in , ,

Η διοίκηση Κυρίζογλου απέρριψε ψήφισμα για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών

Σε πλήρη σύμπνοιά με τις επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας βρίσκεται η δημοτική αρχή του Λάζαρου Κυρίζογλου στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ανυπακοή», Ηλίας Σμήλιος, καθώς απέρριψε το ψήφισμα που διατυπώνει το αίτημα φορέων της Θεσσαλονίκης για επαναλειτουργία του πρώην νοσοκομείου Λοιμωδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου που έκλεισε μέσα σε μια νύχτα το 2013 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ έχουν εκδώσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Κι όμως, φαίνεται πως ο κ. Κυρίζολγου και τα στελέχη της διοίκησης του δεν συγκινούνται…

Αναλυτικά η δήλωση του δημοτικού συμβούλου Ηλία Σμήλιου:

«Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην ταύτιση της δημοτικής αρχής με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Το τελευταίο διάστημα όμως και ειδικά στα ζητήματα που αφορούν την πανδημία και την δημόσια υγεία, ο δήμαρχος και η παράταξή του αποδεικνύονται “βασιλικότεροι του βασιλέως”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση τους στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (21/2/2022) και στην πρόταση που καταθέσαμε ως “ΑΝΥΠΑΚΟΗ” για το άνοιγμα του νοσοκομείου “Λοιμωδών” και γενικά των κλειστών νοσοκομείων της πόλης (“Παναγία”, παλιό 424). Όπως και σε κάθε άλλη πρόταση από τις πολλές που καταθέσαμε την τελευταία διετία για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα από τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, και το συγκεκριμένο ψήφισμα απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας.

Η δημοτική αρχή αδιαφορεί για το αν το αίτημα για ψήφισμα δεν ήταν μιας αντίπαλης δημοτικής παράταξης (έγκλημα αυτό στους Αμπελόκηπους), αλλά του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και των δεκάδων σωματείων και συλλογικοτήτων της πόλης που συντάχτηκαν μαζί του στον αγώνα για το άνοιγμα του “Λοιμωδών”. Αδιαφορεί για το ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε ήταν το κείμενο που ομόφωνα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών. Αδιαφορεί συνολικά άλλωστε για την ανάγκη της κοινωνικής πλειοψηφίας για δημόσιες δομές υγείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεφύγει η χώρα από τη θέση που κατέχει ως μια από τις χειρότερες στην αντιμετώπιση του covid-19.

Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να μην ξεφύγει ούτε εκατοστό από τον ρόλο του “καλού παιδιού” απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, αποφασισμένη να δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στην υπεράσπισης της πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και συνεχούς ενίσχυσης της κερδοφορίας των εμπόρων της υγείας, κλινικαρχών και ιδιοκτητών ιατροδιαγνωστικών κέντρων. Δήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με το γνωστό ύφος του παντογνώστη, αποφάνθηκαν ότι το “Λοιμωδών” είναι πολύ παλιό και άχρηστο κτίριο, έτοιμο να γκρεμιστεί, που δεν κάνει για νοσοκομείο και γι αυτό καλά έκανε ο Άδωνης Γεωργιάδης που το έκλεισε (κι ας μετράμε σήμερα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από ένα λοιμώδες νόσημα).

Αντ’ αυτού ανερυθρίαστα υποστήριξαν ότι η πόλη χρειάζεται νοσοκομεία σαν το Παίδων που θα φτιαχτεί σε “συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος” ή και άλλα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση (πάντα σε “συνεργασία” με το ιδιωτικό κεφάλαιο κι όχι σαν κάτι άλλα περιττά όπως το “Παίδων Πεντέλης”). Κι έτσι το ψήφισμα απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με 3 μόνο θετικές ψήφους, από την «ΑΝΥΠΑΚΟΗ» και τους άλλους δύο παρόντες δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Το χειρότερο βέβαια απ’ όλα είναι ότι δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Μαθημένοι πια ν’ ακούμε τον Δήμαρχο πότε με τη “μάσκα” Μητσοτάκη να αποβλέπει στον εμβολιασμό ως μόνη σωτηρία από την πανδημία και πότε με τη “μάσκα” Πισαρίδη να απαντά στην πρότασή μας για μετατροπή του πρώην ΙΚΑ Αμπελοκήπων σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ότι οι τοπικές δομές υγείας πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων (και την τσέπη των δημοτών…)!!!

Κι αν αυτοί τέτοιες πολιτικές τάχθηκαν ν’ ακολουθάνε, το ερώτημα παραμένει: Εμείς πότε θα πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, στις εγκληματικές πολιτικές κάθε επιπέδου φραγμό να βάλουμε;

Για την «ΑΝΥΠΑΚΟΗ»
Ηλίας Ν. Σμήλιος
δημοτ. Σύμβουλος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (προτάσεις Α’ μέρος)

Ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων και της σπατάλης