in , ,

Η μνήμη του Χρήστου δικαιώθηκε

Γράφει η Γιώτα Τέσση για την Εφημερίδα των Συντακτών

O αγώνας της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά δικαιώθηκε. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης καταδίκασε τον ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας «Ηπειρος», τον διευθυντή του εργοστασίου και τον τεχνικό ασφαλείας για την ανθρωποκτονία (εξ αμελείας) του 29χρονου ηλεκτρολόγου κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του στις 6 Ιουνίου 2020. Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επιβλήθηκε στον καθένα φυλάκιση ενός έτους με αναστολή.

Η καταδικαστική απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη του εργατικού κινήματος ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που θεωρεί αναλώσιμη την ανθρώπινη ζωή. Και χθες έξω από το δικαστήριο, αλλά και τις προηγούμενες μέρες, το Εργατικό Κέντρο Αρτας έδινε δυναμικό «παρών» στους δρόμους της πόλης ζητώντας δικαιοσύνη. «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους», έγραφε το πανό του Εργατικού Κέντρου που κρατούσαν (και) οι γονείς του Χρήστου.

«Ως οικογένεια αισθανόμαστε ότι, επί της ουσίας, η δικαστική απόφαση πάρθηκε προχθές το απόγευμα, όταν πληθώρα κόσμου βάδισε πλάι μας στους δρόμους της Αρτας ζητώντας δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Ο Χρήστος δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας, όμως δικαιώσαμε τη μνήμη του και αποδείξαμε την αλήθεια που προσπάθησαν συστηματικά να συγκαλύψουν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τα δικαστήρια για τον Χρήστο και για κάθε νέο που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο. Για να μπορούν να γυρίζουν τα παιδιά στα σπίτια τους, όπως ευχόμαστε κάθε μέρα να γυρνούσε ο Χρήστος. Ευχαριστούμε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας και μας βοήθησαν να δείξουμε ότι οι δίκαιοι αγώνες μπορούν να νικάνε ακόμη και απέναντι στους πιο “ισχυρούς”», δήλωσαν οι οικείοι του στην «Εφ.Συν.».

Οπως αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης ήταν ανεπαρκείς, με πιο χαρακτηριστικό ότι στον ηλεκτρικό πίνακα που βρισκόταν στο πατάρι δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής. Στο πατάρι βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος και, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα του ΤΕΕ (που κατέθεσε στη δίκη), «το θύμα αναγκάστηκε να δουλέψει υπό τάση, αφού αλλιώς δεν θα έβρισκε πού υπήρχε βλάβη».

Την καταδίκη των κατηγορούμενων πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας: «Τίθεται από την υπεράσπιση ο ισχυρισμός ότι ο Χρήστος έδειξε αμέλεια. Αυτό δεν τους απαλλάσσει από ευθύνες. Επρεπε να προβλέψουν αυτό που έγινε, να μεριμνήσουν για την αλλαγή του πίνακα και θα είχε αποφευχθεί ο θάνατος».

Την οικογένεια Ζορμπά εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Ολγα Τσουμάνη και Εύη Συγίζη. «Δικαιοσύνη δεν είναι ο ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή, ποινή προφανώς αναντίστοιχη με το αδίκημα. Δικαιοσύνη είναι αυτό που μας έδωσε ο λαός της Αρτας με την ανταπόκριση στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Και δικαίωση θα έρθει μόνο αν πάψουν τα “εργατικά ατυχήματα” που είναι, όπως αποδείχτηκε χθες, εργοδοτικά εγκλήματα», σχολίασε ο Θ. Καμπαγιάννης.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον νόμο Κεραμέως

Power pass: Το μεγάλο κυβερνητικό ανέκδοτο στις πλάτες των πολιτών