in ,

Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο ΨΝΑ, σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενοι

Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο ΨΝΑ, σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενοι

Κάνοντας αναφορά στις ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης για τη μεγάλη διασπορά του Covid-19 σε ασθενείς και προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ο «Ενιαίος σύλλογος εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί)» ζητά: Σαφείς οδηγίες, μέτρα προστασίας, ιχνηλατήσεις, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, άμεση ενημέρωση για τα κρούσματα και επαναλαμβανόμενα τεστ, πρόσληψη προσωπικού και μονιμοποίηση επικουρικών υπαλλήλων, ένταξη στα Β.Α.Ε. αλλά ακόμα και το στοιχειώδες: ασθενοφόρο και οδηγό που να είναι σε 24ωρη βάση στο νοσοκομείο.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ανακοίνωση του σωματείου:

«Ένα είναι βέβαιο, η Διοικήτρια του ΨΝΑ κα Τσαγδή Δέσποινα και ο Αναπληρωτής Διοικητής κος Δούρος Κων/νος,  ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στη κορύφωσή του, φρόντισε ασθενείς και εργαζόμενοι, να είμαστε ανοχύρωτοι και εκτεθειμένοι, χωρίς τα προαπαιτούμενα μέσα . Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε διοικήσεις, αποτελούν πιόνια και εκτελεστικά όργανα της αντιδραστικής πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο υγείας και οι εκάστοτε  κυβερνήσεις για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς.

Εντός αυτού του πλαισίου χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε και είναι σε εξέλιξη στο ψυχογηριατρικό τμήμα «Μποδοσάκειο» του ΨΝΑ.

  • Στο συγκεκριμένο τμήμα καθώς και σε αρκετά Οικοτροφεία του ΨΝΑ νοσηλεύονται ψυχογηριατρικοί ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
  •  Λόγω της ιδιαιτερότητας του ψυχογηριατρικού τμήματος, από την εκδήλωση των πρώτων δύο (2) επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ζητήθηκε να μας γνωστοποιήσει (η Διοίκηση) τις οδηγίες και τα μέτρα του ΕΟΔΥ προκειμένου να μειωθεί η διασπορά. Καμία σαφής και αιτιολογημένη απάντηση δεν δόθηκε.
  • Στη συνέχεια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γίνονται τρία (3) Δεν μας γνωστοποίησε ούτε τότε γιατί ο ΕΟΔΥ δεν έβαζε σε προληπτική καραντίνα το προσωπικό που έκανε βάρδια με τα συγκεκριμένα άτομα (επιβεβαιωμένα κρούσματα) προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.
  • Δεν μας γνωστοποίησε εάν έγινε ο απαιτούμενος αριθμός απολυμάνσεων μετά από τον εντοπισμό κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος στο συγκεκριμένο τμήμα.
  • Η Διοίκηση με μεγάλη καθυστέρηση (μόλις την Παρασκευή) μετά από την εκδήλωση πολλών κρουσμάτων, έλαβε τελικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς..
  • Όταν άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα οι ασθενείς του Μποδοσακείου, ακολουθούνται διαδικασίες που οδηγούν σε μεγάλη διασπορά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης δηλαδή διακομίζονταν ασθενείς από το Μποδοσάκειο, στα εξωτερικά ιατρεία (παθολογικό, καρδιολογικό ακτινολογικό) του νοσοκομείου και πάλι επέστρεφαν στο Μποδοσάκειο (μέχρι να επιβεβαιωθούν) εντείνοντας με τον τρόπο αυτό τη διασπορά σε όλο το ΨΝΑ. Μεγάλος αριθμός του προσωπικού των εξωτερικών ιατρείων και όχι μόνο ερχόταν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα. Άγνωστο εάν γίνονταν απολυμάνσεις και ενημερωνόταν το προσωπικό.
  • Από την Παρασκευή 20/11/2020 που ξεκίνησε η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων -μετά από τόση μεγάλη καθυστέρηση- λαμβάνονται μέτρα και τίθεται όλο το προσωπικό του τμήματος σε καραντίνα. Η Διοίκηση αφού κατάφερε να πετύχει τη διασπορά, εκ των υστέρων παίρνει μέτρα.
  • Από την Παρασκευή 20/11/2020 έως τη Δευτέρα το πρωί 23/11/2020 και ενώ η κατάσταση εξελισσόταν δραματικά, η Διοίκηση του ΨΝΑ ήταν άφαντη, αφήνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να διαχειριστούν την αδιαφορία της με τα ελάχιστα μέτρα ατομικής προστασίας που διαθέτουν.
  • Στην παρούσα φάση υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο συγκεκριμένο τμήμα, σε ασθενείς και υπαλλήλους ενώ η ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων συνεχίζεται.

Επίσης, η Διοίκηση δεν μας έχει γνωστοποιήσει το συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ψ.Ν.Α. ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί να μας γνωστοποιήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μεμονωμένα κρούσματα υπαλλήλων σε οικοτροφεία του ΨΝΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, κατοικεί στην περιοχή του Χαϊδαρίου, με κίνδυνο να επεκταθεί η διασπορά και στον συγκεκριμένο δήμο εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα μείωσής της.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Μάνη με θύμα 44χρονη

ΕΚΘ: Να διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί