in , ,

Η ανισότητα στα τεστ COVID-19 έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις φτωχές χώρες

Των Ana Vračar και Jyotsna Singh για το Peoples Dispatch

Η διάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας και της διαχείρισης οποιασδήποτε ασθένειας. Η στρατηγική της ιχνιλάτησης, τεστ και θεραπείας έχει γίνει συνώνυμη με τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Παρά το γεγονός αυτό, τα τεστ COVID-19 παραμένουν μακριά από την πλειονότητα του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο πυλώνας της διάγνωσης της Πρόσβασης στον Επιταχυντή Εργαλείων COVID-19 (ACT-A) αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη κεφαλαίων, δεν έχει εκπροσώπους από τις παραπάνω χώρες και έχει θέσει χαμηλούς στόχους για τον εαυτό του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από την άλλη πλευρά, υπήρξε συντηρητικός στην προώθηση και την έγκριση γρήγορων διαγνωστικών τεστ (RDTs) που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα τεστ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το αποτέλεσμα είναι παρατεταμένοι μαζικοί αποκλεισμοί και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του COVID-19.

Τεστ: εξίσου σημαντικά με τα εμβόλια

«Τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας όπως η ιχνηλάτηση, η απομόνωση και η καραντίνα εξαρτώνται από τα τεστ. Τα διαγνωστικά πρέπει να είναι εύκολα διαθέσιμα και χωρίς κόστος για όλους να τα δοκιμάσουν όποτε χρειαστεί», είπε ο Δρ. Ajay Verma, ένας ιατρός που έχει αναλάβει καθήκοντα για COVID-19 από πέρυσι στο All India Institute of Medical Sciences στο Δελχί στην Ινδία. «Ωστόσο, ο περιορισμός της διάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθό από την ορθή χρήση των τεστ», προσέθεσε, τονίζοντας την σημασία της ορθολογικής χρήσης των διαγνωστικών μέσων.

Με την έγκαιρη διάγνωση μεμονωμένων περιπτώσεων και την παροχή επαρκούς περίθαλψης, οι χώρες μπορούν επίσης να βρουν πιθανά σημεία συγκεντρωμένης εξάπλωσης του ιού. Αυτό θα έδινε περισσότερο χρόνο για να απομονωθούν και να μειωθεί ο χώρος για μετάδοση.

«Η ανάγκη για τεστ θα παραμείνει ακόμη και μετά τον εμβολιασμό λόγω των συνεχώς αναδυόμενων νέων παραλλαγών. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν και θα χρειαστούν τεστ», λέει η Δρ. Fifa Rahman, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών στο ACT-A Diagnostics. Πρόσθεσε ότι απουσία επαρκών τεστ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μαζικούς αποκλεισμούς, ενώ οι επαρκείς έλεγχοι θα επιτρέψουν τουλάχιστον πιο τοπικα και σύντομα κλειδώματα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρέχουσα υποδομή διαγνωστικών φαίνεται να απέχει πολύ από αυτό το ιδανικό. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σαφώς ακραία επίπεδα ανισότητας μεταξύ των χωρών. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ποσοστό δοκιμής 22 ημερήσιων τεστ ανά εκατομμύριο, η Ουγκάντα 80 και το Μεξικό 225. Σε σύγκριση με αυτό, οι ημερήσιες δοκιμές του Ισραήλ ανά εκατομμύριο ανέρχονται σε 13.206, το 10.979 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία σε 8.359.

Ο διαγνωστικός πυλώνας της ACT-A θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2020 με την ιδέα ακριβώς να μειωθεί αυτή η, πολύ αναμενόμενη, ανισότητα. Ο πυλώνας συντονίζεται από το FIND, μια παγκόσμια συμμαχία για τη διάγνωση, και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ο αρχικός στόχος του πυλώνα των διαγνωστικών ήταν να διανεμηθούν 85 εκατομμύρια δοκιμές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση προόδου που διατίθεται στον δικτυακό τόπο του FIND, προς το παρόν ελήφθησαν μόνο 39 εκατομμύρια τεστ μέσω του ACT-A.

Η μεροληψία των χορηγών

Ο πυλώνας των εμβολίων της ACT-A έχει προσελκύσει 12.278 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια και αντικατοπτρίζει στην τεράστια προσοχή που έχει λάβει η παραγωγή, η ρύθμιση και η διανομή εμβολίων. Ο πυλώνας της διάγνωσης, από την άλλη πλευρά, έλαβε 1047 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια, μόλις το 8% των κονδυλίων του πυλώνα των εμβολίων. Οι συζητήσεις στην ACT-A δείχνουν επίσης μεροληψία σε βάρος της χρηματοδότησης για τη διάγνωση. Οι διαφάνειες παρουσίασης που αποκαλύπτονται από το People’s Health Dispatch αποκαλύπτουν ότι σε ένα πρόσφατο έργο για την αντιμετώπιση της παραλλαγής του Δέλτα (Rapid ACT Accelerator Delta Response – RADAR), τα διαγνωστικά εργαλεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.

«Η συγκέντρωση χρημάτων από την ACT-A είναι ιδιαίτερα καθοδηγούμενη από τους δωρητές. Οι δωρητές αποφασίζουν τι θέλουν να χρηματοδοτήσουν και επί του παρόντος δεν θεωρούν ότι η διάγνωση ή η θεραπεία είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο τα εμβόλια», λέει η Rahman. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τη διάγνωση προέρχεται κυρίως από τις κυβερνήσεις, αν και ορισμένοι παγκόσμιοι και ιδιωτικοί δωρητές μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των χρηματοδοτών.

Ο Brook Baker, καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern και εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών στον θεραπευτικό πυλώνα της ACT-A, συμφωνεί. Προσθέτει ότι με το να κατευθύνουν τα χρήματά τους στην ανάπτυξη εμβολίων, οι πλούσιες χώρες και οι ιδιωτικοί τους φορείς δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού τους και της θέσης εξουσίας τους. «Οι πλούσιες χώρες προσεγγίζουν την πανδημία με μια αποικιοκρατική προκατάληψη: τα τεστ δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά όσο ο εμβολιασμός, επειδή τα εμβόλια παρέχουν σαφέστερη προστασία από την εισαγωγή του ιού στο έδαφός τους».

Δοκιμή απροθυμίας

Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στον πυλώνα διαγνωστικών της ACT-A. «Η ομάδα εργασίας συνέρχεται κάθε δύο εβδομάδες», λέει ο Rahman, «αλλά είναι μόνο ο Παγκόσμιος Βορράς που συζητά το πως θα προχωρήσουμε». Η απουσία χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε μηχανισμούς διακυβέρνησης όπως ο πυλώνας της διάγνωσης ACT-A έχει επηρεάσει την προσέγγισή στις κατά τόπους δοκιμές. Η αργή και μερικές φορές ασαφής επικοινωνία σχετικά με την ακρίβεια των τύπων δοκιμής έχει οδηγήσει σε αντίσταση προς μια πιο διαδεδομένη χρήση των RDTs. Τα RDTs απαιτούν λιγότερο χρόνο και εργαστηριακές ικανότητες από τις δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που εξακολουθούν να θεωρούνται από πολλούς ως το χρυσό πρότυπο.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν την απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή για να βασίσουν τις εκστρατείες τους σε τεστ PCR. Θα πρέπει να επικεντρωθούν στα RDTs καθώς η τεχνολογία είναι φθηνότερη. Καθώς δεν απαιτούν τεχνικούς εργαστηρίου, τα RDTs είναι επαρκή από την άποψη της έλλειψης κεφαλαίων για την κάλυψη των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Χρειάζονται για την κατανόηση της εξάπλωσης του ιού σε κοινοτικά περιβάλλοντα. Χρειαζόμαστε απλά τεστ όταν απαιτούνται σε τόσο μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η Verma. Μια καθυστέρηση ακόμη και 3-4 ημέρες στην απόκτηση αποτελεσμάτων των δοκιμών μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα άτομο και το περιβάλλον του.

Μετάφραση: guernicaeu.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Facebook επιμένει στην λογοκρισία: Έπεσε η σελίδα του Alerta.gr

Μαζική η συγκέντρωση στην Εύβοια, μήνυμα ζωής κι ελπίδας από τους κατοίκους