in ,

Μάγδα Φύσσα: «Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό μέσα και έξω από τα δικαστήρια»

Κάλεσμα της Μ. Φύσσα για συμπαράσταση στη δίκη της ΧΑ στις 28 Σεπτέμβρη

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Πρέπει να συνεχίσουμε με ενότητα να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλο θύμα φασιστικής βίας. Ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου, σας θέλουμε στα δικαστήρια και απ’ όπου μπορεί ο καθένας για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτούς». Με αυτά τα λόγια η Μάγδα Φύσσα απευθύνει κάλεσμα να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό τόσο μέσα όσο και έξω από τα δικαστήρια ενόψει και της επανέναρξης σε δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Φωτογραφία από τον Άλκη Κουπίδη

Η Μάγδα Φύσσα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το απόγευμα καλεσμένη ως ομιλήτρια στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης και o Ε.Κ. Χ Respiro di Liberta με θέμα «Νο justice-no peace» – Νομιμότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, καταχειροκροτούμενη και με τα βλέμματα στραμμένα στα χείλη της μας θύμισε: «Ο Παύλος δε ζει, ο Παύλος έχει φύγει, και έχει φύγει από χέρι φασίστα. Και εγώ είμαι η μάνα του. Έμελλε εμείς σαν οικογένεια να σηκώσουμε στους ώμους μας τον φασισμό αυτής της χώρας. Δεν το περιμέναμε, εν καιρώ ειρήνης να δολοφονήσουν το παιδί μας. Δολοφονήθηκε γιατί στάθηκε όρθιος και δεν πρόδωσε τα ιδανικά και τις ιδέες του. Το οφείλουμε και το χρωστάμε στον Παύλο που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία, την ελευθερία τη δική του και την ελευθερία όλων»

Η Μάγδα Φύσσα μετέφερε στιγμές του δικαστικού αγώνα και της συμπαράσταση του κόσμου στα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης: «Μας κρατήσατε όρθιους.  Αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα ήταν το ίδιο. Η 7η του Οκτώβρη απέδειξε ότι ήταν μια σημαντική μέρα για όλη τη χώρα μας. Θα ξανασηκώσουμε ξανά το δικαστικό βάρος, δε θα κρατήσει λίγο και εγώ προσωπικά και όλοι-ες ζητάμε ξανά τη συμπαράστασή σας, να είσαστε δίπλα μας, είναι μεγάλο κουράγιο αυτό. Και έστω και έναν άνθρωπο να έχουμε γλιτώσει είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουμε κάνει μέχρι τώρα»

«Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε τους φασίστες ξανά. Έχουν έρθει πιο προκλητικοί από την πρώτη φορά. Έχουμε ακούσει σε δύο δικασίμους πολλά και δεν σας κρύβω ότι δεν είναι εύκολο να ακούω να λέει ο Λαγός ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Δεν αντέχεται. Τρίζουν τα κόκκαλα των πολιτικών κρατούμενων που υπέφεραν από τους ίδιους» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στο περιθώριο της συζήτησης μίλησε στο alterthess για τη σημασία της μνήμης των θυμάτων του φασισμού αλλά και για την επαγρύπνηση που πρέπει να έχουμε σχετικά με το φασιστικό φαινόμενο σε καθημερινή βάση.

«Σίγουρα δεν έχει τελειώσει τίποτα, η δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται σε δεύτερο βαθμό. Μας πάνε σε δίκη οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι με σκοπό να αθωωθούν. Και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς τα θύματα να ξανακάνουμε έναν μακροχρόνιο αγώνα, που φθείρει και τη ψυχή και το σώμα μας, μας τα τρώει και τα δύο, δεν είναι μόνο η οικονομική εξόντωση. Ερχόμαστε σε μια θέση που ενώ είμαστε θύματα εκεί μέσα αντιμετωπιζόμαστε ως θύτες απ’όλες τις απόψεις, τόσο από την αστυνομία όσο και από τους ίδιους τους κατηγορούμενους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακόμη και ένα μικρό ως προς την διάρκειά του δικαστήριο, όπως αυτό για τη δολοφονία του Ζωκ Κωστόπουλου, ήταν απίστευτα ψυχοφθόρο. Νιώσαμε ότι δικάζεται ο Ζακ και όχι οι δολοφόνοι του. Αυτό γίνεται και σε μας. Είναι δύσκολο γι΄  αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου, σας θέλουμε εκεί και απ’ όπου μπορεί ο καθένας για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτούς».

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε ακόμη στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αλλά και σε άλλες αναζωπυρώσεις του φασιστικού φαινομένου στη Θεσσαλονίκη.

«Ειδικά στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε ότι δεν έχει καταλαγιάσει το φασιστικό φαινόμενο, είναι τα περιστατικά στη Σταυρούπολη αλλά και το γεγονός ότι τα γραφεία της ΧΑ είναι εδώ ακόμη ανοιχτά. Την δολοφονία του Άλκη Καμπανού μπορεί να την ονόμασαν οπαδική δολοφονία ωστόσο είχε χαρακτηριστικά φασιστικής βίας. Λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του Άλκη φωνάζαμε από τον Πειραιά και την Αθήνα, “προσέξτε τη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε πάλι θύμα” και ξαφνικά ακούμε για τη δολοφονία του Άλκη. Τι να πω… Ζούμε ακόμη ένα περιστατικό φασιστικoύ χτυπήματος, δεν με ενδιαφέρει αν έγινε “για τις ομάδες”, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένα παιδί χάθηκε από φασιστικά χέρια και με βίαιο τρόπο. Επέτρεψαν μετά τη δολοφονία του Παύλου, του Λουκμάν, του Ζακ να ξαναγίνει μια τέτοια δολοφονία. Ο Άλκης δεν γλίτωσε και αυτό πονάει πολύ» σημείωσε.

Μας μίλησε όμως και για τη δύναμη να σηκώνει στα χέρια της τόσα χρόνια το βάρος αυτού του αγώνα: από τη δολοφονία, τη δίκη σε πρώτο βαθμό και ξανά σε δεύτερο σήμερα, τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις οποίες είναι πάντα εκεί.

«Εγώ δεν ήθελα να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο δικαστήριο, γι’ αυτό ήμουν  κάθε μέρα εκεί. Από τη δική μου την πλευρά αυτόν τον αγώνα έχω να δώσω εγώ, ο Παύλος δεν είναι στη ζωή, του την πήρανε. Έπρεπε να είμαι εκεί για να γνωρίζω όλα όσα θα συνέβαιναν. Ήταν δική μου ανάγκη αυτή. Ήθελα να συμπαρασταθώ, όμως, και  στην Πολιτική Αγωγή που και για αυτήν ήταν πολύ πρωτόγνωρο. Ξαφνικά είχαν να αντιμετωπίσουν ένα θηρίο. Άξιοι, τα βγάλανε εις πέρας και έχουν μεγάλο σεβασμό από μεριάς μου. Ήθελα να με βλέπουν και να πουν αφού είναι η μάνα εδώ αντέχουμε και εμείς. Και πράγματι με την πολύτιμη σύμπνοια μεταξύ τους για να βρούνε στοιχεία που δεν υπήρχαν στην δικογραφία τα καταφέρανε. Δεν ήταν μόνο 5,5 χρόνια δίκη, πρόκειται για απίστευτες εργατοώρες που δώσανε για να δουν τι γινόταν από πίσω. Υπήρξε πολύς ακόμη κόσμος που πήρε πάνω του το βάρος της δίκης, όπως το Παρατηρητήριο για τη δίκη της ΧΑ. Και όλο  αυτό απέναντι σε μια ευνοϊκή μεταχείριση  της εγκληματικής οργάνωσης,  ήδη από τη σύλληψή τους με δέκα μέρες καθυστέρηση από τη δολοφονία του Παύλου. Την μέρα της δολοφονίας τα δικά μας παιδιά συνέλαβαν και όχι αυτούς, έτσι μπορούσαν να αφαιρέσουν στοιχεία από τους χώρους τους».

Η Μάγδα Φύσσα, αναφέρθηκε τέλος στον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» που, όπως είπε, δημιουργήθηκε για την στήριξη του αντιφασιστικού αγώνα έτσι ώστε «να εξαφανίσουμε αυτό το μόρφωμα». «Ο αγώνας συνεχίζεται και μέσα και έξω από τα δικαστήρια και αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα γιατί μόνο έτσι και με τον κόσμο στον δρόμο θα κερδίσουμε» κατέληξε.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έσβησαν κεράκια στη ΔΕΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

ΔΕΘ: Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχισμό και τη φτώχεια