in

Κάλεσμα σε δικηγόρους να στηρίξουν το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη

Η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης – Συνεργαζόμενοι» απευθύνει κάλεσμα σε κάθε δικηγόρο να συνυπογράψει το κείμενο της «Έκκλησης για τη ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη», συντασσόμενη/-ος με τους 400+ δικηγόρους και νομικούς επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι αξιώνουν «την άμεση ικανοποίηση του σύννομου αιτήματός του για υφ’ όρον απόλυση και την προστασία της ζωής του απέναντι στην εκδικητικότητα ενός Κράτους που φαίνεται να αμφισβητεί τη ζωή ως μέγιστο αγαθό του νομικού μας πολιτισμού».

Καλεί, ακόμη, την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα να εξετάσουν αντικειμενικά το αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη, να εφαρμόσουν το νόμο, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, και να επιδείξουν αντανακλαστικά που αναλογούν σε θεσμούς Κράτους Δικαίου και όχι Κράτους-Εκδικητή.

Όπως αναφέρει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία «ο Γ. Μιχαηλίδης, έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο εκ του νόμου μέρος της ποινής του και συμπληρώσει τις λοιπές τυπικές προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 105Β ΠΚ, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23.05.2022, αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη δύο αιτημάτων του για υφ΄ όρον απόλυση. Σήμερα, μετά από 62 ημέρες απεργίας πείνας, έχει χάσει πάνω από το 21% του σωματικού βάρους του και βρίσκεται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας σε πλήρη απομόνωση και χωρίς να επιτρέπεται ακόμη και στην προσωπική ιατρό του να τον εξετάσει, τη στιγμή, μάλιστα, που η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τη Δευτέρα 25.07.2022 συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας η έφεσή του κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας για την υφ’ όρον απόλυση.»

«Η περίπτωση του Γ. Μιχαηλίδη προστίθεται στον μακρύ κατάλογο παραδειγμάτων του ιδιαίτερου καθεστώτος εξαίρεσης από τα στοιχειώδη δικαιώματα που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιφυλάσσουν στους κρατούμενους που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εκπροσωπούν μια αντίστοιχη ιδεολογία» σημειώνει η δικηγορική παράταξη τονίζοντας πως η απεργία πείνας και η διακινδύνευση της ίδιας τους της ζωής αποτελεί το ύστατο μέσο που διαθέτουν οι κρατούμενοι/-ες για να ακουστούν και να αποκτήσουν ορατότητα μέσα στη συνθήκη στέρησης της ελευθερίας που τους έχει επιβληθεί. Μάλιστα όπως υπενθυμίζει κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 31 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999) ως νόμιμο μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Η Πρωτοβουλία κάνει μιλάει ακόμη  για «ένα περιβάλλον εκκωφαντικής σιωπή από τα συστημικά ΜΜΕ για την υπόθεση Μιχαηλίδη και αλλεπάλληλων εξελίξεων αναφορικά με πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης (πρόωρη αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα, δολοφόνου του Α. Γρηγορόπουλου, απαλλαγή των αστυνομικών από τις κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά του Ζακ Κωστόπουλου, αποφυλάκιση Δ. Λιγνάδη από το ΜΟΔ Αθηνών μέχρι εκδίκασης της έφεσής του, παρά την καταδίκη του σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων, κ.ά.)» σημειώνοντας πως «η ανησυχία, οι εκκλήσεις και οι παρεμβάσεις χιλιάδων πολιτών και οργανώσεων τις τελευταίες ημέρες για τη ζωή του Γ. Μιχαηλίδη, με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του και την ανένδοτη στάση των Αρχών, είναι κραυγή αγωνίας για την Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, και τα εν γένει τα κεκτημένα του νομικού πολιτισμού μας -τα οποία διαφοροποιούν ένα κράτος δικαίου από τις απολυταρχικές κοινωνίες, τα φασιστικά και κάθε λογής αντιδημοκρατικά και δεσποτικά καθεστώτα».

Τέλος τονίζει πως για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε νεκρό απεργό πείνας, με την απευκταία απώλεια της ζωής του Γ. Μιχαηλίδη να συνιστά έμμεση επιβολή της θανατικής ποινής, η οποία εφαρμόστηκε για τελευταία φορά στη χώρα μας το 1972 επί δικτατορικού καθεστώτος.

Οι υπογραφές μέχρι στιγμής στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/pdn.dikaiomata/posts/pfbid0JMMczkNSfjh9xK4zytatmdNxdgLqraknzT1k2gViVCRvUbCDvfsXShRrRbew8AW3l

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ: Η ατέλειωτη κοροϊδία με τις μετρήσεις για τη ρύπανση του αέρα μας

Παραμένουν τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά, Ηλεία και Λέσβο- Φωτιές και στη Χαλκιδική