in ,

Ένοχοι και οι 12 για τη δολοφονία του Άλκη – Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση επί των ποινών

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 12 Ιουλίου

Την ενοχή και των 12 νεαρών οπαδών του ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση κατά του 19χρονου Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Μετά από 47 συνεδριάσεις του δικαστηρίου το ΜΟΔ (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) μετέτρεψε την κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, για την περίπτωση του Άλκη, σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ το ίδιο έπραξε και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας για τους δύο φίλους του.

Έτσι, οι 7 εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι ως αυτουργοί στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και οι υπόλοιποι 5 ως συνεργοί. Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη και τον στενό φίλο του, ενώ κατά πλειοψηφία (5-2) για τον δεύτερο τραυματία νεαρό.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η μεταβολή της βασικής κατηγορίας ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι στην ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων καθώς η πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο τιμωρείται με την ίδια ποινή όπως και η ανθρωποκτονία με δόλο.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από το δικαστήριο, είναι για ποιον βαθμό συνέργειας καταδικάζονται οι κατηγορούμενοι. Ο χαρακτηρισμός της συνέργειας αναμένεται να διευκρινιστεί με την απόφαση επί των ποινών, τις οποίες και θα επηρεάσει, ανάλογα με την κρίση του δικαστηρίου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης με ένταση μέσα στην αίθουσα. Παρευρισκόμενοι φίλοι και οπαδοί του Άρη αποδοκίμασαν έντονα τους 12 κατηγορούμενους την ώρα της απόσυρσης τους στα κρατητήρια του δικαστηρίου.

Η ένταση διήρκησε αρκετά λεπτά με μια διμοιρία ΥΜΕΤ να μπαίνει προληπτικά στην αίθουσα. Έκκληση στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να δείξουν σεβασμό στο δικαστήριο για να προχωρήσει η διαδικασία έκανε ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός.

Μετά από την εκκένωση της δικαστικής αίθουσας από όρθιους πολίτες η έδρα επανήλθε και ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών. Σε σχέση με τα ελαφρυντικά οι δικηγόροι υπεράσπισης προέταξαν μεταξύ άλλων τον πρότερο έντιμο βίο, την μετεφηβικη τους ηλικία, την ανωριμότητα τους, την μεταμέλεια τους και την μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά κ.α.

Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 12 Ιουλίου και θα επανέλθει με την εισαγγελέα που θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί των ελαφρυντικών, ποιά δηλαδή αποδέχεται και ποια όχι.

Από το πρωί είναι ήταν εξέλιξη συγκέντρωση οπαδών και φίλων του Άρη μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο, οι οποίοι ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη του Άλκη Καμπανού. Το κλίμα και μέσα και έξω από την αίθουσα ήταν τεταμένο με το κοινό να αντιδρά αρκετές φορές στο άκουσμα των επιχειρημάτων των δικηγόρων υπεράσπισης σε σχέση με τα ελαφρυντικά.

Την ικανοποίηση και την ηθική δικαίωση της οικογένειας του Άλκη Καμπανού για την ετυμηγορία του δικαστηρίου  μετέφερε ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Γιάννης Πουλτσίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι επρόκειτο για μια πολύ δυσκολη δική και σε επιπεδο νομικό και ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Χαρακτήρισε ευτελείς τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης και επέκρινε τους κατηγορουμένους ότι δεν εισεφεραν σε τίποτα στη δική καθώς είχαν στόματα κλειστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ε.Κ.Θ.: Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των δυο εργαζομένων- συνδικαλιστών στα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη»

Να ανασυρθούν οι σοροί του ναυαγίου της Πύλου ζητούν συγγενείς αγνοουμένων