in

«Η διοίκηση των Jumbo θέτει σε κίνδυνο εργαζομένους και πελάτες. Η κυβέρνηση την καλύπτει;»

«Η διοίκηση των Jumbo θέτει σε κίνδυνο εργαζομένους και πελάτες. Η κυβέρνηση την καλύπτει;»

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα καταστήματα Jumbo σύμφωνα με καταγγελία της καμπάνιας «Covid 19- Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη» με την διοίκηση της επιχείρησης να μην αναλαμβάνει την κάλυψη των τεστ.

Τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε δύο καταστήματα της Αττικής και τότε καταγγέλθηκε για πρώτη φορά η άρνηση της εταιρείας να λάβει μέτρα. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία παρά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων δεν άλλαξε κάτι ως προς την λειτουργία των καταστημάτων ενώ σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι όποιος/α θέλει μπορεί να κάνει με δική του πρωτοβουλία και έξοδα τεστ.

Ολόκληρη η καταγγελία:

«Πριν μερικές μέρες, δημοσιεύσαμε καταγγελία εργαζόμενου για κρούσμα κορωνοϊού και άρνηση της επιχείρησης ως προς την κάλυψη των τεστ και την υιοθέτηση μέτρων προστασίας. Επιλέξαμε να μην αναφέρουμε την περιοχή, για να μην προκληθεί πανικός, να μη στοχοποιηθεί το κατάστημα και να πιεστούν οι αρμόδιοι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. Όμως οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που μας αναγκάζουν να επανέλθουμε με ακόμα πιο εξοργιστικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων σε καταστήματα της Αττικής είναι δύο (Παλαιό Φάληρο και Βριλήσσια), ενώ ενδεχόμενο τρίτο κρούσμα υπάρχει σε άλλη μια περιοχή των νότιων προαστίων.

Η επίσημη ενημέρωση της διοίκησης προς του εργαζομένους ήταν πως ΔΕΝ αλλάζει κάτι ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων, δεν θα καλυφθούν τα τεστ και όποιος/α θέλουν μπορούν να κάνουν με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα και κάποια από τις επόμενες μέρες θα γίνουν απολυμάνσεις.
Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που λίγες μέρες πριν διαφήμιζε την κερδοφορία της παρά την πανδημία μέχρι και με δημοσιεύματα που ανέφεραν προκλητικά ότι «Δεν καταλαβαίνει από κορωνοϊό». Η εργοδοτική ασυδοσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι η πρώτη μεριά αυτής της ιστορίας.

Η δεύτερη είναι η αδυναμία ή απροθυμία της κυβέρνησης και του κράτους ώστε να κάνουν κάτι για αυτό.

Οι εργαζόμενοι/ες έχουν βρεθεί σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο ως προς το που πρέπει να απευθυνθούν. Η αρμόδια αρχή φέρεται να είναι ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει ενημερωθεί ωστόσο δεν μπορεί να κινηθεί για την υιοθέτηση μέτρων και την διενέργεια τεστ εντός της επιχείρησης. Η Επιθεώρηση Εργασίας που επίσης έχει ενημερωθεί φαίνεται πως έχει παραγκωνιστεί από τη διαδικασία τήρησης μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, εδώ και μια εβδομάδα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και καταγγελίες.

Το αποτέλεσμα είναι ο κάθε ένας/μια εργαζόμενος/η να επιλέγουν τη στάση που θα κρατήσουν, άλλοι κάνοντας τεστ και άλλοι όχι (για οικονομικούς λόγους ή λόγω φόβου για την εργασία), ενώ έχουν υπάρξει μέχρι και παραιτήσεις για αυτοπροστασία ανθρώπων που ανήκουν στις ή έχουν άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Η επιχείρηση έχει μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ενώ τεράστιος είναι ο όγκος των πολιτών που επισκέπτονται τα καταστήματα, ειδικά λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς»αναφέρει η καμπάνια τονίζοντας πως η κατάσταση είναι εξοργιστική και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 

Τι κινήσεις θα κάνει η εταιρεία για να διασφαλίσει τη διενέργεια τεστ και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών;
Με ποιο τρόπο θα επιβληθεί η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας του ΕΟΔΥ; Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά;
Η κυβέρνηση κατανοεί τι σημαίνει να “ξεκινά” η χρονιά με την κοινωνία ανοχύρωτη απέναντι στην αδιαφορία μεγάλων επιχειρήσεων για τη δημόσια υγεία; Θα αναλάβει τις ευθύνες της; Γιατί στηρίζει τους πλούσιους και όχι το κοινωνικό σύνολο; Κι εδώ ατομική είναι η ευθύνη;»

Αυτά συμβαίνουν σε μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις. Καθημερινά λαμβάνουμε αντίστοιχες καταγγελίες για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου, όπου δεν τηρούνται μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι/ες αισθάνονται απροστάτευτοι. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημοσιοποιούμε και να αναδεικνύουμε θέματα. Χρειάζεται μια αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και μια διαρκής πάλη της κοινωνίας για την προστασία της ζωής, της εργασίας και της αξιοπρέπειάς μας. Θα είναι ένας μεγάλος χειμώνας αυτός, αλλά θα τον περάσουμε με τη συλλογική πάλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναγκαστικές απλήρωτες υπερωρίες για όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε καραντίνα

Εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη