Μια ματιά στην άκρη της Ελλάδας: Παρανέστι Δράμας

Το Παρανέστι είναι μία από τις “τυχερές” περιοχές σε όλη την χώρα που επιλέχθηκαν για να “φιλοξενήσουν” τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
 
Ένα πανέμορφο χωριό στην άκρη της Ελλάδας επιλέχθηκε από την κεντρική διοίκηση για να στοιβαχτούν στην κυριολεξία σε ένα στρατόπεδο- φυλακή οι μετανάστες και πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ στην επιχείρηση “Ξένιος Ζευς” στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
 
Ένας μήνας έχει περάσει από το άνοιγμα του στρατοπέδου μέσα στην νύχτα όταν ξεκίνησε η μεταφορά ανθρώπων από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ουκρανία, τη Γεωργία,τη Γκάνα, τη Σενεγάλη. Αυτή την στιγμή στο στρατόπεδο βρίσκονται 150 μετανάστες σε ένα κτίριο, σε θαλάμους των 40 ατόμων όταν η πρόβλεψη χωρητικότητας του κτιρίου είναι για πολύ μικρότερο αριθμό.
Όσον αφορά το φαγητό είναι λιγοστό όπως είπαν οι ίδιοι, η ατομική τους υγιεινή γίνεται με δυσκολία ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν στο προαύλιο του στρατοπέδου αφού σύμφωνα με τους αρμόδιους δεν πληρούνται ακόμη οι όροι ασφαλείας. Επιπλέον τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία επικοινωνία με συγγενείς και φίλους καθώς τα καρτοτηλέφωνα που υπάρχουν εντός του στρατοπέδου χρειάζονται χρήματα και τηλεκάρτες που οι ίδιοι δεν διαθέτουν. Ακόμη όπως οι ίδιοι αναφέρουν και η επικοινωνία τους με δικηγόρους είναι δύσκολη αφού τα χρήματα που τους ζητούν δεν έχουν να τα δώσουν.
 
Μερικοί από αυτούς μιλούν μάλιστα πολύ καλά ελληνικά αφού έχουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να μην κρατούνται φυλακισμένοι.
 
“Το χειρότερο είναι να κουβαλάει ο άνθρωπος τη φυλακή μέσα του”
                                                                                   Ναζίμ Χικμέτ
 
Πολλά κείμενα έχουν γραφεί για την απόφαση της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης να “ανοίξει” στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και να στοιβάξει μέσα εκατοντάδες ανθρώπους που έφυγαν από τις χώρες τους με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
 
Στο Παρανέστι είναι πολλές οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει με για την λειτουργία του κέντρου κράτησης των μεταναστών στο στρατόπεδο Πανταζοπούλου.
 
Από την μια η λεγόμενη “Πατριωτική κίνηση” που σπέρνει την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον διχασμό μεταξύ τοπικής κοινωνίας που βάλλεται από την οικονομική κρίση και των εξαθλιωμένων και φυλακισμένων μεταναστών.
 
Από την άλλη τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που δεν ξεχνούν τους δικούς τους μετανάστες, την ανθρωπιά, τον σεβασμό στα δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων.
 
Την Κυριακή το κέντρο κράτησης επισκέφθηκε ο Βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας προκειμένου να μιλήσουν με τους μετανάστες , να δουν τις συνθήκες στο χώρο και να εκδηλώσουν την αντίθεση τους στην ύπαρξη των “σύγχρονων Νταχάου”.
 
Σε δήλωση του στο alterthess ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης δήλωσε πως “Τα σύγχρονα Νταχάου δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα και δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες. Κατά την επίσκεψή μας είδαμε ότι επιβεβαιώνεται η θέση μας πως ο « Ξένιος Ζευς » επισκέφθηκε και το Νομό μας αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των μεταναστών χωρίς χαρτιά χωρίς σχέδιο και με επικοινωνιακούς όρους. Τα στρατόπεδα κράτησης των μεταναστών δεν αποτελούν λύση και πρέπει να κλείσουν”. Τέλος ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας να πάρει πρωτοβουλία να επισκεφθεί το Στρατόπεδο το συντομότερο δυνατό και αφιλοκερδώς τα μέλη του να παρέχουν νομικές συμβουλές και συμπαράσταση στους μετανάστες.
 
Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διέγραψαν τον Σταυρογιάννη επειδή δεν θα ψήφιζε τα μέτρα

Το Ιρλανδικό θαύμα-part 3