in , ,

Καρατομούν 41 δέντρα στην πλατεία Δικαστηρίων – Διαμαρτυρία των κατοίκων διέκοψε τις εργασίες

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

UPD 14:55: Καταγγελία για την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά την κλάδευση και κοπή των δέντρων κατατέθηκε στην εισαγγελία της Θεσσαλονίκης από τη δικηγόρο της πρωτοβουλίας «Σώστε τα δέντρα».

Την ίδια ώρα τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να βρεθούν το πρωί της Παρασκευής στις 7:00 στην πλατεία Δικαστηρίων, οπότε και πρόκειται να συνεχιστεί η καρατόμηση και κοπή των δέντρων.

Το πρωί της Πέμπτης τα συνεργεία του ιδιώτη εργολάβου πρόλαβαν να κόψουν 6 δέντρα, χωρίς να έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Από αυτά τα 6 δέντρα, κανένας κορμός δεν αποδείκνυε ότι ήταν άρρωστος και έπρεπε να κοπεί. Όπως τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, ζητούν να μην κοπούν όλα τα δέντρα άκριτα, παρά μόνο αυτά που είναι όντως άρρωστα.

—–

Την προσωρινή διακοπή της δραστικής κλάδευσης και κοπής 41 δέντρων στην πλατεία Δικαστηρίων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πέτυχε η διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής και μελών της πρωτοβουλίας «Σώστε τα δέντρα». Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης η διοίκηση Ζέρβα σκοπεύει αυτή τη περίοδο να κόψει συνολικά 800 δέντρα σε διάφορες γειτονιές της πόλης.

Όπως σχολίασε το μέλος του «Σώστε τα δέντρα» που έφτασε πρώτη στο σημείο, Γαβριέλα Σαμψωνίδου, «ακόμα και η κλάδευση των δέντρων γίνεται με λάθος τρόπο και οδηγεί τα εναπομείναντα δέντρα σε αρρώστιες. Κόβουν δέντρα πού είναι υγιή μόνο στον φόβο να μην πέσει. Κάνουν κλαδεύσεις και δεν βάζουν από πάνω την σωστή πάστα».

Η κ. Σαμψωνίδου υπενθυμίζει τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει και στις υπόλοιπες γειτονιές της Θεσσαλονίκης όπου έχουν κοπεί δέντρα και έχουν αντικατασταθεί από μικρά δέντρα που χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια για να αναπτυχθούν. Μάλιστα έχει παραδοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ψήφισμα ενάντια στις κοπές δέντρων με υπογραφές από 2.000 πολίτες.

Από τη μεριά της το έτερο μέλος της πρωτοβουλίας «Σώστε τα δέντρα» επισημαίνει το γεγονός ότι τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις για τις κοπές των δέντρων τις έχει λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, οι αποφάσεις της οποίας έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφαση του έχει θέση ζήτημα αντισυνταγματικότητας σε σχέση με τον ορισμό των μελών των Επιτροπών αυτών.

Παράλληλα η κ. Ιωαννίδου γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει και νομική προσφυγή ενάντια στις άκριτες κλαδεύσεις και κοπές. Όπως λέει, «δεν θα αφήσουμε άλλο να υποβαθμιστεί η ζωή μας και το περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρίζονται ότι θα φυτέψουν μετά δέντρα ενώ θα έχει παρέλθει η περίοδος φύτευσης. Ο δήμος πρέπει να διαχωρίσει τα πραγματικά άρρωστα δέντρα από αυτά πού είναι υγιή».

Τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν την ενημέρωση ότι το προσεχές διάστημα πρόκειται να ληφθεί απόφαση για ακόμη 160 δέντρα στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Παπαναστασίου, Καραμανλή και Δελφών.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος με την «Οικολογία –Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος ότι δήλωσε ότι αρχικά η διοίκηση Ζέρβα είχε προγραμματίσει να κοπούν 4.000 δέντρα, ωστόσο «οι αντιδράσεις περιόρισαν για αυτή τη θητεία στα 800 περίπου δέντρα το κόψιμο και υπόσχονται ότι θα φυτεύσουν άλλα ενώ η φυτευτική περίοδος τελειώνει. Δεν έχουν τη δυνατότητα και την επιστημονική να τα αντικαταστήσουν. Θα φυτεύσουν βεργούλες που θα κάνουν 10-15 χρόνια να γίνουν δέντρα, αυτή η διοίκηση θα έχει εξαϋλωθεί ούτως ή άλλως αλλά αυτό που θα εισπράξει θα είναι η οργή που έχουν ευαισθησία για το ίδιο το οξυγόνο».

«Δεν υπάρχει για εμάς εδώ σε αυτή την περιοχή η ανάγκη να κοπούν τα δέντρα. Σε κάποια εμφανίζεται ως δραστικό κλάδεμα αλλά είναι ο πρόλογος για να κοπούν 41 δέντρα. Έκανε αυτοψία ο ομότιμος καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας και είπε ότι περίπου 3 δέντρα από τα 41 θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα κοπής» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεμόπουλος και τόνισε την ανάγκη, αν κάποια δέντρα είναι να αντικατασταθούν αυτό να γίνει σταδιακά και όχι με αυτή η εξαφάνιση των δέντρων που στερεί το οξυγόνο από αυτή τη γενιά των Θεσσαλονικέων.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για τρίτη φορά επιχειρείται έξωση οικογένειας στην Καλαμαριά

«Το αίμα φοιτητών δεν θα ξεχαστεί»