in , , , ,

Καθημερινές δράσεις ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε αναβρασμό βρίσκονται εργατικά σωματεία και σχήματα, μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ενώ οι κινητοποιήσεις και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς είναι καθημερινές.

Ήδη την Παρασκευή 14 Μαΐου η Συνέλευση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην οδό Μητροπόλεως, ενώ το Σάββατο η ίδια πρωτοβουλία πραγματοποίησε μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο επίσης πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές και εμπορικά καταστήματα αλλά και μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης από σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενώ εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα της Κυριακής.

Φώτο: 902.gr

Για τη Δευτέρα το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επιτισμού καλεί σε μικροφωνική συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ζεύξιδος και Ικτίνου στις 18.00, ενώ στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η νομιμοποίηση του 10ώρου εργασίας/ήμερα είναι μία αλλαγή που άτυπα μπορεί εδώ και χρόνια να εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους (όπως τον δικό μας), αλλά σε θεσμικό επίπεδο γυρνάει τα εργασιακά κεκτημένα πάνω από έναν αιώνα πίσω. Οι ώρες που κάποτε θα πληρωνόμασταν ως υπερωρίες θα αντισταθμίζονται με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες ή περισσότερα ρεπό. Δηλαδή, ακόμα πιο ελαστικά ωράρια με τη νομιμοποίηση του κράτους, ακόμα πιο μικρός μισθός (εφόσον χάνουμε την προσαύξηση 25% του ωρομισθίου που πληρωνόμαστε ως υπερωρία) για εμάς και σαφώς λιγότερη χασούρα για τα αφεντικά. Το παραπάνω παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ατομική επιλογή του εργαζόμενου ενώ ξέρουμε πως οι συμφωνίες με τα αφεντικά δεν γίνονται υπό ίσους όρους ούτε έχουμε πολλές επιλογές όταν πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Επίσης προτείνεται η αύξηση των ωρών των υπερωριών από 120 σε 150 ανά χρόνο. Και όλα αυτά γεννούν συλλογικά ερωτήματα όπως αν θα μας απομείνει χρόνος για να ζήσουμε(;) , πως θα ορίζουμε εμείς τα ρεπό και τον ελεύθερο χρόνο μας όταν γινόμαστε λάστιχο για τα κέρδη τους (;) με μισθούς που ίσα ίσα καλύπτουν βασικές ανάγκες!».

Αναφορά όμως κάνει και στην ποινικοποίηση της απεργίας: «Η απεργία, το μπλοκάρισμα της παραγωγής και της κυκλοφορίας του κεφαλαίου, ήταν, είναι και θα είναι εργαλεία αγώνα απαραίτητα για τις νικηφόρες μέρες του εργατικού κινήματος. Με τις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη οι απεργίες μας κηρύσσονται παράνομες όταν παρακωλύεται η λειτουργία της επιχείρησης και οι απεργοί θα διώκονται ποινικά. Οι απεργίες δεν γίνονται για να πάρουμε ρεπό, ούτε για να κάνουμε περίπατο στην πόλη είναι το μέσο που θα ακουστούν οι φωνές μας και θα ασκήσουμε πίεση και κόστος στα κέρδη τους, όταν αυτά κερδίζονται στις πλάτες μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μπλοκάρει τη λειτουργία κάποιου μαγαζιού ως μέσο πίεσης για την πληρωμή δεδουλευμένων ή για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Δύο κινητοποιήσεις την Τρίτη 18 Μαΐου

Εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση για την ερχόμενη Τρίτη στις 19.00 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, αναφέροντας:

«Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα, και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, απαιτείται άμεση κινητοποίηση για να ανατραπεί το νομοσχέδιο και αυτή η πολιτική κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΕΕ και να ανοίξει ο δρόμος για τις εργατικές κατακτήσεις.

Ξεπερνούμε την εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ που υποστηρίζει με τη στάση της την κυβέρνηση, αλλά και το σχεδιασμό αναμονής και ανάθεσης που εφαρμόζει το ΠΑΜΕ. Οργανώνουμε την πάλη μας με κοινή δράση μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για να εκφραστεί η εργατική-ταξική κατεύθυνση μέσα στο εργατικό κίνημα, για την οργάνωση και την κλιμάκωση της εργατικής πάλης».

Την ίδια ώρα, τα σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων – Ποτών, Μετάλλου, Τύπου – Χάρτου, Φαρμάκου – Καλλυντικού, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Κατεργασίας Ξύλου, Τουρισμού – Επισιτισμού, Χημικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Ιδιωτικών Κλινικών, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 19.00.

Με σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα», απαιτούν να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Στο κάλεσμά τους επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση φέρνει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το 8ωρο, να αφαιρέσει κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να βάλει χέρι στη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος – τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση».

Ταυτόχρονα τονίζουν πως «οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα: Καταργείται η Κυριακή-αργία για έναν μεγάλο κατάλογο κλάδων. Καταργείται το ΣΕΠΕ και μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση προβλέπει μέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα ευρωενωσιακή οδηγία. Το δικαίωμα της απεργίας δέχεται νέα επίθεση από την απαίτηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων να εργάζεται το ένα τρίτο του προσωπικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αριστερά απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό

Περισσότερες από 500 υπογραφές κατατέθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης για το θέμα του οικοπέδου στην Αλυσίδα