in , ,

Η Elpedison προχωρά το σχέδιο για LNG στον Θερμαϊκό – Να πάρει θέσει η Περιφέρεια ζητά η Δ. Χαραλαμπίδου

Το αίτημα της να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θέση κατά της εγκατάστασης στον Θερμαϊκό Κόλπο πλωτής πλατφόρμας LNG επαναλαμβάνει με ανακοίνωση της η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μετά και τη δημόσια ανακοίνωση της εταιρείας Elpedison, με την οποία κάνει γνωστό ότι συνεχίζει τις σχτικές διαδικασίες.

Όπως σημειώνει η κ. Χαραλαμπίδου,έξι μήνες μετά την κατάθεση αιτήματος προς τον κ. Τζιτζικώστα για άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας LNG στο Θερμαϊκό κόλπο, η Elpedison επανέρχεται και με δημόσια ανάρτησή της ανακοινώνει την έναρξη της μη δεσμευτικής φάσης της δοκιμής αγοράς (Market test) του έργου «Thessaloniki FRSU».

Παράλληλα μάλιστα ενημερώνει, ότι εγκρίθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ οι κατευθυντήριες οδηγίες της μη δεσμευτικής φάσης της δοκιμής αγοράς του έργου. Ορίζει δε την προθεσμία για την υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από τις εταιρείες σε 25 εργάσιμες ημέρες, με λήξη στις 12/1/2024.

«Δεδομένου ότι ο μεν Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ουδέποτε έθεσε το φλέγον και εξαιρετικά ιδιαίτερης βαρύτητας αυτό θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως όφειλε, όμως συζητήθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Μακεδονίας, όπου οι Δήμαρχοι πήραν σαφή θέση ότι διαφωνούν και με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση και τη ΡΑΑΕΥ για το ζήτημα αυτό, που αφορά όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και επί της ουσίας, την επικινδυνότητα δηλαδή του έργου», τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου.

Παράλληλα η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμαχία αντίστασης και ανατροπής» καλεί τον κ. Τζιτζικώστα, να πάρει υπόψη του τις νέες εξελίξεις και να συγκαλέσει έκτακτο Π.Σ. προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη μη εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Θερμαϊκού κόλπου.

Καλεί επίσης τον επικεφαλής της Π.Ε.Κ.Δ.Μ. να συνεδριάσει εκ νέου το όργανο, προκειμένου να ξανασυζητηθεί το θέμα και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να σταματήσει ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος όπως λέει, τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της Elpedison, ενώ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και το περιβάλλον στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Αυτή είναι η δημόσια ανακοίνωση της Elpedison:

“Η ELPEDISON ανακοινώνει την έναρξη της μη δεσμευτικής φάσης της δοκιμής αγοράς του έργου “Thessaloniki FSRU”.

Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων οδηγιών της μη δεσμευτικής φάσης της δοκιμής αγοράς από τη ΡΑΑΕΥ, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για δέσμευση δυναμικότητας και υπηρεσιών στον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το “Thessaloniki FSRU” είναι ένα νέο μεγάλο έργο ΥΦΑ που περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό ΥΦΑ αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit), βρίσκεται στον Θερμαϊκό κόλπο σε απόσταση 4,4 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φ.α.

Τα δύο πλοία (ένα FSRU και ένα FSU), θα έχουν συνδυασμένη αποθηκευτική ικανότητα μεταξύ 250.000 m3 και 280.000 m3, ενώ η ονομαστική ικανότητα αεριοποίησης θα είναι περίπου 150 GWh/ημέρα.

Το Thessaloniki FSRU, λόγω της στρατηγικής του θέσης, θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη διαχείριση των συμφορήσεων στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αποτελώντας ένα νέο ευέλικτο και ασφαλές σημείο εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα.

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για δυναμικότητα στον τερματικό σταθμό έχουν στη διάθεσή τους 25 εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μη δεσμευτική φάση του Market Test. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, οδηγίες και έγγραφα για τη διαδικασία βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ELPEDISON, www.elpedison.gr.

Η προθεσμία για την υποβολή των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος είναι: 12/01/2024″.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Το πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου στο Alte Fablon

Σε κίνδυνο θέτει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το μέλλον της απεξάρτησης