in

ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Kavala Oil – Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε κτίριο του εργοστασίου

21 Δεκεμβρίου 2021: Τα ΜΑΤ εισβάλουν στις εγκαταστάσεις και συλλαμβάνουν δεκάδες εργαζομένους

Εγκλωβισμένοι σε μονάδα του εργοστασίου και περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ βρίσκονται περίπου 130 εργαζόμενοι του εργοστασίου Kavala Oil στην Καβάλα, μετά την άγρια επιχείρηση καταστολής των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Η αστυνομία παραμένει γύρω από το κτίριο ενώ ήδη έχουν προσαχθεί 10 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το εργοστάσιο καθώς είχαν καταγγείλει μη ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου. Πριν λίγες μέρες κλιμάκιο του αρμόδιου Υπουργείου είχε προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελιών των εργαζόμενων που βρίσκονταν εν αναμονή του πορίσματος. Ωστόσο η αστυνομία έκοψε σήμερα το πρωί την περίφραξη και εισήλθε στο εργοστάσιο κάνοντας χρήση κρότου-λάμψης.

Η εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου ήδη έχει προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις, σε μηνύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στις 15 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι ξεκαθάριζαν ότι ο αγώνας τους αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και το περιβάλλον καθώς και ότι αυτό σημαίνει περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας.

Βίντεο από την εισβολή της αστυνομίας

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου:

Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τις μεγάλες διασυνδέσεις της Energean όπως επίσης και τα μεγάλα ποσά που έχει διαθέσει για την επικοινωνιακή παραπληροφόρηση.

Είμαστε όμως υπερήφανοι για τον δυναμικό αγώνα μας απέναντι στην αυθαιρεσία της και ότι στην Καβάλα δεν είναι όλοι ίδιοι και ευκολόπιστοι στα ψέματά της.

Ισχυρίζεται η Energean ότι δεν επιτρέπουν οι εργαζόμενοι στα διοικητικά της στελέχη να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις . Δεν διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος από 3 Αυγούστου μόνο σε 3 πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να εγκληματήσουν κατά των ζωών μας, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος. Μάλιστα για να καλύψει τις εγκληματικές εντολές τους προχωρά σε μικρές διορθώσεις μόνο και μόνο για να ρίξει «στάχτη στα μάτια μας». Είναι όμως τόσο μεγάλα τα ρίσκα που θέλουν να θέσουν. Ώστε για μας είναι αδιαπραγμάτευτα και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι διαδικασίες 40 χρόνων και οι κανόνες ασφάλειας που επιχειρεί να παραβιάσει.

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των τριών προσώπων που νομίζουν ότι θα κρυφτούν πίσω από το διευθυντικό δικαίωμα για να κάμψουν την απόφαση μας στο να οδηγηθούν όλα αυτά μέχρι τελικής δικαίωσης.

Το ότι διορθώνουν μερικώς τις αρχικές εγκληματικές αποφάσεις τους δεν σημαίνει τίποτα για τους εργαζόμενους παρά την επικοινωνιακή τους εκστρατεία να θολώσουν το τοπίο.

Ας θυμηθούν τι ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο προσωρινής διαταγής, ότι όλα είναι εντάξει και όλοι ενημερωμένοι. Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν στο σκοτάδι και όποιον “πάρει ο χάρος”.

Επομένως στο εργοστάσιο μπαίνει κάθε στέλεχος και κάθε εργαζόμενος που δεν απειλεί την ζωή μας – την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και το περιβάλλον, αυτό σημαίνει περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας.

Σαράντα (40) χρόνια τώρα έχουμε άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα γιατί θεματοφύλακες είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Μπορεί όλα αυτά που φωνάζουμε να μην συγκινούν κάποια πληρωμένα αυτιά, γι’ αυτό έτσι απλά αυτοί που κάνουν πως δεν μας καταλαβαίνουν να ρωτήσουν την Energean γιατί προβάλει ως θετική ενέργεια το πλοίο ασφάλειας που έχει στην Σικελία και βοήθησε στην περισυλλογή μεταναστών, το αντίστοιχο που υπήρχε στον Πρίνο γιατί το σταμάτησε; Αυτό και μόνο αλλά και άλλα πολλά δείχνει το πως αντιλαμβάνεται η Energean την ασφάλεια στον Πρίνο γιατί κάποιοι πρόθυμοι θέλουν να της επιτρέπεται, εμείς όμως ποτέ.

Όλα αυτά τα φωνάζουμε μήνες αλλά άλλοι σιωπούν, άλλοι υπερθεματίζουν και άλλοι αντιστέκονται, δεν φτάσαμε κυριολεκτικά στο παρά πέντε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση με τις ισχυρές, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χωρίς σπουδαίο λόγο.

Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας, το περιβάλλον, την οικονομική δύναμη της πόλης, δεν θα τα αφήσουμε όλα αυτά στην τύχη. Έχουμε ορκιστεί ότι όλοι μαζί θα τα υπερασπιστούμε με ότι χρειαστεί. Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν όσο δυνατός και να παρουσιάζεται, όσο ύπουλα και αν φέρεται γιατί μας πνίγει το δίκιο, γιατί έχουμε προσφέρει κυριολεκτικά όλη την ζωή μας γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε έτσι την όλη κατάσταση.

Ούτε βήμα πίσω στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια, αξίες αδιαπραγμάτευτες!

Καταγγέλλει την επίθεση η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την επέμβαση με ανακοίνωσή της, ενώ τονίζει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

Ολόκληρη η καταγγελία της ΓΣΕΕ: «Μια ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

H ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.

«Να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος»

Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Συνομοσπονδία, ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σέρρες: Ξυλοδαρμός ντελιβεράδων από δέκα άτομα

Γιατί οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις δουλειές τους παγκοσμίως -Το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης στις ΗΠΑ