in , , ,

ΕΝΙΘ: Εξαιρείται το ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» από τη διαδικασία ενίσχυσης των ΜΕΘ, κίνδυνος να απολυθούν γιατροί εν μέσω πανδημίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης με αναφορά στην εξαίρεση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου από τη διαδικασία ενίσχυσης των ΜΕΘ και της μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές. Η ΕΝΙΘ ζητάει να παραμείνει το ΓΝΘ Παπαγεωργίου στο ΕΣΥ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, να παραμείνουν στην εργασία τους οι δύο γιατροί που αναμένεται να απολυθούν εν μέσω πανδημίας, να υπάρξει άμεση μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ όπου εργάζονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών ΜΕΘ μετ εμποδίων και εξαιρέσεων

Αν κάτι ανέδειξε, πέραν κάθε αμφιβολίας, η πανδημία covid-19 είναι η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας μας σε κάθε επίπεδο (υποδομών, εξοπλισμού), αλλά ιδιαίτερα σε επίπεδο στελέχωσης – αποκλειστική και ακέραια την ευθύνη γι αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών χρόνων.
Από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα ακούσαμε υποσχέσεις από επίσημα χείλη για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και μάλιστα μόνιμο μιας και οι ανάγκες είναι μόνιμες και διαρκείς. Ειδικά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών τους, που συνέδραμαν στην πανδημία – τελευταία φορά μάλιστα από τον πρωθυπουργό.

Τέλη του Δεκέμβρη εδέησε η κυβέρνηση να νομοθετήσει μία διαδικασία που παραπέμπει σε μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ (νόμος 4764/2020, άρθρο 67). Μία διαδικασία με σφιχτές προθεσμίες θεωρητικά, η οποία όμως είναι πολύ θολή αναφορικά στο ποιοι και πόσοι επικουρικοί εντατικολόγοι θα μονιμοποιηθούν που. Το αυτονόητο και λογικό είναι ότι όλες ανεξαιρέτως οι ΜΕΘ πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και με την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών τους, στους οποίους θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησής τους στη ΜΕΘ στην οποία βρίσκονται, στην οποία προσέφεραν στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στην οποία θα προσφέρουν τους επόμενους μήνες στο επερχόμενο κύμα.

Μαθαίνουμε τελικά όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ήδη με έγγραφο της 3ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) επιβεβαιώνεται επισήμως ότι η ΜΕΘ Παπαγεωργίου εξαιρείται της διαδικασίας ενίσχυσης των ΜΕΘ διά της μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών, αν και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα υποστήριξής της. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι το ΓΝΘ Παπαγεωργίου είναι ΝΠΙΔ και λόγω της νομικής του μορφής αυτής δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχετικό νόμο!!

Διευκρινίζουμε τα γνωστά και αυτονόητα:

Το ΓΝΘ Παπαγεωργίου είναι μεν ΝΠΙΔ, πλην όμως είναι λειτουργικά πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ, για τους ασθενείς της πόλης το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι σαν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης ενώ οι γιατροί του κατ ουσία είναι εξομοιωμένοι με τους γιατρούς ΕΣΥ αν και εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Διαχρονικά το ΓΝ Παπαγεωργίου συμμετείχε ισότιμα με τα δημόσια νοσοκομεία στην ανάληψη των υγειονομικών βαρών της πόλης και αποτελεί τον ένα από τους τέσσερις πυλώνες στο εφημεριακό της πόλης. Στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανέλαβε το μερίδιο που του αναλογούσε, αναπτύσσοντας συν τοις άλλοις 45 κλίνες ΜΕΘ και διασωληνωμένων ασθενών. Όπως συμμετέχει ισότιμα στην ανάληψη των υγειονομικών βαρών της πόλης, ομοίως οφείλει να συμμετέχει ισότιμα στις διαδικασίες ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα βάρη αυτά.
Το, δε, αίτιο που επικαλείται η ΥΠΕ είναι καθαρά προσχηματικό. Η κυβέρνηση όφειλε στη σχετική νομοθεσία εξαρχής να συμπεριλάβει και το ΓΝΘ Παπαγεωργίου – και σε κάθε περίπτωση μπορεί να κάνει άμεσα τροπολογία, για να το συμπεριλάβει. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή – μόνο πολιτική βούληση και απόφαση χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαίρεση του ΓΝΘ Παπαγεωργίου από τη διαδικασία άμεσης μονιμοποίησης των επικουρικών εντατικολόγων, θα αποδυναμώσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε αποφασιστικό βαθμό (θα φύγουν 2 από τους συνολικά 8 γιατρούς της ΜΕΘ). Όχι μόνο δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες εν καιρώ πανδημίας (με το τρίτο κύμα προ των πυλών) – τίθεται εν αμφιβόλω η ομαλή λειτουργία της και σε τακτικές υγειονομικές συνθήκες.

Απαιτούμε:
• Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη του ΓΝΘ Παπαγεωργίου στη διαδικασία μονιμοποίησης των επικουρικών εντατικολόγων.
• Άμεση μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ όπου εργάζονται
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών στο ΕΣΥ
• Παραμονή του ΓΝΘ Παπαγεωργίου στο ΕΣΥ ως Ν.Π.Δ.Δ.

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέλος στη διερμηνεία της Υπηρεσίας Ασύλου λόγω οφειλών

Εκτεθειμένοι στην πανδημία οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ