in ,

Μιλώντας για τον Μιχάλη

Διαδήλωση ευαισθητοποίησης από τους μαθητές-τριες του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης για την οδική ασφάλεια

Σε μια ακόμη δράση για να μην ξεχαστεί η απώλεια του Μιχάλη, του μαθητή της Β Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης, που έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο στις 22 Σεπτεμβρίου, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης συμμαθητές και συμμαθήτριές του στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Με τις φωνές και τις πικέτες τους προσπάθησαν να επιστήσουν την προσοχή οδηγών και πεζών σχετικά με την οδική ασφάλεια και την ταχύτητα στους δρόμους.

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε μια πικέτα, «η ταχύτητα συγκινεί αλλά σκοτώνει επίσης». Ο Μιχάλης πήγαινε να αθληθεί με το ποδήλατό του στο αθλητικό κέντρο των Αμπελοκήπων όταν στην οδό Δενδροποτάμου τον χτύπησε όχημα της ΕΛΑΣ και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Παπαγεωργίου. Μετά από μερικές μέρες νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου έχασε τη μάχη για τη ζωή, κάτι που βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους συγγενείς και τους φίλους του αλλά όλα τα σχολεία της Σταυρούπολης.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που παιδιά σκοτώνονται εξαιτίας τροχαίων στους δρόμους που γειτνιάζουν με τα σχολεία αυτά, καθώς ενώ πρόκειται για κατοικημένες περιοχές το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι σε πολλούς από αυτούς άνω των 50 km/h. Από τα τέσσερα σχολεία της περιοχής τα δύο ήδη έχουν δύο θύματα μαθητές, κάτι που έχει κινητοποιήσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για το ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης στις σχολικές μονάδες.

Σήμερα οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριες του Μιχάλη συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα Α’ του ΟΛΘ και από το σημείο αυτό μαζί με τον διευθυντή του Λυκείου και καθηγητές-τριες του σχολείου πραγματοποίησαν μια διαδήλωση από το πεζοδρόμιο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής με συνθήματα: «Σήμερα το μάθημα έχει απουσία, του Μιχάλη δίνουμε εδώ την παρουσία», «Όχι άλλα άδεια θρανία», «Πρόσεξε την πινακίδα, γιατί είναι του πεζού η ασπίδα».

«Είναι μία δράση στο πλαίσιο του περιπάτου του σχολείου για τη συμμετοχή μας στην έκθεση για τα 100 χρόνια της Μικρασιαστικής καταστροφής, σήμερα όμως δεν ξεχνούμε τον Μιχάλη. Ο μαθητής μας που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο στην Δενδροποτάμου, είναι πάντα μαζί μας, δεν τον ξεχνάμε. Γι’ αυτό περπατάμε στο Μέγαρο Μουσικής, μιλώντας για τον Μιχάλη, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αξία που μπορεί να διέπει μια ανθρώπινη πόλη» σημείωσε ο διευθυντής του Λυκείου Ευθύμης Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της η Μελίνα Καλαϊτζίδη, μαθήτρια της Γ΄Λυκείου τόνισε πως σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση πεζών και οδηγών, μιας και ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος από αυτοκίνητα . «Είμαστε συγκινημένοι-ες για το ότι ο κόσμος αντιδράει και διαβάζει τα μηνύματά μας. Δεν ξεχνάμε τον Μιχάλη, ποτέ δε θα συμβεί αυτό. Σκοπός είναι να μην έχουμε άλλα θύματα. Μετά το ατύχημα οι μαθητές-τριες είμαστε ακόμη πιο ενωμένοι με τις δράσεις που κάνουμε. Τα παιδιά όλα είναι συγκινημένα και οι συμμαθητές μας ως μελλοντικοί οδηγοί θέλουν να μάθουν τον ΚΟΚ και να τον ακολουθούν. Αφορά όλους μας και είναι πολύ σημαντικό για εμάς κάτι να αλλάξει».

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο Αλέξης Μπένος από το σύλλογο «SOS τροχαία εγκλήματα» υπενθυμίζοντας πως στις 27 Νοέμβρη, είναι η επέτειος μνήμης για τα θύματα τροχαίων. «Ελπίζω πως όλοι θα συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κινητοποιηθούμε για να μην έχουμε άλλα θύματα» κατέληξε.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρουσίαση του πρώτου συνεργατικού Δημοκρατικού σχολείου στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή στα 43 του ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης