“Η Ιρλανδία θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα μία μαγική σφαίρα που θα μπορούσαμε να δούμε δύο φορές το μέλλον μας. Την πρώτη φορά όταν ως κέλτικος τίγρης υποσχόταν την εκρηκτική ανάπτυξη και την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη των προηγούμενων δεκαετιών και (την δεύτερη φορά) πάλι να λειτουργήσει όταν ακολούθησαν τα μέτρα λιτότητας και να δούμε εκεί την δεύτερη καταστροφή”
Με αυτή την παρομοίωση της πολιτικοοικονομικής πορείας της Ελλάδας με την Ιρλανδία ξεκίνησε την ομιλία του ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στην εκδήλωση του Αριστερού Βήματος που έγινε πριν από λίγες μέρες με θέμα “Η απάντηση της Αριστεράς στην χρεωκοπία” . Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ως κύριοι ομιλητές ο Λεωνίδας Βατικιώτης, Διδάκτορας οικονομικών επιστημών, ο Γιάννης Τόλιος, Διδάκτορας οικονομικών επιστημών και ο Κατσούλας Χρήστος, εκπαιδευτικός.
Στην ιστορία που διηγήθηκε με αφορμή μια αποστολή δημοσιογράφων πριν από δέκα μήνες στην Ιρλανδία στην οποία και πήρε μέρος “θυμήθηκε” ότι ήταν εκείνη η εποχή που ο Τρισέ προσπαθούσε τότε να πείσει ότι η Ελλάδα έχει μόνο ένα πρότυπο να ακολουθήσει αυτό της Ιρλανδίας. Οι δημοσιογράφοι τοτε από την πλευρά τους έπρεπε από τη μία να παρουσιάσουν τις επιπτώσεις της μείωσης των μισθών αλλά παράλληλα να δώσουν την ελπίδα ότι παρ`όλα αυτά οι Ιρλανδοί θα τα καταφέρουν.
Ο Άρης Χατζηστεφάνου περιέγραψε με μια “φωτογραφία” την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ιρλανδία. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιρλανδικής ΓΣΕΕ και την ξενάγηση που ακολούθησε στο κτίριο, όπου στεγάζεται, βρέθηκε στην ταράτσα απ`όπου, όπως ανέφερε, μπορούσες να δεις τρία πράγματα.”Τον ποταμό Λίφι, μία γέφυρα του Καλατράβα και πίσω από την γέφυρα ένα εγκαταλελλειμμένο γιαπί το οποίο θα στέγαζε το στρατηγείο της Anglo Irish bank, της μεγαλύτερης φούσκας που δημιούργησε το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας…”. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι στην φωτογραφία θα έπρεπε να υπάρχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ως κομμάτι της κρίσης. Από τον ποταμό Λίφι έφευγαν παλιά τα καράβια με τους Ιρλανδούς μετανάστες για να πάνε στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία κ.α. Η γέφυρα του Καλατράβα, όπως σχολίασε, ήταν τα χρόνια της φούσκας, του κέλτικου τίγρη, όταν η χώρα είχε μεταμορφωθεί σε μια “Ντισνευλαντ του Μίλτον Φριντμαν”, το κουφάρι της Anglo Ιrish bank ήταν η κατάληξη του συστήματος αυτού. Παρά τις φαινομενικές διαφορές σε σχέση με την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, τα βήματα της κατάρρευσης,όπως εξηγεί, είναι περίπου τα ίδια. “Καταρρέει λοιπόν ο Κέλτικος τίγρης και παρ`όλα αυτά επιμένουν να τον παρουσιάζουν ως πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα”.
Ο “γρήγορος” κέλτικος τίγρης τελικά ψόφησε και ήρθε το ΔΝΤ να δώσει το τελειωτικό χτύπημα…
Δείτε όλο το βίντεο με την αναλυτική περιγραφή του Άρη Χατζηστεφάνου για τις πολιτικές που οδήγησαν την Ιρλανδία στην κατάρρευση, τις ομοιότητες και τις διαφορές των πολιτικών αυτών με αυτές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τις λύσεις που προτείνονται από τον ίδιο για έξοδο από την κρίση, ως την απάντηση που μπορεί να δώσει η Αριστερά στην χρεωκοπία.