in

Φοιτητές του ΕΑΠ: Η οικονομική πολιτική του πανεπιστημίου δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους φοιτητές

Φοιτητές του ΕΑΠ: Η οικονομική πολιτική του πανεπιστημίου δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους φοιτητές

Επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό έστειλαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΑΠ διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική του ΕΑΠ που δημιουργεί οικονομική ασφυξία στο σύνολο των φοιτητών και οδηγεί, όπως τονίζουν «πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους».

«Οι αποφάσεις δείχνουν σαφώς, ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωπο του ΕΑΠ, ενός Δημόσιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι Ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης» αναφέρουν ενώ ταυτόχρονα διερωτώνται αν η υπουργός Παιδείας συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του ΕΑΠ;

Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΑΠ

ΠΑΝ.Φ.ΣΥ.ΕΠΟ-ΕΑΠ

ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ ΕΑΠ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΛΠ

Αθήνα 26 Μαΐου 2020

Προς: Πρόεδρο ΔΕ ΕΑΠ. Καθ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα

           Μέλη ΔΕ ΕΑΠ

           Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

Κοιν:  ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε πρωτοφανείς αποφάσεις που θίγουν οικονομικά το σύνολο των φοιτητών, προχωράει το ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας και επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

   Οι φοιτητές των ΠΣ στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών και τον Ελληνικό Πολιτισμό, διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις της ΔΕ του ΕΑΠ, που δημιουργούν οικονομική ασφυξία στο σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους.

  Την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση, μπροστά σε μια πρωτοφανή υγειονομική και επερχόμενη οικονομική κρίση, που φέρνει η πανδημία του covid19, κάνει ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξει τα νοικοκυριά, την κοινωνία και την οικονομία, η ΔΕ του ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη φοίτηση του συνόλου των φοιτητών. Με τις νέες αποφάσεις της, πολλοί είναι οι φοιτητές που θα εξαναγκαστούν, να επιλέξουν το πάγωμα των σπουδών τους, λόγω των παρακάτω:

Α. Τον Απρίλιο το ΕΑΠ ανακοίνωσε έμμεσα, στη δήλωση νέων θεματικών ενοτήτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, την κατάργηση των 6 δόσεων με μετρητά, που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, για όσους αδυνατούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα τα ετήσια δίδακτρα τους. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να πληρώσουν σε 3 δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1000 ή 1500 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για 8 δόσεις σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αποτρεπτική για πολλούς φοιτητές, δηλώνει τη διάκριση σε φοιτητές έχοντες και μη έχοντες.

Σημειωτέων ότι το χρονικό διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες θεματικές, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και συνεπώς δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Δηλαδή, στην ουσία, το ΕΑΠ, ζητάει από τους φοιτητές σε μία, το πολύ δύο δόσεις, να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους με μετρητά!

Β. Με απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, 475/15-05-2020, η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (αναπηρία, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι, ετήσιο εισόδημα, κ.α.), ανέβηκε στα 34 από τα 29 μόρια που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, «κόβοντας» έτσι πολλούς φοιτητές, που αντικειμενικά είχαν ανάγκη αυτή την υποτροφία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

  Οι παραπάνω αποφάσεις δείχνουν σαφώς, ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωπο του ΕΑΠ, ενός Δημόσιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι Ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης

Γ. Επιπλέον, λόγω του covid19, το ΕΑΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων εξ αποστάσεως, αντί δια ζώσης. Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του ΕΑΠ, κ. Ζώρα, στις 29 Απριλίου 2020 στην ΕΡΤ, οι εξετάσεις δια ζώσης ετησίως, κοστίζουν στο ΕΑΠ περίπου 1.500.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας, ότι και οι δύο τελευταίες ΟΣΣ έγιναν υποχρεωτικά για όλους εξ αποστάσεως, λόγω covid19, θεωρούμε ότι το πόσο που θα εξοικονομηθεί θα είναι αρκετά περισσότερο από 1.500.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το όφελος αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους φοιτητές και προτείνουμε τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητάμε άμεσα από τη ΔΕ του ΕΑΠ:

  • Την επαναφορά των 6 δόσεων με μετρητά, για την πληρωμή των διδάκτρων, μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2021.
  • Την επαναφορά στα 29 μόρια, για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια.
  • Τη μείωση των διδάκτρων, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα θέσουμε σε ψήφισμα τα παραπάνω αιτήματα.

Για τον ΠΑΝ.Φ.ΣΥ.ΕΠΟ-ΕΑΠ                              Για τον ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ ΕΑΠ, ΕΛΠ

Η Πρόεδρος Μέμα Χαλιώτη                                    Η Πρόεδρος, Ελένη Σκιαδά

Ο Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Χάλαρης                                           

Επιτροπή Αγώνα ΕΛΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πρόσφυγες: στο έλεος του Covid-19 και του Μηταράκη. Του Θανάση Κούρκουλα

Στη Μάρω Δούκα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2019