in , ,

Ερωτευμένα Άλογα: Η Ελένη Δημοπούλου μιλά στο Alterthess για την παράσταση που ξεχώρισε

Τα Ερωτευμένα Άλογα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει», η παράσταση ύμνος στον έρωτα και την ίδια τη ζωή, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», στις 04, 05, 06, 07 Οκτωβρίου στις 21:00.

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει», Ελένη Δημοπούλου.

-Τα Ερωτευμένα Άλογα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για 7 μόνο παραστάσεις, έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια μοναδική θεατρική διαδρομή. Μιλήστε μας για αυτό το ταξίδι.

Η ομάδα έχει διανύσει μια πολύ σημαντική πορεία από το 2008 μέχρι σήμερα. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς είναι πως πια έχουμε ένα ρεπερτόριο όπου μπορεί να επαναληφθεί όποτε το έχουμε ανάγκη ή όποτε το κοινό το αποζητά. Αυτό συμβαίνει γιατί η ομάδα έχει σταθερά μέλη – ηθοποιούς αυτό είναι η “ευλογία της ομάδας” και όχι ενός θιάσου. Πολλές συγκλονιστικές παραστάσεις δε μπορούν να επαναληφθούν διότι αποτελούνται από θιάσους, κάτι που δε συμβαίνει στην ομάδα. Όποτε κάθε φορά που έχουμε την ανάγκη να πούμε κάτι μέσα από μια παράσταση, είτε εμείς, είτε οι φίλοι θεατές μας το ζητάνε, είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό στη θεατρική πράξη γιατί κι εμείς κάθε φορά που επανερχόμαστε σε αυτή την παράσταση τη βιώνουμε διαφορετικά, μεγαλώνουμε μαζί με αυτήν. Κι ενώ η παράσταση παραμένει ίδια, εμείς ποτέ όταν ξανά παίζουμε σε αυτήν, δεν ήμαστε ίδιοι. Για εμάς είναι πάντα μια πρώτη φορά.

-Πρόκειται ίσως για την πιο δυνατή παράσταση που έχω παρακολουθήσει ποτέ, γιατί θίγει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο έρωτας και οι… παρενέργειες που αυτός προκαλεί βρίσκονται στο επίκεντρο. Μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς αυτόν;

Ο έρωτας είναι μια κατάσταση του ανθρώπου πολύ ευεργετική και ταυτόχρονα πολύ καταστροφική. Δε νομίζω πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν είναι κάτι που μας συμβαίνει και όλοι έχουμε δικαίωμα στον έρωτα. Ο έρωτας έχει πολλές μορφές και ο καθένας τον βιώνει διαφορετικά. Μοιάζει ο έρωτας να είναι κάτι τόσο καθολικό και ταυτόχρονα πολύ προσωπικό γιατί όπως λέμε και στην παράσταση «μοιάζει ο έρωτας σαν κάτι που ο καθένας μας συχνά το ζει μονάχος».

-Η ομάδα «Εν δυνάμει» αποτελείται από ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρίες. Μιλήστε μας για αυτή τη μοναδική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων επάνω στην θεατρική σκηνή.

Μέσα στην ομάδα Εν Δυνάμει η θεατρική πράξη αποκτά κατά τη γνώμη μου την αληθινή ύπαρξη, αυτή την αλληλέγγυα συνύπαρξη. Τα μέλη της ομάδας με αναπηρία εξελίσσονται συνεχώς και βλέπουμε καθημερινά αυτή την ευεργετική δύναμη του θεάτρου μέσα στις ζωές τους και μέσα στην κανονικοποίηση τους. Από την άλλη τα μέλη χωρίς αναπηρία ανακαλύπτουν τη ζωή “εκ νέου” ζώντας μέσα σε μια ομάδα που κανείς δεν περισσεύει, όλοι βρίσκουν χώρο μέσα στην ομάδα αυτή, να είναι αυτό που είναι ο καθένας, τόσο διαφορετικός και τόσο ενωμένος με τους υπόλοιπους σε ένα “μαζί” που συνεχώς μας εξελίσσει σε καλύτερους ανθρώπους. Οι ζωές μας εμπλουτίζονται μέσα από το θέατρο για να φτιαχτεί ένα κοινωνικό μοντέλο που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή φαντάζει ουτοπικό αλλά πιστεύουμε ότι κάποια μέρα θα πραγματοποιηθεί. Δεν πρέπει να βλέπουμε την αναπηρία σαν μια προσωπική υπόθεση του καθενός  αλλά σαν ένα κοινωνικό φαινόμενο.

-Τα Ερωτευμένα Άλογα είναι μεταξύ άλλων μια πολύ σημαντική παράσταση γιατί θίγει ζητήματα αποδοχής και συνύπαρξης με τους ΑμεΑ ανθρώπους. Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει προχωρήσει στο κομμάτι της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης;

Εμείς θεωρούμε πως απολύτως ναι, υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος να κάνουμε. Εγώ που είμαι μητέρα μιας ηθοποιού με αναπηρίας (της Λωξάνδρα Λούκας) έχω δει πολύ σημαντικές αλλαγές, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η αποδοχή στις κοινότητες των νέων ανθρώπων είναι σχεδόν καθολική. Αν κάτι λείπει είναι η υποστήριξη και η μέριμνα ενός άλλου πλαισίου κοινωνικού και πολιτικού όπου αυτή η αποδοχή θα μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα από πρακτικές και συγκεκριμένες πράξεις, αυτό που ονομάζουμε εμείς καθημερινά προσβασιμότητα.

-Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας «Εν δυνάνει»;

Η ομάδα Εν Δυνάμει συνεχίζει να ασχολείται με τις τέχνες σε όλες τις μορφές, έχει δημιουργηθεί επίσημα πλέον και ομάδα χορού. Πρόσφατα η ομάδα έκανε την εμφάνιση της στην Αθήνα με την παράσταση «Solar» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε χορογραφία της Βιτόριας Κωτσάλου, και στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με ένα ξεχωριστό έργο χορού με τίτλο «Οι ονειροπόλοι» σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν ( Michael Kliën).Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η ομάδα Εν Δυνάμει δεν ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο αλλά αναζητά ενδιαφέροντα που υπάρχουν και σε άλλους τομείς όπως ο χορός, τα εικαστικά, η φωτογραφία, η μουσική. Συνεχώς η ομάδα ανοίγει τους ορίζοντές της προς όλες τις κατευθύνσεις. Φυσικά και η θεατρική της πορεία συνεχίζεται με πρόβες για το θεατρικό έργο “Αντιγόνη” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντώνιου και τους “Υπνοβάτες” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

 

Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές

 

Σύλληψη – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony

Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης

Συνεργάτιδα φωτίστρια: Αθήνα Μπανάβα

Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Βιτόρια Κωτσάλου

Οπτικό περιβάλλον – Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος

Σχεδιασμός ήχου – Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος

Μάσκα: Μάρθα Φωκά

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Μετάφραση στα αγγλικά: Έλλη Μαρμαρά

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής

Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου

Βοηθός παραγωγής: Χρυσιάννα Καραμέρη

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ομάδας «Εν Δυνάμει»: Απόστολος Λιάπης

Επί σκηνής: Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Θεανώ Κόντα, Μαργαρίτα Καιναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας,  Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Φωτεινή Τιμοθέου, Τσουρουπίδης Παναγιώτης , Μαρία – Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Πιάνο Γιώργος Χωλόπουλος.

Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο Η σύμβαση της Γιώτας Τεμπρίδου.

Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την συνεργασία την υποστήριξη και για την πολύτιμη βοήθειά του.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρ 29, Σαβ 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00

Κυρ 01 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00

Τετ 04, Πεμ 05, Παρ 06, Σαβ 07 Οκτωβρίου 2023 στις 21:00

Διάρκεια παράστασης                                                                  

110’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                                                

Κανονικό Εισιτήριο: (θέσεις πλατείας): 14€

Εκπτωτικό Εισιτήριο:  Άνω των 65 / Πολυτέκνων / Φοιτητικό/ Ανέργων: 10€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: (θέσεις Α΄ εξώστη) 10€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: Ατέλειες Ηθοποιών / Δραματικών σχολών 7€

Ομαδικό Εισιτήριο: 10€ (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των

εισιτηρίων κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες, στο

τηλέφωνο 2315 200012.

Είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/erotevmena-aloga-thessaloniki/

  • Θέατρο Αυλαία – Δευτέρα με Παρασκευή 17:30 με 21:30 | Τηλ: 2310 230013
  • Τηλεφωνική αγορά με κάρτα: 2107234567

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόσο λάθος κάναμε. Του Paolo Cacciari

Φασίστες προπηλάκισαν τον Βασίλη Τομπουλίδη – Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης