in , ,

Μαζική η συγκέντρωση στην Εύβοια, μήνυμα ζωής κι ελπίδας από τους κατοίκους

Χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Εύβοιας που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα επιτροπών πυρόπληκτων και σωματείων αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζομένων για το σημερινό συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς. Η μαζική συμμετοχή, η αποφασιστικότητα αλλά και η πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη που εκφράστηκε ακόμα μια φορά από συνδικάτα, φορείς και πολιτικές οργανώσεις στον λαό της Εύβοιας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.

Μήνυμα ζωής μέσα από τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμμένων εκτάσεων αλλά και μήνυμα αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να κερδοφορήσουν πάνω στον πόνο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Θα προχωρήσουμε από κοινού, σαν ένας άνθρωπος!»

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας σημείωσε:

«Συγχωριανοί ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας.
Τα βουνά μας, τα χωριά μας δεν θα επιτρέψουμε να τα αλώσουν. Έχουν σκοπό την πλήρη παράδοση των δασών στους ομίλους, με την λεγόμενη αναδοχή. Όπου οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη αναδάσωσης και την εκμετάλλευση των ορεινών όγκων. Θα πηγαίνουμε στα βουνά που μεγαλώσαμε και θα πληρώνουμε εισιτήριο, όπως προωθεί η κυβέρνηση στον Όλυμπο.

Επειδή κάθε φορά που ο λαός παλεύει, λένε ότι τάχα τα αιτήματά του δεν είναι ρεαλιστικά. Εμείς τους λέμε ότι τα αιτήματά μας είναι τα μόνα ρεαλιστικά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς στον τόπο μας.
Είναι ρεαλιστικά γιατί με αυτά μόνο μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο μας. Μας έκαψαν και θέλουμε πίσω τις ζωές μας τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Αυτά τα αιτήματα είναι ενιαία και αδιαίρετα. Δηλώνουμε μπροστά σε όλο των Ευβοιώτικο λαό ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, αν δοθεί λύση και στο τελευταίο αίτημα, έστω και αν αφορά ένα και μόνο πυρόπληκτο.

Ο αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας, θα κλιμακωθεί!.

Όλοι μαζί, ρετσινάδες, αγρότες, επιτροπές πυροπλήκτων, επαγγελματίες, εργάτες, συντονίζουμε τον αγώνα, θα προχωρήσουμε από κοινού σαν ένας άνθρωπος, σε παρεμβάσεις στα υπουργεία τους και θα προχωρήσουμε σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα».

«Καμένοι μπορεί να είμαστε, φοβισμένοι και δειλοί δεν είμαστε»

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Στάθης Λιαγγάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας, επισημαίνοντας:

«Διακηρύσσουμε σήμερα από εδώ τον κόμβο της Στροφυλιάς και το μαντάτο θα το πάνε παντού σε όλη την Ελλάδα όσοι όλοι σήμερα είναι εδώ με φυσική παρουσία και μας συμπαραστέκονται αλλά και όσοι είναι μαζί μας με το μυαλό και την καρδιά τους.

Τώρα να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στις επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό.

Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι τώρα όλοι δυναμώστε τον αγροτικό σύλλογο. Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά μας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Καμένοι μπορεί να είμαστε, φοβισμένοι και δειλοί δεν είμαστε.
Εμείς με τον αγώνα μας θα παραδώσουμε στα παιδιά μας πιο όμορφο τον τόπο μας. Δεν θα τον λεηλατήσουν αυτοί που μας καίνε, μας πνίγουν, που κάνουν μαύρο το μέλλον των παιδιών μας».

«Έχουμε στόχο και θα τα καταφέρουμε να γίνουν επιτροπές παντού! Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση! Κανένας μόνος του!»

Στον χαιρετισμό του στο μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας, εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος του ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κηρίνθου σημείωσε:

«Είμαστε όλοι εδώ!

Όλοι εμείς, που δώσαμε μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τα σπίτια μας, τα χωράφια μας, τη ζωή μας!

Όλος ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, ρετσινάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροί επαγγελματίες, εργαζόμενοι, είμαστε εδώ, με τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τις επιτροπές μας. Σήμερα εδώ, ζούμε συγκλονιστικές στιγμές! Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα έχουν έρθει εδώ, βρίσκονται μαζί μας στον τόπο μας. Έχουν κάνει δική τους υπόθεση τον αγώνα μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ, μας δίνετε δύναμη, κουράγιο, αντοχή, ελπίδα. Σήμερα μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά ανθίζει η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, ο αγώνας για να ζήσουμε στο τόπο μας. Εμείς σώσαμε ό,τι σώθηκε… εμείς θα καταφέρουμε με τον αγώνα μας να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας. Οργανωμένοι, ενωμένοι όπως ήδη κάνουμε. Έχουν ήδη γίνει πάνω απο 15 επιτροπές στα χωριά και συνεχίζουμε! Έχουμε στόχο και θα τα καταφέρουμε να γίνουν επιτροπές παντού! Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση! Κανένας μόνος του!

Τόσες μέρες έχουμε αποδείξει τι σημαίνει ένας για όλους και όλοι για έναν!

Καταγράφοντας τις ανάγκες σε κάθε χωριό. Οργανώνοντας στοχευμένα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη στον καθένα και την καθεμιά. Απομονώνοντας καιροσκόπους, τρωκτικά που νομίζουν οτι θα πατήσουν πάνω στην ανάγκη μας. Για να φτάσουν τρόφιμα σε κάθε σπίτι, ζωοτροφές σε κάθε κτηνοτρόφο, ζάχαρη σε κάθε μελισσοκόμο. Όπως κάθε μέρα φτάνει το φαγητό στο στέκι μας, που ετοιμάζουν με φροντίδα οι γυναίκες της περιοχής για να το μοιράσουμε σε όλους. Διεκδικούμε 100% αποζημίωση από το πρώτο και για το κάθε ζώο, ελιά, αγροτικό μηχάνημα, μελίσσι, αποθήκη, σπίτι. Μαζί με τον αγροτικό σύλλογο, το σωματείο ρετσινάδων, όλοι μαζί χτίζουμε μέρα με τη μέρα τείχος διεκδίκησης, αγώνα, ελπίδας!

Δεν είμαστε μόνοι μας! Τόσες μέρες έχουμε μαζί μας το λαό από όλη την Ελλάδα. Παίρνουμε δύναμη από τα καραβάνια αλληλεγγύης που μας στέλνουν κάθε μέρα με τρόφιμα, ζωοτροφές, άλλα είδη ανάγκης. Μας δίνουν κουράγιο τα μηνύματά τους, η στήριξη που δίνουν στον αγώνα μας με κάθε τρόπο.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, ενωμένα, όλοι μαζί! Το ξέρουμε οτι έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο.
Κυβέρνηση-περιφερειακές και τοπικές αρχές μας άφησαν στο έλεος του θεού 9 ημέρες μέσα στις φλόγες. Δεν τρώμε κουτόχορτο! Το ξέρουμε ότι μόλις σβήσουν τα φώτα θα μας αφήσουν πάλι μόνους στον καμένο τόπο.
Έχουμε όμως ο ένας τον άλλον και είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να τα καταφέρουμε. Αυτή είναι η δύναμή μας, ο αγώνας, η οργάνωση και η ενότητά μας!
Θα τα καταφέρουμε!».

Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν το εξής ψήφισμα:

«Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας με αποτέλεσμα να καούμε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν πυροσβεστική και δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.
Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία για αυτό έπεσαν σα τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δε θα μας χωρίσουν!

Δε θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!
Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:
➡️Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
➡️ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
➡️Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
➡️Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
➡️Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
➡️Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
➡️Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
➡️Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
➡️Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
➡️Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
➡️Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
➡️Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!
Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!».

Περισσότερες πληροφορίες για την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Εύβοια μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Κέντρου αγώνα & αλληλεγγύης πυρόπληκτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ανισότητα στα τεστ COVID-19 έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις φτωχές χώρες

Χωρίς φωτισμό μέρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη (φωτό)