Μαζική απεργία vs ισοπέδωση

 

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε ότι “είναι αδύνατον να προπαγανδίσει κανείς τη μαζική απεργία σαν αφηρημένο μέσο πάλης, όπως ακριβώς είναι αδύνατο να προπαγανδίσει την επανάσταση”. Με άλλα λόγια είπε ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς τη ζύμωση αυτού του μέσου αγώνα μέσα στους εργαζόμενους καθώς αν oι εργαζόμενοι δεν το αισθάνονται ως ανάγκη να βγουν μαζικά στους δρόμους δεν πρόκειται να το κάνουν.

Η φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι αυτή στην οποία εκτυλίσσεται η 27η απεργία μέσα σε 2,5 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που ο Γιωργάκης Παπανδρέου μας ανακοίνωσε από το Καστελόριζο ότι έφτασαν το ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Κι όμως ακόμα ο κόσμος δεν έχει κουραστεί να βγαίνει στους δρόμους, να τρώει δακρυγόνα και ξύλο, να χάνει μεροκάματα και στην τελική να βλέπει όλο και χειρότερα μέτρα να βγαίνουν.

Είναι εν τέλει το κατάλληλο μέσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανατραπεί το σκηνικό; Στο κείμενο που η Ρόζα αναφέρεται στο παραπάνω περιγράφει το πως μια απεργία-διαμαρτυρία απέναντι σε δυό απολύσεις στο εργοστάσιο Πουτίλωφ οδήγησε μέσω μαζικών απρεγιών στο ξέσπασμα της επανάστασης του 1905 στη Ρωσία. Στην Ελλάδα του 2012 δεν φαίνεται να οδηγούμαστε σε τόσο μαζικές συλλογικές δράσεις και ίσως χρειάζεται πλέον οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να καθήσουν και να δουν για να βελτιώσουν τις μορφές και τους τρόπους κινητοποίησης τους ώστε να αποκτήσουν ακόμα μαζικότερο χαρακτήρα.

Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο ζωής της Ρωσίας του 1905 αλλά ο κυβερνητικός θίασος που έχει βαλθεί με τα καμώματά του να βγάλει τον Αριστοφάνη από τον τάφο έχει εν γνώση του επιλέξει να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στην ισοπέδωση. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των μέτρων που προωθεί και γι αυτόν τον λόγο “το παίζει” θύμα και κάνει πως αντιστέκεται στις επιταγές υπαλλήλων διεθνών οργανισμών.

Οι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί για να κάνουν μια δουλειά. Να δώσουν δημόσια αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα βορά στους λίγους. Αυτό κάνουν με τη συμβολή του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Κουβέλη και πλειάδας παπαγάλων.

Ο λαός γνωρίζει ότι αυτούς πρέπει να σταματήσει για να ανατραπεί το σκηνικό. Αυτή του η γνώση ίσως οδηγήσει στην μαζική απεργία και αυτή με τη σειρά της ίσως οδηγήσει σε ανατροπές. Όλοι στους δρόμους λοιπόν!

Alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπήκαν τα ΜΑΤ στο ΣΜΑ

Super League: Κόκκινη κάρτα στον Ρατσισμό