in , , ,

Λιποθυμικά επεισόδια από τη ζέστη και την έλλειψη κλιματισμού καταγγέλουν εργαζόμενοι της BIC

Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλουν λιποθυμικά επεισόδια στους χώρους παραγωγής της BIC λόγω έλλειψης κλιματισμού, εξέδωσαν εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι τονίζουν πως σύστημα ψύξης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί είναι πολύ παλιό, κάνοντας αφόρητες τις συνθήκες εργασίας ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ σημειώνουν πως και ο νεότερος χώρος παραγωγής (Business Untit, BU 5) δημιουργήθηκε χωρίς καν πρόβλεψη για κλιματισμό και λειτουργεί έτσι για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως το σύστημα ψύξης στους χώρους παραγωγής της BIC αδυνατεί να ανταποκριθεί γιατί είναι πολύ παλιό και οι ανάγκες πολύ αυξημένες. Η διοίκηση δεν έκανε το παραμικρό για να το εκσυγχρονίσει. Παράλληλα το νέο business unit 5 δημιουργήθηκε χωρίς καν πρόβλεψη για κλιματισμό και λειτουργεί έτσι για δεύτερο καλοκαίρι. Το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών σε όλα τα bu γίνεται πιο έντονο με τον καύσωνα των τελευταίων ημερών. Όπως ήταν αναμενόμενο, δυστυχώς υπήρξαν ήδη τα πρώτα λιποθυμικά περιστατικά….

Παράλληλα βέβαια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος γιατί σε τέτοιες συνθήκες, οι δυνάμεις μας, μας εγκαταλείπουν. Στις έντονες διαμαρτυρίες όλων των συναδέλφων δεν υπάρχει απάντηση από τις διοικήσεις των bu. Δεν παίρνει κανείς από τη διοίκηση υπόψη του ούτε την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, ούτε βέβαια τις παρεμβάσεις του σωματείου μετάλλου. Η BIC αξιοποιεί από τη μια τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, (ρομποτοποίηση, αυτοματισμούς)για αύξηση της παραγωγής και των κερδών και από την άλλη όσο αφορά τις συνθήκες δουλειάς των εργατών, βρίσκεται στην εποχή του ανεμιστήρα και της βεντάλιας.

Όλοι βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και δοκιμάζουμε τις αντοχές μας. Πολύ περισσότερο βέβαια συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι μεγάλοι σε ηλικία. Εννοείται ότι τα γραφεία της διοίκησης έχουν κλιματισμό και έτσι με άνεση ζητούν να βάλουμε πλάτη, να βγάλουμε παραγωγή, να δουλέψουμε σε αυτές τις συνθήκες μια βδομάδα έξτρα τον Αύγουστο. Η διοίκηση αδιαφορεί χαρακτηριστικά κάθε φορά που πρέπει να πάρει μέτρα βελτίωσης των συνθηκών δουλειάς μας.

Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι κάθε φορά καταλαβαίνουν πως η εταιρεία βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος και δεν υπολογίζει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές της και η αδιαφορία της για την υγεία μας και τις ζωές μας. Η μιζέρια, η λογική του” δεν γίνεται τίποτα,” ”μην ασχολείσαι θα βρεις τον μπελά σου” δεν λύνει κανένα πρόβλημα αντίθετα μας πηγαίνει πίσω.

Μόνο η συλλογική πάλη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και αλλαγή των όρων του παιχνιδιού υπέρ μας.

Ζητάμε τα αυτονόητα:

Να παρθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών στους χώρους που δουλεύουμε.
Πρώτα οι ζωές μας μετά τα κέρδη τους.

Περισσότερα διαλείμματα σε κλιματιζόμενους χώρους μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Μόνωση, και απομάκρυνση θερμαντικών εστιών από τους χώρους παραγωγής.

Να σταματήσουν άμεσα να λειτουργούν οι χώροι όπου οι ζέστη είναι αφόρητη και δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα εργαζόμενων στο «Παπανικολάου»