in ,

Έναρξη των απογευματινών χειρουργείων με αντιδράσεις από υγειονομικούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Mε αντιδράσεις τόσο σε ασθενείς όσο και υγειονομικούς ξεκινούν σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία και στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους που θα παραστούν στις 16:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» αντίστοιχα.

Τόσο το σωματείο των εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να μειώσουν τις λίστες λίστα αναμονής για τα χειρουργεία, αντίθετα ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και εμπεδώνουν στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Μετά από κάλεσμα της ΕΝΙΘ και στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών και των σωματείων των νοσοκομείων στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Παπαγεωργίου με σύνθημα «Όχι στα νοσοκομεία επιχειρήσεις» ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς» στο Παπαγεωργίου με τους συγκεντρωμένους να επιρρίπτουν ευθύνες για τη βία εναντίον των υγειονομικών στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της υποστελέχωσης.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jose Santos president of the European Council of Medical Orders (CEOM), ο Αδ. Γεωργιάδης υπουργός υγείας, ο Γιώργος Φλωρίδης υπουργός δικαιοσύνης, o Δημήτρης Βαρτζόπουλος υφυπουργός υγείας και μέλος του ΙΣΘ, ο υφυπουργός εσωτερικών τομέας Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, η Μελίνα Δερμεντζοπούλου αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βασιλική Βακουφτσή, ο αντιπρόεδρος νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου και η διευθύντρια ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ στη βόρεια Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρίδου. 

 

Φιέστα στην πλάτη των ασθενών

Αναφορικά με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η λίστα αναμονής μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023 είναι περίπου 9.000 χειρουργεία! Και αναδεικνύει ότι η ιδιωτική λειτουργία, που επιθυμούν κυβέρνηση και διοίκηση να εισάγουν, «ουσιαστικά έρχεται να καλύψει ανάγκες που δεν εξυπηρετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και ενώ το νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει, με τα κενά των οργανικών θέσεων να είναι κάτι λιγότερο από 500 και μέρος τους να καλύπτεται από συμβασιούχους διαφόρων προγραμμάτων».

Όπως αναφέρει το Σωματείο λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων. Με αυτά τα κενά το προσωπικό «εξωθείται σε υπερεργασία, εργασιακή εξουθένωση μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης, πατώντας πάνω σε προσωπικές ανάγκες που οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν υπονομεύσει, προσφέροντας υποτιμητικές αμοιβές ή και αναγκαστική απλήρωτη εργασία πέρα από την καθημερινή ρουτίνα!».

Με αυτήν τη «βαριά» επιχειρηματική δραστηριότητα η διοίκηση προσδοκά εκτόξευση των κερδών, πάνω από τα 36 εκατ. του 2022, ενώ το υπουργείο κάνει μία ακόμα φιέστα στην πλάτη εργαζομένων και ασθενών.

Οι λίστες αναμονής είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ

Το γεγονός ότι οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, επισημαίνει η ΕΝΙΘ. Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, οι μετακινήσεις προσωπικού προς το Ιπποκράτειο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων!

«Τι ακριβώς έρχεται να λύσει, λοιπόν, η ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στις ήδη μη λειτουργικές αίθουσες χειρουργείων, λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;» διερωτάται η ΕΝΙΘ για να απαντήσει «την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. Την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Οι ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, λόγω λειψού προσωπικού, όμως όποιος έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες, από το ίδιο προσωπικό!»

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ «αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, Νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».

Η ΕΝΙΘ απαντάει και στον ισχυρισμό ότι τα μέτρα του νομοσχέδιου για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ θα προσελκύσουν δήθεν, ιατρούς στο ΕΣΥ. «Το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. Σε αυτή την συνεχιζόμενη φυγή γιατρών από το ΕΣΥ δεν θα δώσει λύση, το «δικαίωμα» να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρουν πελατεία, να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες μέσα ή έξω από το ΕΣΥ, να απωλέσουν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Η πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων: Πραγματικές αυξήσεις των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών με διπλασιασμό των απολαβών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» απαντάει η ΕΝΙΘΑ καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ΣΥΔ καταγγέλλει την ομο-τρανσφοβική επίθεση σε βάρος δύο ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη Θεσσαλονίκη και καλεί την Πολιτεία να λάβει θεσμικά μέτρα και να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Απειλές ενάντια στην προβολή της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης