in ,

Με συνθήματα για ζωή με αξιοπρέπεια η Θεσσαλονίκη τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά

Mε συνθήματα για ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια και μηνύματα αντίστασης στις επιθέσεις που βιώνουν εργαζόμενοι-ες σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις σωματείων, συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, κινημάτων, κομμάτων και οργανώσεων που τίμησαν την Εργατική πρωτομαγιά.

Στην κεφαλή της πορείας των συνδικάτων που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο βρισκόταν πανό στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη. Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν στο επίκεντρο των συνθημάτων ενάντια στην κατάρρευση των υποδομών και των μεταφορών που συνδέθηκαν με αιτήματα που απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση των μισθών και ελεύθερο χρόνο.

Στις τοποθετήσεις εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χ. Κυπριανίδης σημείωσε ότι «οι αγώνες του  Σικάγο μας δείξανε το δρόμο, οφείλουμε για νεότερες γενιές να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο του ιδρώτα μας». Τα σωματεία που συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του καπνεργάτη, μαζί με οργανώσεις και πολιτικά κόμματα μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας τους αγώνες για εργατικά δικαιώματα και τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό.

Κάλεσαν επίσης τον κόσμο να στείλει ηχηρό μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης. Τη διαδήλωση του ΕΚΘ ακολούθησαν επίσης το ΜέΡΑ25,  η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι ζητώντας ζωή με δικαιοσύνη. Η ΟΚΔΕ συγκεντρώθηκε μαζί με την επιτροπή αγώνα Διανομέων και την Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, Εγνατία με Αγίας Σοφίας διαδήλωσε στο ΥΜΑΘ και κατέληξε από την Αγίου Δημητρίου στο μνημείο στο ΕΚΘ. Στη διαδήλωση ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, με αφορμή την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που εισέβαλε προ ημερών σε έκθεση καλλιτέχνη από την Β. Μακεδονία στην Καλαμαριά, καθώς και μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

πηγή: infolibre

Από την Καμάρα ξεκίνησε η διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου με συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια και την εκμετάλλευση αλλά και μια εργασία χωρίς αφεντικά.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση των σωματείων του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και το σωματείο της Μαλαματίνα έδωσαν το παρών σε μια πορεία που κατέληξε στο μνημείο του εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια «στη μνήμη των νεκρών της τάξης μας».

Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή φοιτητών και μαθητριών, ακόμη και πολύ μικρών παιδιών, που μαζί με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Η Εργατική Πρωτομαγιά κατάφερε να συνενώσει τη μνήμη των αγώνων των εργατών του Σικάγο για δικαιώματα που σήμερα αμφισβητούνται με τις φωνές για όλα τα δίκαια του κόσμου που αναδεικνύουν τα χειραφετητικά κινήματα της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταστροφικές, μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις στην A’ Αρχαιολογική Ζώνη Μετεώρων καταγγέλλουν Μέλη της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για όλους»

Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά! Συγκλονιστική συμμετοχή στη συναυλία υποστήριξης του ανακτημένου εργοστασίου