in , , , ,

Κοινωνικό Ιατρείο και Σωματεία της πόλης στο πλευρό των φοιτητών/ φοιτητριών

Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων που στέκονται στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών απέναντι στην κρατική καταστολή. Ανάμεσα σε άλλα, τo Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Μετάλλου και Εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης καταδικάζουν την αστυνομική βία και τη χθεσινή απόπειρα εισβολής στα πανεπιστήμια.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73…

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών του ΑΠΘ απέναντι στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Έναν νόμο που καταργεί και τα τελευταία εναπομείναντα χαρακτηριστικά του Δημόσιου Πανεπιστημίου ολοκληρώνοντας την μετατροπή του σε αγοραίο, συνδεδεμένο δηλαδή με την αγορά, και αστυνομευμένο.

Έναν νόμο που επιβάλλει την μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και της επιτρέπει να περιδιαβαίνει, να ασκεί ασύλληπτη βία, να συλλαμβάνει χωρίς κανόνες, διαλύοντας κάθε έννοια δημόσιου χώρου και Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, εμποδίζοντας συγχρόνως την καταγραφή και τον εντοπισμό των δικών της εκτροπών .

Στις 22/2/21 στον χώρο του ΑΠΘ μετά από πρόσκληση του ΔΑΠΙΤΗ πρύτανη Παπαϊωάνου, πάνοπλοι αστυνομικοί, εισέβαλαν, καταλύοντας το σύνταγμα, ξυλοκόπησαν, βασάνισαν, συνέλαβαν φοιτητές και προπηλάκισαν πανεπιστημιακούς δασκάλους. Χθές – 8/3/21- το βράδυ ζήσαμε για 2η φορά, στιγμές αίσχους που θυμίζουν άλλες εποχές κρατικής τρομοκρατίας με τις αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν το πανεπιστήμιο και να ετοιμάζουν εισβολή για την εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας, η οποία ευτυχώς αποτράπηκε από τους φοιτητές, τους καθηγητές και τον κόσμο που υπερασπίστηκε τον αγώνα τους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία και τις απαγορεύσεις που επιβάλει στην κοινωνία το lockdown για να περάσει κάθε αντιδραστικό νόμο που αλλάζει τη ζωή μας καταργώντας ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ιδιωτικοποιώντας κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία και εχει μια απάντηση να δώσει στις αναγκες μας, την ανεξέλεγκτη και όχι απλά ατιμώρητη αλλά στο έπακρο ενθαρρυμένη αστυνομική βαρβαρότητα σε πολίτες στους φοιτητές, τους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις τους.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης μας να μην επιτρέψουν να φιμωθεί κάθε φωνή αμφισβήτησης, κάθε αντίσταση που υπερασπίζεται την ελευθερία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης μας να σταθούν στο πλάι των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών.

Να καταργηθεί τώρα ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να παραιτηθεί ο πρύτανης των ΜΑΤ.

Καμία δίωξη στους 31 συλληφθέντες φοιτητές

Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία, έξω απ’ τα Πανεπιστήμια η Αστυνομία!

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Μετάλλου, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, καταδικάζει το όργιο καταστολής στο οποίο γίναμε μάρτυρες την Κυριακή 7/3/2021 στη Ν. Σμύρνη, καθώς και την αστυνομική επιχείρηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με τον αποκλεισμό του ΑΠΘ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πρώτα οι διαδηλωτές τη 17 Νοέμβρη. Στη συνέχεια οι φοιτητές του ΑΠΘ που διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και φέρνει στις σχολές την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και για να ξανά ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς παραμένουν ένα χρόνο πλέον κλειστές υποβαθμίζοντας την ποιότητα των σπουδών τους.

Τώρα απλοί πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους στο πάρκο και την πλατεία της γειτονιάς τους με τα (ανήλικα) παιδιά τους. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και άλλους που έχουν πέσει θύματα της κρατικής καταστολής παλαιότερα, όπως απεργοί υγειονομικοί, μέχρι και μαθητές, συνταξιούχοι κ.ά. Μέχρι που θα φτάσει το κρεσέντο καταστολής και αστυνομικής βίας που η κυβέρνηση της ΝΔ με όλους τους τόνους επιβάλλει όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα;

Δεν την έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό προσπαθεί να «συνετίσει» τους «ασυνεπείς» πολίτες. Άλλωστε αν όντως αυτός είναι ο πόνος της, γιατί δεν ασχολείται η κυβέρνησημε τα πραγματικά ουσιαστικά μέτρα σε όλους εκείνους τους χώρους που ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά αντί να ξυλοκοπάει αναίτια τους πολίτες στα πάρκα και τις πλατείες; Φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας από την πανδημία είναι απαραίτητα μόνο εκεί όπου οι εργαζόμενοι περνάν τον ελεύθερό τους χρόνο και όχι εκεί που περνάν το 1/3 της ημέρας τους, δηλαδή στη δουλειά τους.

Τι μέτρα προστασίας έχει πάρει κυβέρνηση &εργοδοσία στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο για ακόμη μια φορά αγκομαχάει κατά το 3ο κύμα της πανδημίας; ΨΙΧΟΥΛΑ – ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ!

Απεναντίας, δεν χάνει καιρό για να συνεχίσει το έργο της με σωρεία αντιλαϊκών νομοσχεδίων εν μέσω πανδημίας, όπως το έκτρωμα που ψήφισε για την πανεπιστημιακή αστυνομία και αυτά που έπονται για τα εργασιακά και την κατάργηση του 8ώρου. Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, ώστε ο κόσμος να δείξει ανοχή στην εγκληματική μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας που έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες συμπολίτες μας. Θέλουν να μην σηκώνουμε κεφάλι όταν εντείνουν ακόμη περισσότερο την αντιλαϊκή πολιτική.

Χωρίς να χάσει καιρό ούτε μια μέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει και σήμερα την επίδειξη δύναμης με την περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ της Δευτέρας 8/3 με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας που πραγματοποιείται από Φοιτητικούς Συλλόγους. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά στα πανεπιστήμια! Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στις ανάγκες τους!

Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική του κυβερνητικού αυταρχισμού, τα όργια καταστολής, τα επεισόδια της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, την προσπάθεια στρατοπέδευσης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια! Το δηλώνουμε σε όλους τους τόνους:

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ!
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Τουλάχιστον 16 κρούσματα σε κατάστημα «Σκλαβενίτη» στην Ευκαρπία – Κινητοποίηση του Σωματείου

«Μη καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή» – Μαζική πορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη