in

Κομισιόν για προσφυγική κρίση: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία

Κομισιόν για προσφυγική κρίση: Δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για πολιτική προστασία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας λόγω προσφυγικής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν.

Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης να παράσχει στη χώρα προσωπικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Η Επιτροπή αναμένει το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και τον καθορισμό της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα από την ΕΕ. Περιμένει ακόμα τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε τη Δευτέρα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης έκτακτη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γυναίκες και λιτότητα. Της Αλίκης Κοσυφολόγου

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν διανομή ροδάκινων σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες