in ,

Γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο: Ζήτημα αμέλειας της αστυνομίας θέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος του νησιού

Θέση για το πρόσφατο θλιβερό συμβάν της γυναικοκτονίας στο νησί, παίρνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, με έγγραφη αναφορά του στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τον Εισαγγελέα εφετών Πάτρας και τον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ζακύνθου, προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική αναφορά, να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες κρατικών λειτουργών, σε σχέση με την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που έγινε στη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2022.

Μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου τονίζει ότι «προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των αρχών σε σχέση με την ορθότητα της τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία του θύματος, με δεδομένο ότι ο δράστης, ήταν ήδη υπότροπος και μάλιστα του είχαν τεθεί αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι».

Αναλυτικά η αναφορά του ΔΣΖ:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος, 03-08-2022, ΤΕΡΤΣΕΤΗ 2 – 29100 ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Αρ. Πρωτ.:102

ΤΗΛ. 2695023938 – FAX 2695029711

Ηλεκτρ.διεύθυνση : [email protected]

ΠΡΟΣ:

1) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.

2) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

3) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

4) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

5) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΩΔΙΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

ΚΟΙΝ.: ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου με το υπ΄ αριθμ. 11/03-08-2022 πρακτικό συνεδριάσεως αυτού αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή της παρακάτω αναφοράς στους παραπάνω αποδέκτες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες κρατικών λειτουργών, σε σχέση με την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που έγινε στη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2022.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Όπως είναι γνωστό τις πρωινές ώρες της 1ης-8-2022, άνδρας Αλβανικής καταγωγής μαχαίρωσε στη Ζάκυνθο, μέχρι θανάτου τη 49χρονη σύζυγό του, και λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη, στην περιοχή του Κερίου Ζακύνθου, όπου πήγε στην οικοδομή που εργάζεται. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πρόκειται να απολογηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ενώπιον της κας Ανακρίτριας Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο κατηγορούμενος-δολοφόνος στις 8 το βράδυ της Κυριακής “βρέθηκε στο σπίτι και ξεκίνησε να τη χτυπά ανελέητα εκτονώνοντας πάνω της την αρρωστημένη του μανία. Η γυναίκα σε άθλια κατάσταση και αφού αυτός είχε εξαφανιστεί κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια της και για δεύτερη φορά να περάσει το κατώφλι της αστυνομίας και να υποβάλει μήνυση εναντίον του βασανιστή της. Οι αρχές φέρονται να τον αναζητούσαν και στις 22:30 μ.μ. που το θύμα επιστρέφει στο ισόγειο της διπλοκατοικίας στην περιοχή Τσιλιβί, τον βρίσκει μπροστά της. Σύμφωνα με μια αυτόπτη μάρτυρα ο δράστης την αρπάζει από τα μαλλιά και τη σέρνει στο μπαλκόνι, φωνάζοντας της θα σε “σκοτώσω”. Ακολούθως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ με κουζινομάχαιρο που κάρφωσε με μανία σε όλα τα σημεία του σώματός της, της πήρε τη ζωή.

Από το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ίδιος δράστης είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία , μετά από ξυλοδαρμό της συζύγου του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο, να μην πλησιάζει τη σαραντάχρονη σύζυγό του και την συζυγική εστία, στα 100 μέτρα.

Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των αρχών σε σχέση με την ορθότητα της τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία του θύματος, με δεδομένο ότι ο δράστης, ήταν ήδη υπότροπος και μάλιστα του είχαν τεθεί αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι.

Α) Ζητείται να διερευνηθεί υπό ποίες συνθήκες και με ποίο τρόπο έλαβε χώρα η καταδίωξη του δράστη μετά τη μήνυση που του υπεβλήθη από το θύμα την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, το οποίο προσήλθε στην αστυνομία χτυπημένο ανελέητα.

Β) Εάν αναζητήθηκε ο δράστης για να συλληφθεί ή αλλιώς αυτός ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από τον αστυνομικό προανακριτικό υπάλληλο, ότι διώκεται συνεπεία της εγκλήσεως της συζύγου του και ότι όφειλε να προσέλθει αυτοβούλως για να συλληφθεί.

Γ) Εάν δεν έγινε ποτέ αυτή η τηλεφωνική ειδοποίηση και πρόσκληση του δράστη εκ μέρους του προανακριτικού υπαλλήλου, τότε ΠΩΣ αυτός πληροφορήθηκε ότι καταμηνύθηκε και ότι αναζητείται να συλληφθεί, γεγονός που τον εξόργισε και τον κατεύθυνε προς την οικία του θύματος, όπου και την δολοφόνησε;

Δ) Αφού ήσαν εμφανέστατα τα σημάδια του ξυλοδαρμού, γιατί συνεπεία της μηνύσεως του θύματος αυτή δεν παραπέμφθηκε στο Γ. Νοσοκομείο Ζακύνθου, με γραπτή παραγγελία και με τη συνοδεία αστυνομικού οργάνου, για τη διενέργεια της επιβαλλόμενης ιατροδικαστικής έκθεσης. Η όλη αυτή διαδικασία θα διαρκούσε κάμποσες ώρες (τουλάχιστον), ο δράστης δεν θα είχε ανεύρει το θύμα στην οικία της και πιθανότατα αυτή σήμερα θα ζούσε….Πολύ περισσότερο, που λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, θα μπορούσε μέσω του ιατρικού προσωπικού να κρατηθεί αυτή στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του Νοσοκομείου για λόγους υγείας και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχει αποσοβηθεί η θανάτωσή της που συνέβη περίπου 1 ώρα μετά την γνώση από το δράστη της μηνύσεως του θύματος.

Ε) Εάν ενόψει την υποτροπής του δράστη και του περιοριστικού όρου που του είχε υποβληθεί , υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρχές για την προστασία του θύματος, το οποίο φαίνεται να επέστρεψε μόνο στην οικία του, όπου την περίμενε ο δράστης για να τη σκοτώσει .

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, έχει αναφερθεί εγγράφως σε όλες τις αρμόδιες Αρχές για την πλημμελή τήρηση των όρων της αυτόφωρης διαδικασίας στη Ζάκυνθο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5-7-2021, είχε σταλεί προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου για τη μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε σοβαρότατα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα, και μέχρι σήμερα, ακόμη δεν τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα εγκλήματα του άρθρου 28 του Ν. 1650/1986.

Στις Αρχές που κοινοποιείται η παρούσα αναφορά απευθύνεται η παράκληση να επιδειχθεί η στοιχειώδης ευαισθησία και να αποτραπεί η επικράτηση της ανομίας στο νησί της Ζακύνθου.

 

Υποβάλλονται συνημμένα δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας Ερμής της Τρίτης 2-8-2022 και Τετάρτη 3-8-2022.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΓΙΑΤΡΑΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚ. ΣΠΙΝΟΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να απαγορευθεί το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές της τελευταίας διετίας ζητούν φιλοζωικές οργανώσεις

Παρακολουθήσεις: Ομολογία ενοχής οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος