in , ,

Επικίνδυνες παρεμβάσεις στο 90ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης με προκάτ κατασκευές

Αδιαφορία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Αγνοώντας και περιφρονώντας τις αντιδράσεις των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησε τελικά μέσα στον Αύγουστο, στην αυλή του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (περιοχή Ανάληψης/ Μπότσαρη/ Μακεδονίας) δύο προκατασκευασμένες αίθουσες (ΚΙΒΟ) για να στεγαστούν προνήπια ή/ και νήπια στα πλαίσια της προσχολικής αγωγής.

Σήμερα τα παιδιά του σχολείου εισήλθαν σε μία πολύ περιορισμένη αυλή με κατεστραμμένα γήπεδα για την άθληση των μαθητών και με ακυρωμένη την πρόσβαση σε μια από τις δύο εισόδους της αυλής δημιουργώντας κινδύνους ασφάλειας.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων του 90ού δημοτικού σχολείου «σε μια περίοδο που αναζητούνται τρόποι αποφυγής του συνωστισμού, σε ένα ήδη υπερκορεσμένο κτίριο δημοτικού που στερείται αίθουσών και εργαστηρίων και που ήδη στεγάζει, «προσωρινά», εδώ και πολλά χρόνια, και νηπιαγωγείο, με απόφασή της η Δημοτική Αρχή, αντί να αραιώσει, προσθέτει και άλλους μικρούς μαθητές στον αύλειο χώρο του»

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κατακρίνει το Δήμο Θεσσαλονίκης για αδιαφορία η οποία περιορίζει τη μια από τις δύο εισόδους/ εξόδους και επιβαρύνει με επιπλέον συνωστισμό το σχολείο.

«Αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών του δημοτικού αλλά και των νηπιαγωγείων, ενόψει της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος, όπως προβλέπουν όλοι οι επιστήμονες. Πλέον δε μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα σε μια έκτακτη ανάγκη και να προσεγγίσουν το σχολικό κτίριο ενώ μέχρι πριν τα προκάτ αυτό ήταν διασφαλισμένο. Επιπλέον έχουν σχηματιστεί τεράστιες ρωγμές στην ασφαλτωμένη αυλή, μεγάλες ρωγμές, που δεν υπήρχαν, π.χ. ανάμεσα στις 2 μπασκέτες και αλλού, με εμφανέστατο κίνδυνο να σκοντάψουν και να τραυματιστούν σοβαρά τα παιδιά. Πιθανώς να έγιναν από τις δονήσεις κατά τη διάρκεια τοποθέτησης των προκάτ αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουν επιδιορθωθεί. Επίσης υπάρχουν ανισόπεδα τσιμεντοποιημένα σημεία εκεί όπου πρωτοτοποθετήθηκαν λανθασμένα τα προκάτ αντί να επισκευαστούν και επιπεδοποιηθούν ομαλά με ασφαλτόστρωση. Αποτέλεσμα η αύξηση για ακόμα μια φορά των κινδύνων πτώσης και τραυματισμού στην αυλή μας που τα παιδιά τρέχουν και παίζουν» αναφέρει.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Χρ. Πετρίδης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 90ου δημοτικού ανέφερε πως ο σύλλογος είχε προσκαλέσει για ενημέρωση όλες τις δημοτικές αρχές αλλά σήμερα δεν ήρθε κανένας. «Εμείς θα θέλαμε να μας ενημερώσουν για θέματα υγείας και ασφάλειας. Έχει αλλάξει όλη η λειτουργία της αυλής, έχει κλείσει ένα κομμάτι της αυλής, έχουν μπει κάγκελα πλέον δε ξέρω πως μπορεί να προσεγγίσει ένα πυροσβεστικό ή ένα ασθενοφόρο το σχολείο. Ο ίδιος αριθμός παιδιών εισέρχεται, λόγω της τοποθέτησης των kibo, σε μικρότερη αυλή και δημιουργείται συνωστισμός. Τα νήπια και τα προνήπια πηγαίνουν σε προκάτ αίθουσες χωρίς παράθυρα. Πρόκειται για μια προχειρότητα» δήλωσε.

«Είχαμε πει να βρεθούν άλλοι χώροι γύρω από το σχολείο, π.χ. καταστήματα που είναι άδεια και να γίνει οργανωμένη προσπάθεια από τον δήμο. Εκείνοι αρκέστηκαν σε μία ανακοίνωση που καλούσαν με ανακοίνωση ενδιαφέροντος εν μέσω θέρους, χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς. Δεν μας ρώτησαν εμάς που μένουμε στη γειτονιά» πρόσθεσε.

«Εν μέσω Αυγούστου μπήκαν τα προκάτ, έχουμε κάνει επικοινωνίες και έγγραφα και ασφαλιστικά μέτρα διακοπής του διαχωρισμού. Η δικηγόρος του δήμου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει Covid για τα παιδιά. Καταστράφηκαν τελικά γήπεδα, μίκρυνε η αυλή και τα παιδιά θα μπουν αύριο σε ένα νέο δεδομένο. Η αυλή είναι βρώμικη με μπάζα από τα προκάτ, δεν υπήρχε καν αυτή η μέριμνα για να ξεκινήσει το σχολείο» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Αν κάποιος είναι φτωχός, δεν μπορεί να μάθει γιατί πέθανε το παιδί του εγκαίρως»

Μακρινή Χιλή, κοντινή μας.Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου