in ,

Έσβησαν κεράκια στη ΔΕΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Με ένα χάπενινγκ μπροστά στο περίπτερο της εταιρείας «Ζenιθ» στη ΔΕΘ μέλη της πολιτικής οργάνωσης «Αναμέτρηση» διαμαρτυρήθηκαν για την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Αίτημα της παρέμβασης ήταν αποκλειστικά δημόσια και ενέργεια, φτηνό ρεύμα για όλους και κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

Φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα του Κ. Χατζηδάκη και του Α. Γεωργιάδη μέλη της συλλογικότητας μοίρασαν «500ευρα» καταγγέλλοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ήταν μια ληστεία.

Παράλληλα έσβησαν τα κεράκια της «τούρτας Χατζηδάκη» αφιερώνοντας ένα παραλλαγμένο τραγούδι γενεθλίων στον πρώην υπουργό Ενέργειας.

«Να ζήσεις Κωστάκη

Και κέρδη πολλά

Για πάντα να δίνεις

Στα αφεντικά

Τριπλό να πληρώνουμε

Όλοι το φως

Και όλοι να λέμε

Να ένας σοφός»

«Οι τεράστιες αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού έχουν μια βασική αιτία: την ιδιωτικοποίηση. Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ανταγωνισμός υποτίθεται ότι θα έριχνε τις τιμές και θα βελτίωνε την ποιότητα.  Δόθηκαν άδειες στους ιδιώτες να παράγουν ρεύμα, με την προϋπόθεση ότι θα το πουλάνε σε προνομιακή τιμή στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλήσει, να χαρίσει ουσιαστικά, ακόμα και δικές της μονάδες στους ιδιώτες.

Η ίδια η ΔΕΗ διαλύθηκε σε θυγατρικές εταιρίες, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, την ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες πωλούνται σταδιακά στους ιδιώτες. Δημιουργήθηκαν νέες ιδιωτικές εταιρίες πώλησης του ρεύματος, οι οποίες καταχρώνται το δημόσιο δίκτυο για να πουλούν το ρεύμα στους ιδιώτες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αναμέτρηση τονίζοντας πως  «ανήκουστες προνομιακές ρυθμίσεις, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η «ρήτρα προσαρμογής» επιτρέπουν στις εταιρίες αυτές να πουλάνε το ρεύμα σε τιμές πολλαπλάσιες του κόστους»

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της σημειώνει τις κοινωνικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης:

-Το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά πολλαπλασιάστηκε.

-Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

-Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια, καθώς αδυνατεί να ξοδέψει ρεύμα ακόμα και για τις στοιχειώδεις, καθημερινές ανάγκες.

-Όλα τα προϊόντα που εξαρτώνται από το ρεύμα ακρίβυναν.

-Η μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» έγινε χωρίς όρους και κανόνες, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές.

-Και τελικά μια χούφτα εταιριών αποκομίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων.

Όπως καταγγέλλει ακόμη η οργάνωση «μπροστά στην πρωτοφανή κρίση, η κυβέρνηση, αντί να μειώσει τις τιμές, δίνει επιδοτήσεις στους καταναλωτές για να συνεχίσουν να πληρώνουν τους τεράστιους λογαριασμούς».

«Πάνω από δύο δισεκατομμύρια φεύγουν από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τον πλούτο που παράγουμε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αυτής της χώρας, για να καταλήξουν στις ίδιες εταιρίες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχει οργανωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Και η ληστεία αυτή έχει ενόχους: τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική, με τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό τον Κωστή Χατζηδάκη. Τον άνθρωπο των εταιριών, τον διαφημιστή της Protergia, αυτόν που έδωσε τη χαριστική βολή στη δημόσια ΔΕΗ και στα νοικοκυριά».

«Δεν θέλουμε να ζούμε με επιδόματα και κουπόνια, που καταλήγουν πάλι στις ίδιες τσέπες. Η μόνη λύση είναι ο αντίστροφος δρόμος από αυτόν που μας έφερε εδώ» αναφέρει ζητώντας:

-Επιστροφή της ΔΕΗ στο Δημόσιο και κλείσιμο των παρασιτικών ιδιωτικών εταιριών.

-Φτηνό, δημόσιο ρεύμα, με ασφαλείς υποδομές σε όλη τη χώρα.

-Δίκαιη και σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες ενέργειες, με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέχρι να πάρουμε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να απαιτήσουμε με κάθε τρόπο.

-Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

-Να μπει πλαφόν στις τιμές.

-Να επιστραφούν τα κλεμμένα υπερκέρδη.

-Να έχει κάθε σπίτι πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Έξω τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ» – Συγκέντρωση φοιτητών και καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Μάγδα Φύσσα: «Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό μέσα και έξω από τα δικαστήρια»