in , ,

Κινητοποίηση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στις 16 Δεκεμβρίου από εργατικά σωματεία της πόλης

Κινητοποίηση για τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 18.30, στο Άγαλμα Βενιζέλου διοργανώνουν εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για άλλη μια χρονιά είναι αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαιώνει ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουμε να ματώνουμε. Άλλωστε κάθε κυβέρνηση, προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, έβαζαν σταθερά στο στόχαστρο και μείωναν τους μισθούς μας. Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει ο προϋπολογισμός είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόρους για τον λαό» σημειώνουν.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων στις Επιχειρήσεις MAΛAMATINA, Εργατοϋπαλλήλων KOKA KOΛA Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων REGENCY KAZINO, Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν:

«Το μόνο που μεγαλώνει είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο πολέμων, και άρα τον ελληνικό λαό σε στόχο αντιποίνων.

Από τις προβλέψεις ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, καλό δεν θα δούμε. Το μόνο που θα βλέπουμε για μια ακόμα χρονιά είναι η τσέπη μας να αδειάζει για να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα “σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται ακόμα περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα “δωράκια” στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόσφατο το έγκλημα με την πτώση της οροφής στο δημοτικό σχολείο της Πυλαίας.

Στην Θεσσαλονίκη της ψηφιακής ανάπτυξης, των μεγάλων επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων, 1 στους 5 ζει στα όρια της φτώχειας, 3 στους 10 είναι άνεργοι.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η πλειοψηφία του ΕΚΘ πρόσφερε πολύτιμη στήριξη στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα. Όχι μόνο ήταν απούσα από τα προβλήματα των εργαζόμενων της πόλης μας, αλλά με την στάση της έβαλε πλάτη στο να υπάρχει σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς. Για όλα τα ζητήματα όπως για την πανδημία και την ακρίβεια υιοθέτησε τη γραμμή της εργοδοσίας, υπηρετώντας την πολιτική που μας μαυρίζει την ζωή. Οι εργαζόμενοι να τους κάνουν πέρα!

Δυναμώνουμε την πάλη μας και τα Συνδικάτα μας

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς.

Παίρνουμε απόφαση και καλούμε όλα τα Σωματεία της Θεσσαλονίκης να οργανώσουμε συλλαλητήριο ενάντια στο βάρβαρο και αντιλαϊκό προϋπολογισμό την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6:30 μ.μ., στο Αγ. Βενιζέλου.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για:

Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.

Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα κλειστά νοσοκομεία της πόλης μας, όπως το Λοιμωδών και το Παναγία.

Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Να πληθύνουν με ασφαλή οχήματα τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΚΕ (μ-λ): Να ανοίξει άμεσα το «Λοιμωδών»

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χρ.Ζαραλίκου