in ,

Μαλαματίνα: Με συλλήψεις και κλίμα τρομοκρατίας προσπαθούν να σπάσουν την απεργία

Η απεργία συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Σε μεθοδεύσεις για να σπάσει η απεργία των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα»  προχώρησε για άλλη μια μέρα η διοίκηση της εταιρείας χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς παρά τις συλλήψεις, την αστυνομία και την προσπάθεια του απεργοσπαστικού μηχανισμού να εισέλθει στο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Από το πρωί της Τετάρτης το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στη Μαλαματίνα με τη συνδρομή εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που κηρύσσει το σωματείο διανύουν την τέταρτη εβδομάδα κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας εκ μέρους της εργοδοσίας που προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των απεργών αλλά και κόντρα στη σιωπή των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Από το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ βρέθηκαν στο σημείο παραμένοντας αμέτοχοι στις μεθοδεύσεις του διευθύνοντα συμβούλου αλλά και άλλων διευθυντικών στελεχών να προκαλέσουν ένταση. Επί ώρες οι εργαζόμενοι παρέμεναν ενωμένοι σε απεργιακό κλοιό σηκώνοντας τα χέρια ψηλά απέναντι στις πολλαπλές κινήσεις των στελεχών της εταιρείας να προκληθούν επεισόδια βίας προκειμένου να επέμβει η αστυνομία και να εισέλθει το λεωφορείο με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που βρισκόταν επίσης λίγα μέτρα μακριά. Οι απεργοί υπενθύμισαν από νωρίς ότι η απεργία είναι νόμιμη δηλώνοντας στα διευθυντικά στελέχη ότι είναι τα μόνα που μπορούν να περάσουν στο εργοστάσιο και ότι δεν πρόκειται να εισέλθει κανένας απεργοσπάστης. Φτιάχνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά περιφρούρησαν το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί η παραμικρή άσκηση βίας εκ μέρους τους και παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος επιχείρησε πολλές φορές να σπάσει το κλοιό.

Παρ’όλα αυτά η αστυνομία κατ’ εντολή της εισαγγελέα προχώρησε αρχικά στη σύλληψη του προέδρου του σωματείου Γ. Φραγγίδη και στη συνέχεια του Γ. Νιβορλή, προέδρου της Ένωσης εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ με την κατηγορία της παράνομης βίας. Μάλιστα κατά τη δεύτερη σύλληψη εκπρόσωποι της αστυνομίας δήλωσαν ξεκάθαρα μπροστά στους εργαζόμενους πως υπάρχει εντολή για συλλήψεις. Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι απάντησαν επίσης με μήνυση εναντίον του διευθύνοντα συμβούλου για άσκηση βίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η προσαγωγή του.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μέσω των απολύσεων έχει καταργήσει ουσιαστικά το τμήμα Οδηγών-Διανομέων ενώ παράλληλα έχουν απολυθεί και εργαζόμενοι στην παραγωγή. Παράλληλα και εν μέσω απεργίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί εφτά εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις.

Σωτηρία Κατσικάρη: Είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε

«Επί 22 χρόνια εργάζομαι στην Μαλαματίνα, πρόκειται για τεράστια αδικία εναντίον μας. Η εταιρεία φέρεται με υπεροψία απέναντι μας προχωρώντας σε απολύσεις για να ξεμπερδεύει με τα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά εμείς είμαστε άνθρωποι που μάθαμε να πολεμάμε και να αγωνιζόμαστε» δηλώνει στο alterthess η Σωτηρία Κατσικάρη, μέλος του σωματείου. «Έχουμε συμπαράσταση από σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα δεν είμαστε μόνοι μας», σημείωσε ενώ σχολιάζοντας τη στοχοποίηση που δέχθηκε και η ίδια από διαρροές της εταιρείας στον Τύπο ότι λαμβάνει 3.000 ευρώ μισθό διερωτήθηκε «εδώ θα ήμουν αν έπαιρνα τέτοιον μισθό;». «Στόχος της εταιρείας είναι να δώσει την εικόνα ότι είμαστε ακριβοί αλλά η ίδια στέλνει τα φορτηγά άδεια σε πόλεις της χώρας προκειμένου να βγαίνει το κοστολόγιο ακριβό. Οι απολύσεις ήταν εντελώς παράνομες, κατήργησαν ολόκληρο τμήμα. Θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς φωνή “σε παίρνω για εργασία σήμερα, δε σε θέλω αύριο”, αυτό θέλουν, εργολαβίες», κατέληξε.

Συλλήψεις με εντολή της κυβέρνησης

Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν μέλη εργατικών σωματείων, πολιτικών οργανώσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Συσπείρωσης Σ. Ζαριανόπουλος και μέλη της δημοτικής κίνησης «Η Πόλη Ανάποδα».

Το όργιο καταστολής με τις τρομοκρατικές συλλήψεις του Προέδρου του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννη Φραγγίδη, και του Γιάννη Νιβορλή, Αναπληρωτή Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών – Πρόεδρο της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ καταγγέλλει η γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζοντας πως πρόκειται για συλλήψεις που έγιναν με εντολές της κυβέρνησης.

«Οι συλλήψεις έγιναν γιατί οι εργαζόμενοι απαιτούν από τον πολυήμερο αγώνα τους να γυρίσουν πίσω οι 15 απολυμένοι και να δοθούν αυξήσεις στους εργάτες μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ. Μιλάει η εργοδοσία για δήθεν βία, αυτή που απέλυσε 15 εργαζόμενους και συνεχώς τους απειλεί» σημειώνει απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων της οινοποιίας Μάλαματίνα, οι οποίοι υπερασπίζονται το απεργιακό τους δικαίωμα, στέκεται με ανακοίνωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου τονίζοντας πως «η επιχείρηση με εκβιαστικές και αυταρχικές κινήσεις κατά των εργαζομένων και των σωματείων τους παραβιάζει δικαστικές αποφάσεις και την υποχρέωση της να διατηρήσει τα τμήματα της επιχείρησης και να προχωρήσει σε επενδύσεις αυξάνοντας και όχι μειώνοντας τις θέσεις εργασίας!»

«Η σύλληψη του προέδρου αποτελεί πρόκληση και ζητάμε την απόσυρση των κατηγοριών και την ανάκληση των απολύσεων. Ο αντεργατικός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ζούγκλα το εργασιακό τοπίο. Υποστηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των σωματείων τους για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη!» καταλήγει.

Τις συλλήψεις που έγιναν με εντολή εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης βίας, παρότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι μόνοι που άσκησαν βία ήταν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα».

«Παρά τις συλλήψεις, η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε το οινοποιίο κλειστό, με τους διευθυντές και τους απεργοσπάστες να υποχωρούν και πάλι ηττημένοι. Ως Πόλη Ανάποδα, συντασσόμαστε με το αίτημα των εργαζομένων για άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας» σημειώνει η δημοτική κίνηση απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απόσυρση των κατασκευασμένων κατηγοριών τους.

Καλεί ακόμη «τα ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα, μαχητικά σωματεία, συνδικαλιστικά σχήματα, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του κινήματος σε κοινή δράση τόσο με την παρουσία μας στην πύλη του εργοστασίου όσο και με καμπάνιες ενημέρωσης στις γειτονιές προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτόν τον πολύ σημαντικό απεργιακό αγώνα. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«The only land I really love is the sea»

Απεργιακή συγκέντρωση στη Μαλαματίνα παρά τις συλλήψεις και την αστυνομοκρατία