in , ,

Κοινή Δήλωση 19 οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό

Φωτογραφία αρχείου

Με κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύεται σήμερα, 19 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόρριψη της εγγραφής της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) στο Μητρώο ΜΚΟ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αιτιολογία ότι η υποστήριξη των υπό απέλαση προσώπων αντιβαίνει στην ελληνική νομοθεσία. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την εν λόγω απόφαση ως μείζον αρνητικό προηγούμενο που επηρεάζει και τη δική τους δραστηριότητα και καλούν τις αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διόρθωσή της σύμφωνα με τον νόμο.

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο πληροφορηθήκαμε με κατάπληξη την απόρριψη εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΑΜΚΕ «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ο ουσιώδης λόγος της απόρριψης ότι η «[…]ανάπτυξη δραστηριότητας[…]» «[…]υπέρ των υπό απέλαση προσώπων[…]» έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κείμενη νομοθεσία.

Για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούμαστε μεταξύ άλλων στην παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής – και πολλές από εμάς που υπογράφουμε το κείμενο έχουμε ολοκληρώσει την εγγραφή μας στο Μητρώο ΜΚΟ – είναι μέρος της καθημερινής μας ενασχόλησης η παροχή νομικής κυρίως βοήθειας σε πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωπα με την απέλαση. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόσωπα τα οποία δικαιούνται προστασίας, υπό την γενικότερη έννοια αυτής, αποτελούν πρόσωπα ενδιαφέροντος όλων μας, ιδίως εν όψει διατάξεων του διεθνούς δικαίου που απαγορεύουν την απέλαση αλλοδαπών, όπως κατεξοχήν τα άρθρα 31 και 33 της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, του άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όσο και το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βασανιστηρίων, πέραν βέβαια όλων των λοιπών διατάξεων που επιβάλλουν την παροχή συνδρομής σε ευάλωτες περιπτώσεις, για σοβαρούς ανθρωπιστικούς λόγους. Ακόμη και απορριφθέντες διεθνούς προστασίας αποτελούν πρόσωπα προς τα οποία υποχρεούμαστε να παράσχουμε συνδρομή, με βάση νομοθετικές προβλέψεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου, όπως ενδεικτικά τα άρθρα 28 παρ. 3 και 4 και 31 παρ. 4 και 5 του Ν. 3907/2011, και οι διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ. Οι σχετικές δράσεις υποστήριξης υπέρ των υπό απέλαση προσώπων είναι απολύτως σύμφωνες και υλοποιούν την κείμενη νομοθεσία, κατοχυρώνοντας τις εγγυήσεις και τα δικαιώματα όσων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης και επιστροφής.

Η απορριπτική απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δημιουργεί μείζον αρνητικό προηγούμενο το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση και την δική μας δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εκτιμούμε ότι εκθέτει και τη χώρα λόγω κακής εφαρμογής των διατάξεων του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα του διεθνούς, ενωσιακού όσο και εθνικού δικαίου. Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την ανησυχία μας και αναμένουμε τις αναγκαίες ενέργειες της Διοίκησης για τη διόρθωση της ως άνω απόφασης σύμφωνα με το νόμο.

Οι Υπογράφουσες Οργανώσεις

Αλληλεγγύη Λέσβου – Lesvos Solidarity
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Equal Rights Beyond Borders
Fenix – Humanitarian Legal Aid
HIAS Ελλάδος
HIGGS |Higher Incubator Giving Growth & Sustainability
HumanRights360
International Rescue Committee
Κέντρο Διοτίμα
Legal Centre Lesvos
Refugee Legal Support
SolidarityNow
Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Terre des hommes Hellas
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία στην Τούμπα για το άνοιγμα του «Λοιμωδών» την ερχόμενη Κυριακή: «Ο αγώνας αυτός μας χρειάζεται όλους!»

Ερώτηση του Κ. Αρβανίτη προς την Κομισιόν για τις Αγωγές SLAPP κατά πολιτών στη Σύρο