in , ,

Μοτοπορεία και δράσεις από το ΣΕΤΕΠΕ: «Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας»

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του διανομέα που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας τα ξημερώματα της Κυριακής 31/10, διεκδικώντας ταυτόχρονα να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος από το οποίο προστέθηκε ένας ακόμα διανομέας στη μακρά λίστα των εργαζομένων που σκοτώνονται την ώρα της δουλειάς.

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία σήμερα, Δευτέρα 1/11, στο Εργατικό Κέντρο στις 11.00, στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την Τρίτη 2/11, στο συλλαλητήριο των σωματείων της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 4/11 και στην απεργία του κλάδου στις 9 Νοέμβρη.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρει:

«Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ένας ακόμα νεκρός διανομέας προστέθηκε στη ήδη μακρά λίστα των συναδέλφων που χάθηκαν στην άσφαλτο. Ηταν ο τρίτος εργάτης που έχασε σε λίγες μέρες τη ζωή του, μετά τον διανομέα στην Καλλιθέα και τον λιμενεργάτη στον Πειραιά.

Ως Συνδικάτο εκφράζουμε στην οικογένειά του, τους οικείους του την βαθειά μας θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Ζητάμε να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η δουλειά του διανομέα είναι άκρως επικίνδυνη, με απρόβλεπτα περιστατικά κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Ειδικά στις περιπτώσεις που συνάδελφοι διανομείς δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα, ή με την πίεση της παράδοσης της παραγγελίας, αυτά από μόνα τους δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους για τον εργαζόμενο.

Είναι όμως μόνο οι κίνδυνοι που κρύβουν οι δρόμοι η αιτία του κακού; Δεν είναι η κακιά στιγμή, ούτε το ριζικό μας. Το αίμα των 40 νεκρών διανομέων την τελευταία πενταετία στην άσφαλτο “φωνάζει” για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, για την απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για τα βαρέα και ανθυγιεινά που είναι άμεση ανάγκη να επανέρθουν και για την ειδικότητα του διανομέα.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες για τις κυβερνήσεις που σιωπούν και γυρίζουν την πλάτη στις εργατικές απαιτήσεις τόσα χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και για τους εργοδότες που στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης και του κέρδους τους έχουν μετατρέψει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους, πετώντας τους ένα ξεροκόματο κι αφήνοντάς τους έκθετους σε κάθε κίνδυνο, φυσικό και ανθρώπινο.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτήν την κατάσταση! Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε:

– Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

– Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών

– Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες

– Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη

– Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη

– Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση

– 5μερο – 7ωρο

– Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος

Καλούμε κάθε συνάδελφο διανομέα να έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο σε περίπτωση που είναι θύμα ή μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος με συνάδελφο. Να οργανωθεί στο ΣΕΤΕΠΕ για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.

Ολοι στη μηχανοκίνητη πορεία την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Την Τρίτη στις 19:00 όλοι στη Γενική μας Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο να συζητήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου, να οργανώσουμε τη δράση μας.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Κλιμακώνουμε με απεργία στον κλάδο την Τρίτη 9 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Κανένας μόνος! Κανένας φόβος! Οργανώσου στο Συνδικάτο σου!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο στην Cosco: «Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά»

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη: «Η δικαίωση των φοιτητριών της μαιευτικής βρίσκεται στους αγώνες μας»