“Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα, ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να αφήσει τη θέση του στην προεδρεία. Έδωσε εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις να διευθύνουν τα ζητήματα στη χώρα”.
Με αυτά τα λόγια, λίγα λεπτά μετά τις 6 ώρα Ελλάδας, ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την οριστική παραίτηση του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτη, Χόσνεϊ Μουμπάρακ. Λίγες ώρες μόνο μετά το χθεσινοβραδυνό διάγγελμά του, όπου δήλωνε την πρόθεσή του να παραμείνει στην προεδρία και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Σεμπτεμβρίου, ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν σε παραθαλάσσιο θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Φήμες μάλιστα τον θέλουν να φεύγει με ελικόπτερο από το Προεδρικό Μέγαρο, πολιορκημένος από τα εκατομύρια των διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτησή του, ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της αιγυπτιακής κοινωνίας.
Το πέρασμα της εξουσίας στο στρατό βέβαια, αντιστοιχεί τυπικά σε πραξικόπημα, παρά σε επανάσταση. Ωστόσο, αυτή την ώρα, τα εκατομύρια διαδηλωτών που οδήγησαν σε αυτή την ανατροπή πανηγυρίζουν για τη νίκη τους. Ένα πρωτόγνωρο κλίμα γιορτής και ελευθερίας σφραγίζει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθιστώντας σαφές ότι η μεταστροφή της επανάστασης σε πραξικόπημα θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το κυρίαρχο καθεστώς της Αιγύπτου. Επίσημα, ο απερχόμενος Πρόεδρος παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ένοπλων δυνάμεων, ενώ στην πράξη τον έλεγχο φαίνεται ότι έχουν οι γηραίότεροι αξιωματικοί που βρίσκονται στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Πολλά θα κριθούν από το χρόνο και τη διαδικασία με την οποία θα κηρύξει τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτές πρέπει να γίνουν σε 60 ημέρες μετά την παραίτηση του Προέδρου.
(πηγή thepressproject.gr)