Στην από δω πλευρά, και συγκεκριμένα σε ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μία τάση προσέγγισης στο χώρο των πιστών με διάφορα κανακέματα όχι τόσο στους πιστούς, που σε γενικές γραμμές ως «σώμα» παραμένουν βαθύτατα συντηρητικοί και απόλυτα αδρανείς απέναντι στον πανικό που συμβαίνει, αλλά κυρίως σε προβεβλημένους ιερείς, όπως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ή ο μητροπολίτης Σιάτιστας, τον οποίο ορισμένοι προσπαθούν» να τον παρουσιάσουν ως κάτι πολύ «προχωρημένο» γιατί είπε μερικά «αυτονόητα» πράγματα για τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, όπως το ότι δεν είναι καλοί χριστιανοί και στον αντίποδα σπέρνουν το μίσος.
Η πολιτική οικονομία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή, αλλά ορισμένα πράγματα έχουν ένα όριο και αυτό το όριο φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί στην προσπάθεια η εκκλησία να «ακινητοποιηθεί» και να μην παρέμβει ανοιχτά υπέρ της Δεξιάς στις εκλογές που πλησιάζουν. Προφανώς δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε το μέρος για να λύσουμε θέματα που αφορούν το τι πιστεύει ο καθένας και η κάθε μία από εμάς, αλλά και στον κόσμο έξω από «εμάς». Προφανώς και πρέπει να σεβόμαστε αυτό που πιστεύει ο άλλος και η άλλη, ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε εμείς. Αλλά ως εκεί και ούτε βήμα, σπιθαμή, παραπέρα.
Και για να το σπάσουμε σε τάλιρα, οι παπάδες έχουν τις απόψεις τους για τα καρναβάλια και τα μυστήρια και δουλειά τους είναι να προσπαθούν να τις επιβάλουν σε όλους. Έχουν τις απόψεις τους, επίσης, για τους ανθρώπους που έχουν έναν διαφορετικό, από τους «πολλούς», σεξουαλικό προσανατολισμό και προσπαθούν να τις επιβάλουν σε όλους. Φυσικά και έχουν τις απόψεις τους για τη φαραωνική εκκλησιαστική περιουσία και προσπαθούν, και σχεδόν πάντα το καταφέρνουν, να περάσουν τις απόψεις τους για την φορολόγηση αυτής της περιουσίας στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Οι παπάδες, όπως φαίνεται, έχουν τις απόψεις τους για πολλά θέματα που καμία σχέση δεν έχουν με το σεβασμό σε αυτό που πιστεύει ο άλλος και η άλλη. Απόψεις για εντελώς γήινα και υλικά πράγματα, όπως, για παράδειγμα, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου έχοντας στις γραμμές του ένα τόσο «ανόητο» βουλευτή όπως ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος που ντύθηκε παπάς στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του Άργους Ορεστικού. Προφανώς κάποιοι έχουν δώσει το δικαίωμα σε κάποιος προβεβλημένους ιερείς, με τα κανακέματα τους, να εκφράζουν τέτοιου τύπου απόψεις για το ΣΥΡΙΖΑ.
Τες πα, προχωράμε παρακάτω, αλλά όταν λέμε ότι θα συμμαχήσουμε ακόμα και με το διάβολο – με το διάβολο έτσι; – να το εννοούμε, άλλωστε και τα παιδιά κάτω στον κάμπο τους πιστούς πετσόκοβαν και τον παπά ξεφτίλιζαν.
Ο alterthess ιανός