in

Επαγγελματικό επιμελητήριο ως προεκλογικό μαγαζάκι του προέδρου

Επαγγελματικό επιμελητήριο ως προεκλογικό μαγαζάκι του προέδρου

Το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μάη έλαβα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν λογαριασμό με όνομα “Πάρις Μπίλλιας – υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος”.

Αυτό που με παραξένεψε σε πρώτη φάση είναι πως το συγκεκριμένο  e-mail το χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς, οπότε είναι αρκετά απίθανο να δεχτώ σπαμ-μαζικά πολιτικά μηνύματα, κάτι  που μέχρι σήμερα δεν είχε ξανασυμβεί.

Παρατηρώντας όμως λίγο περισσότερο το όνομα του υποψηφίου, αντιλαμβάνομαι ότι τον γνωρίζω∙ ο Πάρις Μπίλλιας είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας). Το περιεχόμενο του μηνύματος αυτό:

“Αγαπητή συνάδελφε,

Αγαπητέ συνάδελφε,

Οι Μηχανικοί, βάσει σπουδών και επαγγέλματος, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Μοιραία, είμαστε οι πρώτοι, που πλήττονται από την ύφεση. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε, φύσει και θέσει, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ανάκαμψη.

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια, που απευθύνομαι σε εσένα ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε μια διαρκή προσπάθεια συμβολής στην προκοπή του τόπου, αλλά και υποστήριξης των Μηχανικών και βελτίωσης των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας. Αγώνας δύσκολος, αλλά ποτέ άγονος…

Ανοίξαμε, στο Συνέδριο του 2016, που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, έναν χρήσιμο διάλογο  για την Κεντρική Μακεδονία, που είναι μια μικρή Ελλάδα.

Βρεθήκαμε, το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί, στο κέντρο των εξελίξεων των δύο  mega-projects της πόλης: της  ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και  του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Καταθέσαμε προτάσεις για την Αντισεισμική θωράκιση.

Τεκμηριώσαμε την πρόταση αξιοποίησης του Πράσινου Ταμείου για δύο μείζονα θέματα ασφάλειας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής: την αντιπλημμυρική προστασία και την ανανέωση του γηρασμένου αστικού ιστού.

Συντάξαμε τεκμηριωμένη πρόταση για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Μελετήσαμε και προτείναμε τρόπο για την εξασφάλιση κονδυλίων για τα μεγάλα έργα της επόμενης γενιάς, μέσω της συμφωνίας της παραχώρησης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Συνεχίσαμε, με ένα νέο συνέδριο, την προσπάθεια για την ανάδειξη του Δημόσιου Χώρου, όχι  μόνο για τη βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος αλλά και για την ασφάλεια των πόλεων σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων, σεισμικής  δραστηριότητας ή τεχνολογικών ατυχημάτων.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και για το ασφαλιστικό και για την παράλογη φορολόγηση.

Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προϋπολογισμού άνω του 1,4 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη και επιμόρφωση 360 ανέργων Μηχανικών σε νέες δεξιότητες.

Οργανώσαμε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια, εργαστήρια και εκδηλώσεις, στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες Μηχανικοί, σε όλη την Περιφέρεια, αποκτώντας γνώσεις και εξειδικευμένη ενημέρωση για μια ευρύτατη γκάμα θεματικών πεδίων.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίξαμε ότι, για να οικοδομήσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε στελέχη υψηλής ποιότητας. Και τα έχουμε. Εμείς, οι Έλληνες Μηχανικοί, είμαστε καλοί Μηχανικοί.  Και με υψηλό επίπεδο και με σημαντική εμπειρία. Και, στις συνθήκες κρίσης, που συνεχίζονται για όλους μας, βρισκόμαστε μάχιμα αντιμέτωποι με επιλογές της Πολιτείας, οι οποίες ωθούν τους μεν έμπειρους και ικανούς Μηχανικούς εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, τους δε νέους, ικανούς και ανταγωνιστικών προσόντων Μηχανικούς εκτός Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω τα καταφέραμε μαζί με εσένα, που ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα, αφιερώνοντας χρόνο, που δεν σου περισσεύει, στις σημερινές συνθήκες δύσκολου βιοπορισμού.

Σε εσένα απευθύνομαι ξανά για τον ίδιο σκοπό, από άλλη θέση: ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Και ζητώ την ψήφο σου, για να ολοκληρώσουμε όσα συνεχίσαμε ή ξεκινήσαμε αυτά τα πέντε και πλέον χρόνια, αλλά και για να θέσουμε νέους στόχους και να τους πετύχουμε, όπως πορευτήκαμε έως τώρα.

Όλοι μαζί!

Με τιμή,

Πάρις Μπίλλιας”.

Με λίγα λόγια λοιπόν, ο κ. Μπίλλιας που κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία (υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία) αποφάσισε να κάνει προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες ενός επαγγελματικού και επιστημονικού φορέα όπως το ΤΕΕ/ΤΚΜ (με περίπου 17.000 μέλη) που ουδεμία σχέση έχει με υποστήριξη σε συγκεκριμένους πολιτικούς και κομματικούς φορείς.

Σα να μην έφτανε όμως αυτό,  χρησιμοποίησε τα επίσημα e-mail που έχουν δώσει οι μηχανικοί στο επιμελητήριο, με σκοπό να λαμβάνουν τις ενημερώσεις που αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλει. Έτσι, εκμεταλλευόμενος τη θεσμική του θέση και την πρόσβαση που αυτή του επιτρέπει να έχει στα προσωπικά δεδομένα των μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ζήτησε εκλογική στήριξη, αυτήν τη φορά με την (αποκλειστικά πολιτική) ιδιότητα του υποψηφίου στις επερχόμενες εκλογικές διεργασίες.

Εάν ο κύριος Μπίλλιας λοιπόν δεν τελούσε χρέη προέδρου, θα είχε τη δυνατότητα να στείλει το μαζικό αυτό μήνυμα στα μέλη του επιμελητηρίου; Εάν η απάντηση είναι αρνητική τότε το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι αρκετά προφανές. Με ποια δικαιοδοσία ο πρόεδρος λαμβάνει περισσότερα προνόμια από αυτά που ένα απλό μέλος έχει, όπως η αυτοπροβολή για ίδιον συμφέρον μέσω στοιχείων που εξ αρχής δε θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεσή του ως απλού υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου; Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε το πρόβλημα που προκύπτει είναι πως εν δυνάμει επίσημα e-mail που έχουν δωθεί στο ΤΕΕ/ΤΚΜ από την πλευρά των μηχανικών, κινδυνεύουν να γίνουν κάδος αχρήστων μηνυμάτων και σπαμ, την ώρα που ο ίδιος ο χαρακτήρας του επαγγελματικού επιμελητηρίου αυτού καθαυτού, θα υφίστατο τρομερή αλλοίωση∙ παρόλο που το δεύτερο ενδεχόμενο επί του πρακτέου είναι απίθανο.

Πέραν όμως των ηθικών ερωτημάτων που τίθενται από την κίνηση αυτή του κ. Μπίλλια, ίσως να υπάρχουν και νομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, όπως το ίδιο το ΤΕΕ ενημερώνει τους μηχανικούς, με βάση  τον Κανονισμό 2016/679 της ΕΕ, η παρεχόμενη σε αυτό ηλεκτρονική διεύθυνση από πλευράς μελών (όπου θεωρείται ανάμεσα στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα) αποφασίζεται από τα ίδια τα μέλη σε τι είδους φορείς θα παρέχεται η δυνατότητα κοινοποίησης.

Επειδή λοιπόν προσωπικά ήμουν αρκετά σίγουρος πως κατά τη συμπλήρωση της εν λόγω αίτησης είχα αποφασίσει να μη διαθέσω τα προσωπικά μου στοιχεία οπουδήποτε, την αμέσως επόμενη ημέρα επισκέφθηκα τη γραμματεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για να το διευκρινίσω. Η γραμματέας απλά επιβεβαίωσε τις υποψίες μου. Στο σύστημα είχα περαστεί ως μέλος που δεν επιθυμεί να μοιραστεί τα στοιχεία του ούτε με ΄΄ιδιώτες΄΄, ούτε με ΄΄τρίτους΄΄, ούτε ακόμη-ακόμη με έτερους ΄΄επαγγελματικούς συλλόγους΄΄, παρά μόνο με το επιμελητήριο. ΄΄Δηλαδή΄΄ρώτησα, ΄΄Ουσιαστικά έχω επιλέξει να μη μοιράζομαι τα στοιχεία μου με κανέναν΄΄. Η απάντηση της γραμματείας ήταν καταφατική.

 Επομένως, ακόμη και στην ακραία περίπτωση που ο κ.Μπίλλιας ως υποψήφιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έδρασε ως ΄΄τρίτος ή ιδιώτης΄΄ ώστε εν τύποις να δικαιολογήσει τον εαυτό του, το σύστημα που είχε τα προσωπικά μου δεδομένα, δε θα έπρεπε να του το επιτρέπει. Άρα κατά πάσα πιθανότητα  ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από το να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των μελών του επιμελητηρίου (ίσως με φίλτρο καταγωγής, ώστε να μην αποσταλεί σε μέλη του ΤΕΕ που δεν ανήκουν στην Κεντρική Μακεδονία) είτε αυτά (τυπικά πάντα και όχι επί της ουσίας) επέτρεπαν κάτι τέτοιο, είτε όχι∙  με ό,τι νομικά κωλύματα ενδεχομένως μια τέτοια κίνηση να κρύβει.

Κανείς δε δικαιούται και ιδιαιτέρως εκλεγμένος εκπρόσωπος, να χρησιμοποιεί επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς ως μέσο προσωπική ανέλιξης. Από την άλλη, εάν τελικά επιλέξει να το κάνει, δε θα πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός πως όπου υπάρχει δράση, θα υπάρχει και αντίδραση. Ειδικά ο κ.Μπίλλιας ως διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός.

 

Καραμπουρνιώτης Θάνος

Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Α.Π.Θ.

Μέλος ΤΕΕ/ΤΚΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10+1 λόγοι για να στηρίξετε «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής». Της Λουκίας Αργυριάδου

Η τοπική συνέλευση Θεσσαλονίκης της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά στηρίζει κριτικά Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία