in ,

Η ελευθερία του τύπου στο στόχαστρο της καταστολής, η ενημέρωση όμηρος του κεφαλαίου

Διήμερο του alerta στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο του alerta στη Θεσσαλονίκη στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera (Επισκόπου Αμβροσίου 3 – περιοχή Αντιγονιδών)

Η ελευθερία του τύπου στο στόχαστρο της καταστολής, η ενημέρωση όμηρος του κεφαλαίου | Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera

Η λογοκρισία, οι παρεμβάσεις στα ΜΜΕ αλλά κι ο έλεγχός τους από το κεφάλαιο κι ο κρατικός έλεγχος και καταστολή δεν είναι καινούργια ιστορία. Για την ακρίβεια υπάρχουν από τότε που υφίσταται η έννοια του τύπου. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν μέσα σε ένα φάσμα που επηρεάζεται άμεσα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση σε κάθε χρόνο και τόπο.

Στην Ελλάδα ο παραδοσιακός κρατικός έλεγχος κι η λογοκρισία έδωσε γρήγορα τη θέση της στον έλεγχο της ενημέρωσης από τους εργολάβους κι εφοπλιστές που έφτιαξαν τα ιδιωτικά κανάλια στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται στη μνημονιακή περίοδο και τα τελευταία 3 χρόνια ο τύπος στην Ελλάδα δε θυμίζει δυτικού τύπου δημοκρατία όπου τα ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα αλλά υπάρχει μια σχετική πολυφωνία στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού παιχνιδιού. Αντίθετα, οι διεθνείς έρευνες και μετρήσεις επιβεβαιώνουν πως οδεύουμε σε φαινόμενα που απαντώνται σε απολυταρχικά καθεστώτα, στην πλήρη κυριαρχία της μίας άποψης που διολισθαίνει συνεχώς όλο και πιο δεξιά, πιο αυταρχικά και πιο εξουσιαστικά.

Σε αυτή την εκδήλωση, με τη βοήθεια ομιλητ(ρι)ών που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των τειχών των επίσημων ΜΜΕ, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελευθερία του τύπου σήμερα, να αξιολογήσουμε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη των κινημάτων αλλά και να ιχνηλατήσουμε τους τρόπους αντίστασης στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε.

Συμμετέχουν:

  • Σταυρούλα Πουλημένη (alterthess)
  • Μαρίνα Μεϊντάνη (μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ)
  • Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
  • Χρήστος Αβραμίδης
  • efodos.net
  • Infolibre
  • alerta.gr

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο alerta.gr | Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera

Η δημιουργία ενός ελευθεριακού μέσου αντιπληροφόρησης και γνώμης όπως το alerta.gr δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αν συνυπολογιστεί ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν σε αυτό δεν έχουν καμία χρηματική απολαβή. Οι ανάγκες για τη συντήρησή του και την ανάπτυξη του είναι τεράστιες κι ο χρόνος περιορισμένος. Ο μόνος τρόπος είναι η συμμετοχή ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν τον χρόνο τους και τις δεξιότητές τους στην υπόθεση.

 

Έχεις ευχέρεια στο γράψιμο και θέλεις να συμμετέχεις στην παραγωγή άμεσου ελευθεριακού λόγου από τη σκοπιά της βάσης; Ασχολείσαι με τη φωτογραφία και σε ψήνει το φωτορεπορτάζ; Έχεις ιδέες για podcast, εκπομπές και ντοκιμαντέρ; Έχεις γνώσεις πάνω στον ήχο και στο βίντεο; Το έχεις με τα social media; Έχεις χρόνο για στοιχειώδη αποδελτίωση; Δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με όλα αυτά αλλά τα βρίσκεις ενδιαφέροντα και θέλεις να βοηθήσεις και να μάθεις; Σε καλούμε την Κυριακή 27/2 για να συζητήσουμε και να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα πάμε όλοι μαζί την υπόθεση της αντιπληροφόρησης και του ελευθεριακού λόγου ένα βήμα παραπέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βίντεο από την αντιπολεμική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι