Γράμμα στους γονείς των μαθητών «έστειλαν» χθες οι εκπαιδευτικοί της Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους στην πλ. Αριστοτέλους η οποία περιελάμβανε και συναυλία από μαθητές του Μουσικού σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί στο γράμμα τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι “Τα χρόνια των μνημονίων και της τρόικας, του ΔΝΤ και της δανειακής σύμβασης έφεραν τον ελληνικό λαό σε πρωτοφανή εξαθλίωση. Το που βρισκόμαστε ως ελληνική κοινωνία δεν χρειάζονται λόγια να το περιγράψουν. Οι εικόνες που όλοι αντικρίζουμε καθημερινά εικονογραφούν την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική κατάσταση με τον πιο εναργή τρόπο. Μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, φόροι και χαράτσια για τους μισθωτούς, διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, κατάργηση όλων των νόμων που προστατεύουν τους εργαζόμενους, ασυδοσία των εργοδοτών και του κεφαλαίου, ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου.” και επισημαίνουν ότι τιο σχολείο της αγοράς είναι φτηνό και ταξικό
- Ο προυπολογισμός του 2012 για την παιδεία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 38 χρόνων, στο 2, 75% επί του ΑΕΠ
- Τα βιβλία των μαθητών δεν είχαν ακόμη τυπωθεί. Τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων μειώθηκαν κατά 60%.
- Η ενισχυτική διδασκαλία, τα αθλητικά τμήματα, τα ειδικά σχολεία σχεδόν εξαφανίστηκαν
- Οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν από 20% έως 40%
- Οι μαθητές στα τμήματα αυξήθηκαν και ο στόχος των συγχωνεύσεων είναι τα μεγάλα σχολεία ώστε να γίνονται εύκολα 30μελή τμήματα
- Στη Α` Λυκείου αυξήθηκε η ύλη μεταφέροντας μαθήματα από Β` και Γ` Λυκείου, ενώ συγχωνεύτηκαν πολλά μαθήματα για να φαίνονται λιγότερα
«Οι αλλαγές στοχεύουν προς μια και μόνη κατεύθυνση: την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας» τονίζεται ακόμη στην επιστολή.
“Απαγορεύουν πλέον στην εργατική τάξη να σπουδάσει με επάρκεια τα παιδιά της. Τα παιδιά των εχόντων (όσοι απομείνουν απ`αυτούς) θα προχωρήσουν. Οι υπόλοιποι στη μαύρη του τη μοίρα.Καταργούν μετά την Α`Λυκείου πολλά μαθήματα γενικής παιδείας περιορίζοντας τον ευρύτερο ορίζοντα γνώσεων (π.χ. ιστορία, φυσική)
Εισάγονται πανελλήνιες και στις τρεις τάξεις του Λυκείου όπου οι μαθητές θα εξετάζονται τελικά σε 35 περίπου μαθήματα. Με τον τρόπο αυτό εντατικοποιούν το Λύκειο, άρα και την παραπαιδεία, για όποιους αντέχουν ακόμη να πληρώνουν για να γευτούν τους καρπούς της γνώσης. Βέβαια και το μέλλον στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι ρόδινο: Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια κατ`ουσίαν απαγορεύει την είσοδο παιδιών από φτωχά (σε λίγο και από μεσαία) στρώματα. Η δύσκολη πρόσβαση και τα δίδακτρα θέτουν ανυπέρβλητους φραγμούς για τους οικονομικά αδύνατους.” αναφέρουν σχετικά οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλούν στην οικοδόμηση ενός μεγάλου μετώπου παιδείας αλληλεγγύης και αντίστασης που θα ενωθεί, όπως σημειώνουν, με τα μέτωπα αγώνα της Χαλυβουργίας, του Άλτερ, των επιτροπών ενάντια στα χαράτσια και όλων των αγωνιζομένων εργαζομένων.
“Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, το δικαίωμα όλου του κόσμου στην εκπαίδευση, και τη δικαίωση της εξέγερσης για το δικαίωμα στη ζωή της γενιάς του Γρηγορόπουλου. Συνεχίζουμε τον αγώνα και την αντίσταση στις πλατείες και στις μεγάλες πολιτικές και πανεργατικές απεργίες. Για την υπεράσπιση της νέας γενιάς και του δικαιώματός της να μαθαίνει, να δουλεύει, να ζει με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις πραγματικές της ανάγκες, Για το δικαίωμα της να συνυπάρχει με άλλους λαούς χωρίς εκμετάλλευση από καμία μεριά.”
Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό σχολείο, αύξηση των δαπανών για τη παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, μέτρα για τους ανέργους και τη στήριξη των οικογενειών τους, συσσίτιο για όλα τα παιδιά, ανθρώπινη δημόσια δωρεάν ασφάλιση-περίθαλψη και αξιοπρεπή μισθό.