in , ,

Η διοίκηση Ζέρβα επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας

*Φωτογραφία αρχείου

Να ιδιωτικοποιήσει μέρος της υπηρεσίας καθαριότητας επιδιώκει εν μέσω καλοκαιριού η διοίκηση Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ/ΠΑΜΕ) σύμφωνα με εισήγηση, την οποία δημοσιεύει, η διοίκηση Ζέρβα σκοπεύει να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων στις δημοτικές κοινότητες Β’ και Ε’ για διάστημα δύο μηνών.

Όπως επισημαίνει η συνδικαλιστική παράταξη, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη στην καθαριότητα είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, πράσινος και μπλε κάδος. Οφείλεται στην έλλειψη απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων.

«Για τα πάνω από 9 εκ. ευρώ που τσέπωσαν οι ιδιωτικές εταιρίες για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων στη θητεία της σημερινής διοίκησης και οχήματα δεν έχουμε, θα απολογηθεί κανείς;» διερωτάται μεταξύ άλλων η ΔΑΣ και καλεί το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων να προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Δείτε τα έγγραφα της εισήγησης που δημοσίευσε η ΔΑΣ:

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

«Η διοίκηση Ζέρβα αφού απαξίωσε και προσπαθεί να διαλύσει και την υπηρεσία καθαριότητας, πατώντας πάνω στην νομοθεσία που έχουν διαμορφώσει και η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρά στην επόμενη φάση του σχεδίου της.

Σύμφωνα με εισήγηση που υπάρχει, η διοίκηση του δήμου Θεσ/νίκης σκοπεύει να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρία την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Όπως αναφέρει η εισήγηση: «εγκρίνεται η ανάθεση της υπηρεσίας αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων σε τρίτους, στις δημοτικές κοινότητες Β και Ε, καθώς και η αποκομιδή τους από σημειακές αποθέσεις, για λόγους επείγουσας υγειονομικής παρέμβασης και για χρονικό διάστημα 2 μηνών».

Τονίζουμε ότι:

α)Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη στην καθαριότητα είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, πράσινος και μπλε κάδος. Οφείλεται στην έλλειψη απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων. Για τα πάνω από 9 εκ. ευρώ που τσέπωσαν οι ιδιωτικές εταιρίες για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων στη θητεία της σημερινής διοίκησης και οχήματα δεν έχουμε, θα απολογηθεί κανείς;

β)Πρόβλημα υπάρχει και στην αποκομιδή των ογκωδών και εδώ λόγω έλλειψης οχημάτων. Τις τελευταίες μέρες τα ανοιχτά φορτηγά που χρησιμοποιούνται για τα ογκώδη, τα χρησιμοποιούν-λόγω των ελλείψεων-για αποκομιδή απορριμμάτων. Τα 3 απορριμματοφόρα που ήρθαν πρόσφατα και προορίζονταν για τα ογκώδη, χρησιμοποιούνται και αυτά για την αποκομιδή των πράσινων και μπλε κάδων.

γ)Τις ελλείψεις προσωπικού και την απαράδεκτή διαχείριση του προσωπικού, οι εργαζόμενοι τις έχουμε επισημάνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Την έλλειψη προσωπικού επικαλούνται για να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Μα για αυτό τον λόγω δεν προχωρούν σε προσλήψεις συμβασιούχων τις επόμενες ημέρες; Η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων για τις προσλήψεις έχει τελειώσει και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ποιοι θα προσληφθούν. Το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού θα λυθεί μόνο αν καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

δ)Με απόφαση της διοίκησης, εδώ και 3 μήνες δεν γίνεται αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων Σαββατοκύριακα και αργίες. Αν υπολογίσουμε π.χ. 15 τόνους που μαζεύονταν το Σαββατοκύριακο (το πιο πιθανό να είναι και παραπάνω), βλέπουμε πως με τεχνητούς τρόπους γίνεται η συσσώρευση ογκωδών στους δρόμους της πόλης.

Καλούμε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΔΘ να αποφασίσει άμεσα την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Επίσης, προτείνουμε την πραγματοποίηση σύσκεψης με σωματεία και φορείς της πόλης. Ο λαός της πόλης να πάρει θέση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην καθαριότητα με ευθύνη της διοίκησης. Δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής ή «εικόνας της πόλης». Ήδη διαμορφώνουν κλίμα για να προχωρήσουν, μετά τις εκλογές, σε μεγάλες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών. Οι δηλώσεις του δημάρχου και μελών της διοίκησης για «λιγοστούς πόρους» για την καθαριότητα αυτό εννοούνε.

Όπως και η αρθογραφία μελών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία και λένε ότι «είναι λάθος» η μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Η πολιτική και της διοίκησης Ζέρβα, με την εισβολή των χρυσοπληρωμένων ιδιωτικών εταιριών στις υπηρεσίες του δήμου έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

-Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
-Επισκευή, συντήρηση και προμήθεια απορριμματοφόρων και οχημάτων.
-Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.
-Αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση.
-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και υγιεινής-ασφάλειας των εργαζομένων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών: Λέμε όχι στην κακοποίηση – Καταγγέλλουμε στις αρμόδιες Αρχές

ΦΣΘ: Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων