in , , ,

Με αφορμή την περίπτωση του Ηλία Σμήλιου: Βιομηχανία διώξεων σε βάρος των κινημάτων στη Θεσσαλονίκη

Η περίπτωση του, συνδικαλιστή δασκάλου και δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ηλία Σμήλιου ξεπερνάει κάθε δυστοπικό σενάριο καταστολής που μπορεί να είχαμε κατά νου. Ο Ηλίας Σμήλιος, με πολυετή παρουσία στους εργατικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί ως κατηγορούμενος 4 φορές από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Η πρωτοφανής στοχοποίηση του συγκεκριμένου αγωνιστή, αφορά ευρύτερες αριστερές αλλά και δημοκρατικές δυνάμεις καθώς αποτελεί πιλοτική εφαρμογή βαθύτατα αντιδημοκρατικών διατάξεων και νόμων που ψηφίστηκαν τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό πως στη δίκη της 14/9/2021 ο Ηλίας Σμήλιος δικάζεται μαζί με άλλους 5 αγωνιστές για τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη το 2020 με μία μικρή διαφορά. Για τον τον Η. Σμήλιο έχουμε τη μοναδική εφαρμογή της εξωφρενικής, αλλά και βαριάς κατηγορίας του “οργανωτή”, που προβλέπει ο νόμος Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Δικάζεται επίσης στις 2/12 μαζί με τον Μ. Αναγνώστου από τη ΒΙΟΜΕ, τον Θ. Αγαπητό, περιφερειακό σύμβουλο με την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, τον δικηγόρο Ζ. Κλεισιάρη και το επίσης μέλος του ΣΥ.Σ.Θ. Γρ. Σκουλά για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν το 2016-18, ενώ για το ίδιο “έγκλημα” δικάζεται και στις 20/10 και 7/12.

ΝΑΡ: Οι δίκες θα είναι ορόσημα της πάλης μας

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

«Είναι σαφές ότι αυτή η μηχανή διώξεων, που έχει ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ με την νομοθέτηση ως ιδιώνυμο αδίκημα και ενταντικοποιείται επί ΝΔ, βάζει στο στόχαστρο την κοινωνική και πολιτική δράση και επιχειρεί μέσα από μια εξοντωτική στοχοποίηση να στείλει μήνυμα τρομοκράτησης σε όποιον και όποια αγωνίζεται συλλογικά για μια καλύτερη ζωή. Τέσσερις δίκες σε τέσσερις μήνες για ένα δάσκαλο όταν όλοι όσοι ρημάζουν τις ζωές μας, το περιβάλλον, το μέλλον της νεολαίας έχουν εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο και το φωτοστέφανου του “μεταρρυθμιστή”.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μεθόδευση πολιτικής δίωξης με την ευθύνη να ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ενταγμένη στη συστηματική επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην πολιτική απαγορεύσεων της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, που ειδικά στην περίοδο της πανδημίας έχει απογειωθεί σε επίπεδα που θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ερντογάν. Ανάλογες ηθικές και πολιτικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με ΝΔ-ΚΙΝΑΛ εφάρμοσε την πολιτική νομικής θεσμοθέτησης και προστασίας της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας από τις τράπεζες και τα κοράκια των φαντς.

Ας μην έχουν αυταπάτες οι ενορχηστρωτές αυτής της εκστρατείας αυταρχισμού και κρατικού τρόμου. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε απεγνωσμένες κινήσεις απελπισμένων ούτε ακτιβισμοί μειοψηφιών. Είναι η αντίσταση της κοινωνίας στην αδικία και την εκμετάλλευση που μας πνίγει, στο γιουρούσι του κεφαλαίου που ιδιωτικοποιεί ότι πουλιέται και καταστρέφει ότι δεν αγοράζεται. Η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ μετατρέπει τη ζωή των λαϊκών εργατικών στρωμάτων σε διαρκή αγωνία και ανασφάλεια για το αύριο. Αυτό βλέπουμε στην εργασία, στην παιδεία, στη δημοκρατία, στην εγκληματική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία, στην επίθεση στο δημόσιο πλούτο και το φυσικό περιβάλλον.

Να σπάσουμε το τείχος της σιωπής γύρω από την αυταρχική επίθεση και στοχοποίηση του Η. Σμήλιου. Να υψώσουμε τείχος αλληλεγγύης για όλους τους αγωνιστές και αγώνα για το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται.

Σε αυτή τη μάχη οι δίκες θα είναι ορόσημα της πάλης μας. Κανείς και καμία δεν πρέπει να λείψει, λαϊκοί αγωνιστές, νεολαία, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος, οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς και της κοινωνικής αντίστασης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Το αύριο ανήκει σε εμάς, όχι στην καταπίεση, θέλουμε Ειρήνη!»

5ωρη απασχόληση και αμοιβή με ψίχουλα για τις σχολικές καθαρίστριες στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης