in , ,

48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο στην Cosco: «Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά»

πηγή φώτο: 902

Με νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το δίκαιο απεργιακό αγώνα τους για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς, για να μην θρηνήσουν ξανά άλλο νεκρό συνάδελφό τους και για να επιστρέφουν όρθιοι στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο, όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Παράλληλα, συνέχεια στον αγώνα και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, μετά την μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία από την Αθήνα ως τον Πειραιά που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, δίνει η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη στις 9 το πρωί, στην οποία απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Cosco.

Την απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία πήραν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO με Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής, εκτιμώντας τη ζωτική σημασία των αιτημάτων τους και τη μεγάλη επιτυχία που έχει καταγράψει ο 7ήμερος απεργιακός αγώνας τους.

Ηδη, μεγάλη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα – παράλληλα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει – αποτελεί και το γεγονός της μεγάλης μαζικοποίησης του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κόντρα στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις πιέσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση, οι εργάτες της COSCO όχι μόνο συμμετείχαν καθολικά σε επτά 24ωρες απεργίες – η τελευταία από τις οποίες ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής – αλλά ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ήδη από τις πρώτες δύο μέρες των εκλογών, οι οποίες συνεχίζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και τη συσπείρωση στο σωματείο τους, κατάφεραν από τα 4 κρίσιμα αιτήματα που προτάσσουν να κάνουν ήδη την εργοδοσία να αποδεχθεί ένα πολύ ουσιαστικό, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Οπως επισημάνθηκε, βέβαια, και από τον πρόεδρο του Σωματείου, Μάρκο Μπεκρή, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, «εμείς έχουμε 4 αιτήματα», οι λιμενεργάτες της COSCO διεκδικούν επίσης: Οι ομάδες εργασίας (πόστες) σε κάθε γερανογέφυρα και ανά βάρδια να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες. Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Με την ολοκλήρωση των εκλογών του Σωματείου την Τρίτη, θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα στείλει εξώδικο στην εργοδοσία, ζητώντας να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων και να αποδεχθεί συνάντηση με το Σωματείο τους την Πέμπτη.

«Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με νίκη των εργαζομένων, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι σε περίπτωση που η εργοδοσία απολύσει ή εκβιάσει εργαζόμενο, όλοι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και σε αυτήν την περίπτωση όπως έπραξαν με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του συναδέλφου τους, με νέο «κράτει όλα»!

Στο μεταξύ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ξανά η εργοδοσία κατά της απεργίας, έβγαλε και την απεργία της Κυριακής παράνομη, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας. Χαρακτηριστική εξάλλου των πιέσεων απέναντι στις οποίες οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της COSCO ορθώνουν το ανάστημά τους, συνεχίζοντας τον απεργιακό τους αγώνα, είναι η νέα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη η μεγαλοεργοδοτική ναυτιλιακή ένωση «Διεθνής Ναυτική Ένωση», απαιτώντας παρέμβασή του για «να αποκατασταθεί άμεσα η επιχειρησιακή λειτουργία του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς» και απειλώντας πως αν δεν τερματιστεί άμεσα η απεργία «τα μέλη μας και οι εργαζόμενοί τους θα προβούν σε πάσα νόμιμη ενέργεια και θεσμική κινητοποίηση ως ύστατο μέσο διαμαρτυρίας».

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Με την ιστορική απεργία μέσα στο λιμάνι δεν αφήσαμε να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εφτά ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμη μας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε να μην υπάρξει άλλος νεκρός και συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό.Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε ως τώρα:

• Τη δέσμευση της εταιρείας και του Υπουργείου για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

• Την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου μας που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.

• Ανάγκασε την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσει το πρόβλημα για τις εργατικές πόστες, συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας για 6άρα πόστα.

• Έγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων.

Αυτός ο αγώνας, κουρέλιασε τους αντεργατικούς νόμους, μας γέμισε νέα πείρα στο πώς να παλεύουμε.

Το δυνάμωμα και ισχυροποίηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέσα στη φωτιά της μάχης και της αναμέτρησης για τα δίκιο όλων των εργαζομένων, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για όλους τους εργαζόμενους.

Κατορθώσαμε όλες αυτές τις ημέρες, να γίνουμε μια γροθιά.

Η παραπέρα μαζικοποίηση, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας είναι αυτό που πιέζει και φοβάται η εργοδοσία, που μπορεί να δυναμώσει το αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση μέσα στο λιμάνι για τα δίκαια αιτήματα μας.

Η πάλη για τη ΣΣΕ που διασφαλίζει τα δικαιώματα των όλων των εργαζομένων συνεχίζεται με καλύτερους όρους, προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία.

Το νέο ΔΣ έχοντας εξασφαλίσει και στα χαρτιά την αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου μας θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες τη πρόταση για υπογραφή ΣΣΕ.

Η πείρα που αποκτήσαμε μέσα στην απεργιακή αναμέτρηση είναι τεράστια, ξέρουμε ότι για να αποσπάσουμε ότι δικαιούμαστε χρειάζεται σκληρό αγώνας, κρίνεται στις πύλες και τις προβλήτες του λιμανιού, με οργανωμένο, μαζικό, πολύμορφο αγώνα, με σχέδιο και συνέχεια.

Ότι λέει το εργοδοτικό συνδικάτο είναι για γέλια, καλά θα κάνουν να μείνουν στα λαγούμια τους, εκεί που είναι όλες αυτές τις ημέρες, που τους γύρισε τη πλάτη ο ίδιος ο κόσμος.

Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλες αυτές τις ημέρες, από εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς, από τα χειροκροτήματα και τις σηκωμένες γροθιές με τις οποίες μας αντιμετώπιζε ο κόσμος στους δρόμους, στις μηχανοκίνητες πορείες, στις συγκεντρώσεις.

Όπως δεν μας σταμάτησε η σιδερένια πόρτα έξω από τη COSCO, όπως δεν μας σταμάτησαν τα δικαστήρια και η τρομοκρατία, ακόμη περισσότερο με το σωματείο μας δίνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες, και μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία συγκροτούμε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο.

Προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας της Δευτέρα 1/11 στις 9.00 το πρωί για να απαιτήσουμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, παίρνουμε μαζικά μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 4/11 στο Πειραιά μαζί με όλα τα σωματεία που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργατών στο λιμάνι.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε το Σωματείο μας για:

6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία. Αν υπήρχε κι άλλος συνάδελφος δίπλα στο Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας.
Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Να μη κοιμόμαστε με το κινητό ως σκουλαρίκι.
Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας. Με 16 μεροκάματα πως μπορεί να ζήσουν τα παιδιά μας;

Πηγή: 902

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Περιβαλλοντική Φιλοσοφία»: Κύκλος διαλέξεων από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιστημών

Μοτοπορεία και δράσεις από το ΣΕΤΕΠΕ: «Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας»