Μια εναλλακτική πρόταση για την διαχείριση των απορριμάτων φέρνει στο προσκήνιο η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών που στέκεται εναντίον της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε πρόκειται για τη διαχείριση με ΧΥΤΑ είτε με εργοστάσια καύση και η οποία σήμερα θα παρουσιάσει της πρότασή της στην εκδήλωση με θέμα «Δημόσια παρουσίαση της πρότασης για την κοινωνική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» διοργανώνει την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μμ στον Αύλειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει επεξεργασία και αξιοποίηση του 90% τουλάχιστον των παραγόμενων απορριμμάτων με πρόβλεψη για την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 10%. Η πρόταση που προέρχεται από την διεθνή εμπειρία στο χώρο της διαχείρισης των απορριμάτων και για την οποία έχει συνταχθεί τεχνικοοικονομική μελέτη, αποκλείει τις μεθόδους της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και της καύσης καθώς, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, «δεν υπάρχει τέλεια καύση, εκτός από αυτή των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών» ενώ πρεσβεύει την ιδέα της δημιουργίας μικρών μονάδων ανακύκλωσης που θα μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να είναι εύκολα διαχειρίσιμες και ελέγξιμες.
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Νικολάου μέλος της Πρωτοβουλίας «Με δεδομένη μια περίοδο προσαρμογής στον τρόπο εφαρμογής του συστήματος που προτείνουμε, η αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να φτάσει ακόμη και το 100% με ταυτόχρονη εναπόθεση αδρανών υλικών σε χώρους που χρήζουν αποκατάστασης (λατομεία, ορυχεία κ.α.)»αρκεί, όπως λέει, να υιοθετήσουν οι πολίτες τρόπους μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (μέσω της αποφυγής συσκευασιών μίας χρήσης, πλαστικών τσαντών κ.α), πρακτικές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και ευαισθησίες παραχώρησης αντικειμένων που δεν χρειάζονται πια ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μετά από κάποια συντήρηση (ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων ακόμη και επίπλων).
«Μια τέτοια μορφή δημόσιας κοινωνικής διαχείρισης που εμπλέκει ενεργά τους πολίτες, τους δήμους, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες δημοτών αλλά και κάθε άλλη συλλογικότητα, διαφοροποιείται ριζικά από την ακολουθούμενη πρακτική στην Ελλάδα που προωθεί ανοικτά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας» σημειώνει ο κ. Νικολάου. Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι μετά από ένα χρόνο από τη σύστασή της Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει αρκετός δρόμος, σε συνεργασία και με την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Αθήνας, για την προώθηση του εγχειρήματος.