in , , ,

ΚΚΕ: Να ακυρωθεί η απόφαση αποχαρακτηρισμού οικοπέδου που προοριζόταν για την ανέγερση νηπιαγωγείων στη Χαριλάου

Ανακοίνωση σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου που προοριζόταν για το χτίσιμο δύο νημπιαγωγείων στην περιοχή της Χαριλάου, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. «Η απόφαση είναι πρόκληση για το λαό της περιοχής, καθώς επιχειρείται να καταργηθεί μια και καλή το δικαίωμα για τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές αύλειου χώρου και αιθουσών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στη συνεδρίαση στις 22/23.3.2021 το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, με ισχνή πλειοψηφία της παράταξης Ζέρβα και την “τσόντα” του ακροδεξιού Κουριαννίδη, αποφάσισε να αποχαρακτηριστεί από χώρος ανέγερσης σχολικού κτιρίου και να αποδοθεί στους προγενέστερους ιδιοκτήτες το δεσμευμένο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην «Αλυσίδα» -μεταξύ των οδών Αλκμήνης, Δανιόλου και Αλ. Σταύρου-, που προοριζόταν για τη στέγαση των 17ου και 19ου νηπιαγωγείων. Τα εν λόγω νηπιαγωγεία συστεγάζονται με άλλα σχολεία (μάλιστα το 17ο με το 4ο γυμνάσιο στην οδό Πλαστήρα ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική!), με ό,τι συνεπάγεται αυτό το στρίμωγμα για την ασφάλεια των παιδιών και την ορθολογική εκπαιδευτική λειτουργία. Αντί αυτών πρόκειται να ανεγερθεί (άλλη μία..) πολυώροφη οικοδομή.

Η απόφαση είναι πρόκληση για το λαό της περιοχής, καθώς επιχειρείται να καταργηθεί μια και καλή το δικαίωμα για τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές αύλειου χώρου και αιθουσών. Ακόμα περισσότερο γιατί τα νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην περιοχή ελάχιστα καλύπτουν τις ανάγκες: ήδη δεν μπορούν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στη συνοικία Χαριλάου των 22.831 κατοίκων (απογραφή του 2011) υπάρχει έλλειμμα δεκαέξι (16) αιθουσών νηπιαγωγείου απ’ όσες κατ’ ελάχιστον απαιτούνται.

Η αιτιολογία της δημοτικής αρχής γι’ αυτή της την απόφαση είναι – τι άλλο? – ότι “δεν αντέχει ο προϋπολογισμός”, καθώς επιπλέον και με τη δικαιολογία ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του εγκληματικού ν.4685/2020 (“νόμος Χατζηδάκη”) ο χώρος αποδίδεται στον ιδιοκτήτη αν δεν κατατεθεί το ποσό της απαλλοτρίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών μέχρι τον Ιούνη.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια: Αντί να δώσουν μια ανάσα, να αποσυμφορήσουν τα σχολεία, όπως υποδεικνύουν οι επιστήμονες υγειονομικοί λόγω πανδημίας και η ορθολογική εκπαιδευτική λειτουργία (με τάξεις έως 15 μαθητών), υπερσυνωστίζουν επικίνδυνα μαθητές – εκπαιδευτικούς, επιλέγουν την απαράδεκτη «λύση» για την προσχολική αγωγή των kibo – «σαρδελοκούτια» μέσα σε αυλές σχολείων που κόστισαν και 1.500.000 €. Από αυτό το τελευταίο και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι κυβέρνηση και δημοτική αρχή αντιμετωπίζουν τη σχολική στέγη σαν περιττό κόστος.

Πολύ βαριές όμως είναι και οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του Δήμου. Εδώ και 26 χρόνια (που το ακίνητο δεσμεύτηκε για σχολείο) πέρασαν κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχοι (Παπαγεωργόπουλος, Μπουτάρης, Ζέρβας), που δεν έκαναν το παραμικρό για να ολοκληρωθεί αυτή και άλλες αναγκαίες απαλλοτριώσεις που έχουν βαλτώσει και σήμερα κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό: δεν έδωσαν δεκάρα, ούτε στον πάλαι ποτέ αρμόδιο για τις κατασκευές εκπαιδευτηρίων ΟΣΚ (τον οποίο εν τέλει κατάργησαν με τα μνημόνια και σήμερα τον έχει διαδεχτεί η υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη ΚΤΥΠ) ούτε και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα; Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας έχουν αποχαρακτηριστεί 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων, λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους από τους αρμόδιους φορείς του ∆ημοσίου. Οι 15 από αυτούς αφορούν νηπιαγωγεία!!!
Από το 2011 και μέχρι σήμερα η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, έχει μειωθεί κατά ποσοστό 70%. Η “οικονομική αδυναμία” που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου και συνιστά το μόνιμο αντεπιχείρημα των κυβερνήσεων είναι συνειδητή επιλογή τους. Γιατί έχουν για τελευταία προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης, καθώς αποδεικνύεται πια πως ούτε τους πόρους που τους στέρησαν διεκδίκησαν, αλλά ούτε και ανέδειξαν στο λαό της πόλης το μέγεθος των αναγκών. Η αλήθεια είναι ότι πόροι υπάρχουν, είναι τα χρήματα που πληρώνει ο λαός “ματώνοντας” φορολογικά από δέκα μεριές αλλά διοχετεύονται σε έργα που ευνοούν την “επιχειρηματικότητα” – δηλαδή την κερδοφορία των ομίλων, σε φοροαπαλλαγές και “κίνητρα επενδύσεων” για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αγνοώντας και τελικά χαντακώνοντας τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία κ.α.

Κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η “Λαϊκή Συσπείρωση”, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, ζήτησε να καταψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης για αποχαρακτηρισμό, να διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία για το ζήτημα. Η «όψιμη» «αντιπολίτευση» των παρατάξεων Βούγια (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) δεν τις απαλλάσσει από τις ευθύνες τους αφού οι κυβερνήσεις τους και οι δημοτικές αρχές που υποστήριζαν στο παρελθόν ΔΕΝ έκαναν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα. Συμφωνούν με την «ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς».

Το ΚΚΕ είχε ενημερώσει από τον Οκτώβρη του 2020 πλατιά το λαό της πόλης με ανακοίνωσή του, με εκδηλώσεις για το απόλυτο φιάσκο της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ένα από τα αιτήματα που ζητούσαμε να προχωρήσουν άμεσα ήταν και η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου στη Χαριλάου για τη στέγαση των 17ου και 19ου νηπιαγωγείων που τώρα αποχαρακτηρίζεται.

Ακόμα κι έτσι όμως δεν είναι αργά για να αποτραπεί το έγκλημα. Δεκάδες σύλλογοι γονέων κινητοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες ενάντια στην άθλια κατάσταση με το «φύτεμα» σαρδελόκουτων-kibo στα σχολεία, εξαφανίζοντας τις αυλές τους, υπερσυνωστίζοντας μαθητές παρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαίο άμεσα, τώρα, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η λαϊκή διεκδίκηση προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου για :

– ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

– ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ

– ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

– ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις

«Το πιο μεγάλο ευχαριστώ»: Μαθητές δημοτικού στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους εκπαιδευτικούς