in , , ,

Η εθελοντική συμφωνία για 10ωρη εργασία κατέρρευσε πριν καν ψηφιστεί

Μόνο σαν ανέκδοτο μπορούν να εκλάβουν οι εργαζόμενοι το παραμύθι που αφηγούνται τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες προς υπεράσπιση του επερχόμενου νομοσχεδίου για τα εργασιακά. «Εθελοντικό δεκάωρο», «Ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζομένου», «Ελεύθερη επιλογή ωραρίου» είναι μερικές από τις εκφράσεις που αναπαράγονται για να περιγράψουν κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, κάνει αναφορά στις πρόσφατες απολύσεις 3 εργαζομένων στην εταιρεία ΛΙΑΦΑΡΜ του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑ, σημειώνοντας πως αιτία των απολύσεων υπήρξε η άρνηση των εργαζομένων να δουλέψουν υπερωρίες, πληρωμένες μάλιστα με κουπόνια. Το Συνδικάτο καλεί στον απεργιακό εορτάσμο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου και ζητάει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συνδικάτου:

«Οι ισχυρισμοί του υπουργού γύρω από τις θετικές προεκτάσεις των ατομικών συμβάσεων και της ατομικής διαπραγμάτευσης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους. Η δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας γίνεται ανέκδοτο αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς.

Τρανό παράδειγμα οι 3 απολύσεις από την εταιρία ΛΙΑΦΑΡΜ του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑ με την απαράδεκτη αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτική αιτιολόγηση ότι οι συνάδελφοι απολύονται επειδή δε δέχτηκαν να δουλέψουν υπερωρίες.

Την ώρα η που εντατικοποίηση στον κλάδο μας έχει χτυπήσει κόκκινο, οι συνάδελφοι έχουν σηκώσει στις πλάτες τους χιλιάδες ώρες και τεράστια κέρδη για την εργοδοσία, η φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ, μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου πανελλαδικά, κάνει «περικοπές».

Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να «αλλάζει τα φώτα» στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς, τον τόπο, τον χρόνο, και το είδος της παρεχόμενης εργασίας.

Σε αυτό το έδαφος οι εργοδότες έχουν ανεξάντλητη πηγή όπλων για να εκβιάζουν, να απειλούν και να επιτυγχάνουν τους όρους εργασίας που επιθυμούν.

Δίνουν γη και ύδωρ στις επιχειρήσεις

Αν εργαζόμενος που «εθελοντικά» απολυθεί από την εργασία του, έχει το σθένος να
διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια και στο τέλος δικαιωθεί, δηλαδή στη γλώσσα τους η απόλυση να θεωρηθεί παράνομη, τότε ο εργοδότης αντί να δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση, ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να την υλοποιήσει!

Δεν έχει δηλαδή την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου και μπορεί να τη σκαπουλάρει με μια μικρή αποζημίωση που θα ξεκινά από τους 3 μισθούς, αν και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Αντεργατικό νομοσχέδιο κόλαση

Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη επιχειρήσεων του κλάδου στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα
και ζωή με αξιοπρέπεια. 135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει! ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Απαιτούμε:

• Να μη περάσει το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή
• Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις των 3 συναδέλφων από τη φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ
• Πληρωμή όλων των υπερωριών μέσω του μισθού με υπερωριακή απασχόληση και όχι μέσω κουπονιών
• Κατάργηση της εργασίας τα Σάββατα στις φαρμακαποθήκες και καμία σκέψη για εργασία τις Κυριακές

Ζήτω η Εργατική Πρωτοµαγιά, 6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 πµ στο Αγ. Βενιζέλου
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ
ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η περιβαλλοντική απειλή από τα υπολείμματα των self-tests

«Φύσηξε ο Βαρδάρης»: Διαδικτυακή συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδας