίμαχο ζήτημα των αμβλώσεων επανέρχεται τεχνηέντως σε πάνελ καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, συνδρομητικές εκδόσεις εφημερίδων, ιστοσελίδες Πανεπιστημίων μέσω «προσωπικών απόψεων» υπό το πρίσμα πως αυτές δεν εκπροσωπούν την Πολιτεία. Τη στιγμή που η ίδια Πολιτεία επιτρέπει την υπονόμευση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με καμπάνιες αφισών περί αγέννητων παιδιών σε δημόσιους χώρους και εορτασμούς  (1η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα) σε θρησκευτικούς τεμένους, με συνέδρια περί γονιμότητας και με εκπαιδευτικά προγράμματα τιτλοφορούμενα «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα». Στη λίστα έρχεται να προστεθεί η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων» που θα διαβαστεί στις 8 Σεπτέμβρη στα «ποίμνια» τους.

Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί φυσικά η κίνηση αυτή, αφού διαχρονικά σεξισμός και πατριαρχία πάνε χέρι-χέρι με την εκκλησία. Την ίδια εκκλησία που το 1545 έθεσε το ερώτημα αν οι γυναίκες είναι ανώτερες των ζώων και έχουν ψυχή, που κατά την Ιερά Εξέταση τις δαιμονοποιούσε, τις βασάνιζε και τις σκότωνε, που προφασιζόμενη την κατά τ’ άλλα ισότητα κηρύττει στη «δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», αποκλείει τις γυναίκες από χώρους λατρείας και τις θεωρεί μιαρές όταν έχουν περίοδο. Συνεπώς, ποιο δικαίωμα θα μπορούσε να έχει -σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές αντιλήψεις- στην εαυτή της πόσο μάλλον στην άμβλωση όταν είναι ίση ή λίγο ανώτερη από τα ζώα και αναμφίβολα κατώτερη του άνδρα;»

Οι Μέδουσες εναντιώνονται «στην μετατροπή των σωμάτων μας σε αναπαραγωγικές μηχανές για ένα ισχυρό και κυρίαρχο έθνος. Δεν θέλουμε εκκλησία και κράτος να διαπραγματεύονται για εμάς χωρίς εμάς, να εντείνουν την κυριαρχία στις ζωές μας και να ελέγχουν τα σώματά μας. Καμία ανοχή στην προστασία της «ιερής» πατριαρχικής πυρηνικής οικογένειας, όπου η μητρότητα δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή των γυναικών. Δε «βλέπουμε φαντάσματα» όταν απαντούμε σε «προσωπικές απόψεις» που αφορούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μας δικαιώματα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές, ούτε τυχαίες συγκυριακά και προπαντός δεν είναι ούτε ακίνδυνες. Είναι διαρκείς και επίμονες απόπειρες αναχρονισμού και επίθεσης στα κεκτημένα μας.

Σινιάλο αλληλεγγύης σε κάθε θηλυκότητα, φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητα που αντιστέκεται.

Νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις για όλα.

Τα σώματα μας, μας ανήκουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4χρονη προσφύγισσα νεκρή νότια της Κρήτης-«Να σταματήσουμε τα κρατικά εγκλήματα»

«Οι απόψεις τους θυμίζουν Μεσαίωνα, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους»