in , ,

Η Λερναία Ύδρα της κρατικής καταστολής: DNA, στοχοποιήσεις και άτυπη ομηρία

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κώστα Κ. και σε όσους διώκονται με βάση το DNA, σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Έχουμε γράψει πολλάκις για την εργαλειακή και κατασταλτική διαχείριση πανδημίας από την κυβέρνηση που ήρθε να πατήσει πάνω σε μία διαρκή, τα τελευταία είκοσι χρόνια, όξυνση της καταστολής. Η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μόνιμων απαγορεύσεων για το σύνολο του πληθυσμού -εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος έπρεπε να παραστεί σε κάποια δεξίωση της «υψηλής κοινωνίας» στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή και το Ντουμπάι- έδεσε αρμονικά με το νομοσχέδιο περιστολής των συγκεντρώσεων και των πορειών που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, την ίδια ώρα που μία σειρά νομοσχεδιών των τελευταίων κυβερνήσεων, με πιο πρόσφατο αυτό του κ. Χατζηδάκη, φακελώνουν τα μέλη των εργατικών σωματείων και προσπαθούν να κάνουν όλο και πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας.

Είναι την ίδια περίοδο που είδαμε τους άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και εργαζομένων, τις αστυνομικές εισβολές σε πανεπίστημια και φοιτητικές εστίες να «προϋπαντούν» την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις όλο και πιο συχνές καταδιώξεις να καταλήγουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους όπως στην περίπτωση του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, τις διαρκείς τροποποιήσεις -προς το αυστηρότερο- των ποινών μικροπαραβατών ή κοινωνικά και πολιτικά αγωνιζόμενων. Μαζί τους ήρθαν η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας με τα νέα επίλεκτα σώματά της όπως η ομάδα ΔΡΑΣΗ και οι «Μαύροι Πάνθηρες», οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών και οι αγορές νέου οπλισμού και οχημάτων για την ΕΛ.ΑΣ. τη στιγμή που το ΕΣΥ και τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται, οι έντονες ενοχλήσεις, οι παρακολουθήσεις και οι απόπειρες εισβολής σε στέκια πολιτικών ομάδων και οργανώσεων.

Μέσα στον καταιγισμό καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης, τον οποίο αξίζει να σημειώσουμε πως μπλόκαραν πολλές φορές οι κοινωνικές κινητοποιήσεις και αντιστάσεις, ένα νέο «υπερ-όπλο» έρχεται για να βάλει στο στόχαστρο κάθε άνθρωπο που πρέπει να «αδρανοποιηθεί». Η αναβάθμιση του ρόλου του DNA ως αποδεικτικού στοιχείου και μάλιστα για πράξεις που τελέστηκαν δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν, μας γεμίζει αμηχανία αν συνυπολογίσει κανείς το προηγούμενο διεθνές αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα, στα δικαστήρια της οποίας, κατέρρευσαν υποθέσεις που βασίστηκαν σε αυτό. Από τον Τάσο Θεοφίλου και τον Μπάμπη Τσιλιανίδη ως τον Άρη Σειρηνίδη και την Ηριάννα, κάποιες δεκάδες εικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας μπόρεσαν να μετατραπούν σε δικογραφίες, προφυλακίσεις ή ακόμα και πολύχρονες φυλακίσεις πατώντας πάνω σε ένα στοιχείο, η χρήση του οποίου είναι τουλάχιστον επισφαλής -αν όχι ανεπαρκής- για να αποδείξει την ενοχή κάποιου, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται με άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν συνδυαστικά και υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα την δικαστική έδρα.

Τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με το DNA;

Πληθαίνουν λοιπόν, τους τελευταίους μήνες οι περιπτώσεις διώξεων που βασίζονται αποκλειστικά πάνω στα γνωστά «ανώνυμα τηλεφωνήματα» και στη χρήση του DNA. Η πρώτη υπόθεση αφορά 14 φοιτητές που έλαβαν κλήση για υποχρεωτική λήψη DNA. Όλοι υπήρξαν συλληφθέντες κατά την διάρκεια της εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13/11/2020. Η κλήση αφορά την «ταύτιση» γενετικού υλικού από αντικείμενο (μπουκαλάκι νερό) στην πρυτανεία με DNA που βρέθηκε σε γάζα στα Εξάρχεια το 2014, ενώ επιχειρείται σύνδεση αυτού του περιστατικού με επίθεση νεαρών σε κλούβα των ΜΑΤ στην περιοχή. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον αντιεξουσιαστή Χ.Μ. ο όποιος αφού προσάγεται κάτω από το σπίτι του, αντιμετωπίζει κατηγορία για απείθεια. Κατά την διάρκεια της κράτησης του αποσπούν DNA και μια μέρα μετά βρίσκεται κατηγορούμενος για συμμετοχή σε ληστεία χρηματαποστολής που πραγματοποιήθηκε το 2018 και για μια εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2009, με τον κατηγορούμενο να έχει προφυλακιστεί.

Τελευταίο καρέ αποτελεί η υπόθεση του Κώστα Κ. ενεργού εδώ και 4 περίπου δεκαετίες στον αντιεξουσιαστικό χώρο και σε μία σειρά κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Το DNA του κατηγορούμενου, έχοντας ήδη φυλακιστεί στο παρελθόν και έχοντας ήδη συλληφθεί και προσαχθεί πολλάκις, βρίσκεται στα χέρια των αρχών εδώ και πολλά χρόνια. Σε προηγούμενες συλλήψεις του, αυτό δεν διασταυρώθηκε με κάποια εκρεμμή υπόθεση. Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου ο Κώστας Κ. καλείται ενώπιον ανακριτή για να πείσει πως μόνο ως φάρσα μπορεί να ειδωθεί το ότι κατηγορείται γαι εμπρηστικές επιθέσεις στο αυτοκίνητο του Γ. Βουλγαράκη 14 χρόνια πριν.

Ακόμα και αν ο Κώστας Κ. δεν προφυλακιστεί, το σενάριο μίας νέας δικαστικής περιπέτειας αρχίζει για τον ίδιο, κάτι που μεταφράζεται σε πιθανούς περιοριστικούς όρους καθώς και σε σίγουρη ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση.

Και αν σε μέσα σε λίγες εβδομάδες η αστυνομία κατάφερε να ανασύρει δύο υποθέσεις που μας γυρίζουν πίσω την περίοδο του φοιτητικού κινήματος του 2006-2007 και του Δεκέμβρη του 2008, τι άραγε μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ποια θα είναι η επόμενη και ποιος ο επόμενος που θα κληθούν να πείσουν πως δεν είναι ελέφαντες;

Ο Κώστας Κ. σε δημόσια τοποθέτησή του αναφέρει:

«Έστω ότι έχουμε μια δικογραφία που ευθαρσώς περιλαμβάνει:

– Την από 4-2-2009 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο σπίτι μου.

– Την από 23-10-2012 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών για μια σειρά από κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα (ξανά) στο σπίτι μου.

Όλα βαίνουν καλώς, οι εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες ουδέν αποδίδουν και τα χρόνια κυλούν. Ώσπου, στις 15-5-2021 κάτι (;) συμβαίνει.

Τότε μόλις το (γνωστό μας) Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών αποφασίζει να ολοκληρώσει τη (γνωστή μας) Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για τα κατασχεθέντα αντικείμενα-πειστήρια, μετά από έρευνα στο (ναι, ναι, σωστά μαντέψατε) σπίτι μου, στις 15-10-2020.

Και κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα στον χρόνο, πηγαίνοντας 14 χρόνια πίσω. Και τότε μόλις διαπιστώνει ότι το dna μου ταυτίζεται με αυτό που βρέθηκε σε κάποιο αντικείμενο, μετά από εμπρηστική επίθεση (στις 3-7-2007) στα αυτοκίνητα του Γ. Βουλγαράκη και της φρουράς του. Του Γ. Βουλγαράκη που είχε πρόσφατα μεταπηδήσει από το υπουργείο δημοσίας τάξης σε αυτό του πολιτισμού.

Όλως παραδόξως, πρόκειται για μια ταύτιση του dna που δεν είχαν δείξει ούτε η πραγματογνωμοσύνη του 2009, ούτε αυτή του 2012.

Καλούμαι στις 4 Νοέμβρη να απολογηθώ στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της έκρηξης, κατηγορίες που μπορούν να με οδηγήσουν για αρκετά χρόνια στη φυλακή ή σε μια παρατεταμένη ομηρία μέχρι τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Δεν έχω παρά (στωικά) να το δω κι αυτό σαν μια ακόμα μάχη σε ένα πόλεμο που εδώ και 37 χρόνια (από 15 χρονών μαθητής) συμμετέχω, έναν πόλεμο στον οποίο πάντα στάθηκα με την πλευρά των “από κάτω”, συντασσόμενος με το παλιό καλό όνειρο ενός κόσμου δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση.

Και σε αυτό τον πόλεμο δεν τους χαρίστηκα ποτέ».

Συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τις συγκεκριμένες διώξεις, η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης, η αναρχική ομάδα Πυρανθός, η Κατάληψη Terra Incognita και η Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά καλούν σε μικροφωνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19.00 στη συμβολή των οδών Δ. Γούναρη και Τσιμισκή.

Η Ταξική Αντεπίθεση καλεί σε οργάνωση της λαϊκής και προλεταριακής αυτοάμυνα απέναντι στην καταστολή και σημειώνει:

«Στην προκειμένη η δίωξη με βάση μία μέθοδο, που επιστημονικά θεωρείται πλήρως αμφισβητίσιμη όσον αφορά την ενοχοποίηση ενός κατηγορουμένου, είναι κάτι περισσότερο από αμφιλεγόμενη αφού το DNA του συντρόφου βρίσκεται στην κατοχή των διωκτικών μηχανισμών ήδη από το 2009.

Άλλωστε, η σκοπιμότητα πίσω από την συγκεκριμένη δίωξη, που έρχεται να συμπληρώσει την κατα συρροή στοχοποίηση του συντρόφου από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς εδώ και δεκαετίες, έχει κίνητρο, κι αυτό δεν είναι άλλο από την συνεπή αγωνιστική συμμετοχή του συντρόφου εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σε όλα τα πεδία ταξικής πάλης.

Εν μέσω μίας εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, και της όξυνσης της επίθεσης από την πλευρά της αστικής τάξης, πλαίσια δηλαδή μίας συγκυρίας που αναπόφευκτα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μετουσίωση της λαϊκής οργής σε κοινωνικές εξεγέρσεις, η στοχοποίηση του Κώστα Κ. είναι ένα κομμάτι ακόμα στο παζλ της στρατηγικής προληπτικής αντιεξέγερσης που προσπαθεί να εφαρμόσει το κράτος υπολογίζοντας στην αδρανοποίηση των οργανωμένων και αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας αλλά και στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος φόβου με αποδέκτες το σύνολο της εργατικής τάξης».

Η αναρχική ομάδα Πυρανθός αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Τι και αν επιστήμονες έχουν κριτικάρει ως αντιεπιστημονική και ασαφή τη δήθεν ταυτοποίηση DNA ως τεκμηρίωση ενοχής; Παρ΄ όλα αυτά, βλέπουμε ότι η εν λόγω μέθοδος τείνει να επιβληθεί ως κανονικότητα και έτσι χρησιμοποιείται σε υποθέσεις που ξεθάβει η ΕΛΑΣ αναλόγως με τους κατά καιρούς σχεδιασμούς της, δημιουργώντας νέους κύκλους ενόχων.

Οι υποθέσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν αναβάθμιση και διεύρυνση της καταστολής. Από την προληπτική αστυνόμευση επιχειρείται να περάσουμε στην προληπτική ενοχοποίηση. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να φυτευτεί το DNA οποιουδήποτε αγωνιζόμενου και αγωνιζόμενης σε όποιο σημείο επιλέξουν οι κουστωδίες του κρατικού μηχανισμού.

Είναι γεγονός ότι παγκόσμια το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου με χρήση και βιομετρικών στοιχείων γιγαντώνεται δημιουργώντας τράπεζες δεδομένων για όλους/ες με συνεργασία κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Την ιδία στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δέχεται τη βία του κράτους και του κεφαλαίου, την εντεινόμενη φτωχοποίηση και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τους ξυλοδαρμούς απεργών και φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής, τις δολοφονίες των μπάτσων, τις δολοφονίες στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς , τις επαναπροωθήσεις και δολοφονίες των μεταναστών. Την ίδια στιγμή διευρύνουν και το νομικό τους οπλοστάσιο και οξύνουν την επίθεση τους σε όποιον και όποια σηκώνει κεφάλι και σε όποιον και όποια επιχειρήσει να αντισταθεί στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Το ελληνικό κράτος επιδιώκει με στημένα κατηγορητήρια να κάμψει το ηθικό όσων αγωνίζονται . Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες δηλώνουμε παρόντες, δεν οπισθοχωρούμε στεκόμαστε στο πλευρό κάθε εκμεταλλευομένου και καταπιεσμένου στο πλευρό των διωκόμενων και κρατούμενων συντρόφων και συντροφισσών. Έτσι κι αλλιώς, στην αρχή η ταυτοποίηση του DNA έρχεται για τους αγωνιζόμενους, μετά θα καθιερωθεί για όλους/ες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όλοι δίνουμε ένα χαστούκι στο παιδί μας» λέει η μητέρα της 13χρονης που χτύπησε ο προπονητής της

Ποδηλατοπορεία Μνήμης και Διεκδίκησης την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη