in ,

Κρούσματα στο 60% των καταστημάτων αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλει σωματείο εργαζομένων

Κρούσματα στο 60% των καταστημάτων αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλει σωματείο εργαζομένων

Ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης εξέδωσε το «Σωματείο Εργαζομένων επιχειρήσεων του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα». Στην ανακοίνωση γίνεται και αναφορά στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στο 60% των καταστημάτων και των αποθηκών της συγκεκριμένης επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.

Καταγγέλουν μάλιστα ότι και τα ίδια τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αφήνουν τα καταστήματα να συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι οι οποίοι μπαίνουν σε καραντίνα, βάσει του σχετικού νόμου, δουλεύουν υπερωριακά κατά μία ώρα την ημέρα μόλις επιστρέψουν, έτσι ώστε να καλύψουν τις ημέρες που απουσίαζαν.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του σωματείου:

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοέμβρη, μετά από τουλάχιστον 9 μήνες υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού. Καθημερινά μετράμε νέα κρούσματα συναδέλφων σε καταστήματα και αποθήκες. Πάνω απ’ το 60% του δικτύου Θεσσαλονίκης έχει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Την ίδια ώρα τα ελλιπή «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εργοδοτών για να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα σε κατάστημα, το «πρωτόκολλο» προβλέπει απλά την απομάκρυνση του συναδέλφου και των «πολύ κοντινών επαφών του», ενώ το κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και φυσικά οι «στενές επαφές» που θα τεθούν σε καραντίνα φτάνουν στο σημείο να «χρωστάνε ώρες» (το ½ της περιόδου καραντίνας) και να δουλεύουν υπερωριακά κατά μια ώρα την ημέρα.

Αυτός είναι ο κατάπτυστος νόμος για τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής», τους ανθρώπους που κάποτε κάποιοι καλούσαν να «χειροκροτάμε απ’ τα μπαλκόνια», όσο κυβέρνηση και αφεντικά, σκαρφίζονταν τρόπους να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Όσοι πάλι συνάδελφοι παραμένουν όρθιοι, μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα και από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Και φυσικά δίπλα στην απειλή της πανδημίας η κυβέρνηση στήνει ακόμα μια καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσα έχουν απομείνει, επιβάλλοντας 10ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, τσακίζοντας τα σωματεία που αντιστέκονται και «αβαντάροντας» τα σωματεία-σφραγίδες που αποτελούνται από στελέχη των εταιρειών.

Φέρνει «νύχτα» ένα αντεργατικό έκτρωμα ενώ παράλληλα απαγορεύει στους εργαζόμενους ακόμα και την παραμικρή διαμαρτυρία, ακόμα και όταν αυτοί τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα στις κινητοποιήσεις τους.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για μας τους εργαζόμενους. Σε αυτήν την πραγματικότητα θα δώσουμε την δική μας απάντηση με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 26 Νοεμβρίου ζητώντας, μεταξύ άλλων:

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους που βγαίνουν σε καραντίνα, χωρίς να «χρωστάνε ώρες».
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεσες προσλήψεις και χρηματοδότηση του.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.
  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Εμείς για εσάς, εσείς για εμάς» – Παρεμβάσεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορονοϊού στις φυλακές της χώρας