in

Εκλογές και Ακροδεξιά #8 – Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου 2023

Είχαμε καταγράψει 11 κόμματα από τον χώρο της Ακροδεξιάς που έλαβαν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Παρουσιάζουμε τώρα τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν την εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς.

Γενικό συμπέρασμα: η Ακροδεξιά καλά κρατεί. Είναι μοιρασμένη σε διάφορους σχηματισμούς και δείχνει να ψάχνει μια κεντρική κομματική έκφραση (όπως φανερώνει η γρήγορη ανάδυση πολλών ακροδεξιών σχηματισμών). Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ενσωματώσει τμήματα της ακροδεξιάς ατζέντας και της Alt-right ρητορικής και απορροφά έτσι μέρος των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει μια επικίνδυνη έκφρασή της, όπως παλιότερα η Χρυσή Αυγή με τη βία των ταγμάτων εφόδου, γεγονός εξαιρετικά θετικό. Ωστόσο, το ακροδεξιό δυναμικό παραμένει αμείωτο και κυμαίνεται στο 8-10%.

  1. Αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές

Το 2019 συμμετείχαν 4 ακροδεξιά κόμματα στις εθνικές εκλογές: η Ελληνική Λύση, που εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή, η Δημιουργία Ξανά (τότε μόνο με τον Θάνο Τζήμερο), η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα και η Χρυσή Αυγή, η οποία για 0,07% δεν μπήκε στη Βουλή.

Στις φετινές εκλογές, 11 από τα 17 ακροδεξιά κόμματα που υπέβαλαν αίτηση στον Άρειο Πάγο έλαβαν μέρος στις εκλογές. Πρόκειται για κόμματα νεοσύστατα, με ισχυρότερη εκπροσώπηση στη Βόρεια Ελλάδα.

  1. Αύξηση του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς

(Ενσωμάτωση 99,75% την ώρα σύνταξης του κειμένου)

Το συνολικό ποσοστό της ακροδεξιάς ψήφου είναι κατά 2,5% υψηλότερο από το 2019. Οι ψήφοι είναι κατακερματισμένες, ωστόσο η Ελληνική Λύση αύξησε το ποσοστό της και την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, ενώ η νεοσύστατη ΝΙΚΗ έχασε την είσοδο στη Βουλή για 0,08 μονάδες, και έτσι την διεκδικεί από προνομιακή θέση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

  1. Εσωτερικές μετακινήσεις της ακροδεξιάς ψήφου

Το ερώτημα λίγο πριν από τις κάλπες ήταν πού θα κατευθυνθούν δύο μεγάλες ομάδες ακροδεξιών ψηφοφόρων: οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής (2,93% ή 165.620 ψήφοι το 2019) και το δημοσκοπικά υψηλό ποσοστό που συγκέντρωνε ο σχηματισμός Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη (έως και 6% σε ορισμένες έρευνες), στον οποίο ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε τη συμμετοχή στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας MARC, οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής διεσπάρησαν. Περισσότερο ευνοημένη ήταν η Ελληνική Λύση που πήρε το 24,5%. Ακολουθεί η ΝΔ που πήρε το 18%, η Πλεύση Ελευθερίας το 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8% και το ΠΑΣΟΚ 5,4%.

Ο Κασιδιάρης, έπειτα από κινήσεις (επικοινωνιακού) εντυπωσιασμού, είχε φανεί ότι ίσως να στήριζε τον σχηματισμό ΕΑΝ του πρώην αρεοπαγίτη Κανελλόπουλου, τελικά δεν έδωσε σαφή γραμμή στους υποστηρικτές του – πράγμα που αποτυπώθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα. Τα φίλια στην Ακροδεξιά ΜΜΕ εικάζουν πως οι οπαδοί του σε μεγάλο ποσοστό δεν πήγαν να ψηφίσουν.

  1. Γεωγραφική κατανομή της ακροδεξιάς ψήφου

Γενικά παρατηρούμε πως όπου είχε υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή το 2019, εκεί αύξησε τα ποσοστά της η Ελληνική Λύση και τα πήγε καλά η ΝΙΚΗ (περιφέρειες Χαλκιδικής, Κιλκίς, Β΄ Δυτικής Αττικής, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Μαγνησίας).

Αναλυτικά, η Ελληνική Λύση σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στον Έβρο (8,72%) και στη Θεσσαλονίκη (8,35% και 7,93%), όπως και σε άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας), αλλά και στη Σάμο. Το χαμηλότερο ποσοστό της (μετά την ψήφο του εξωτερικού) ήταν στη Λευκάδα.

Η ΝΙΚΗ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά της στην Αιτωλοακαρνανία, τη Δράμα και την Ευρυτανία, και τα χαμηλότερα στην Πρέβεζα, σε όλα τα Επτάνησα και στην Κρήτη.

Ρίχνοντας μια ματιά και στις επιδόσεις του τρίτου κατά σειρά σχηματισμού, της Εθνικής Δημιουργίας (καλύτερες στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Καστοριά), είναι εμφανές ότι τα προπύργια της Ακροδεξιάς συνεχίζουν να είναι στη Βόρεια Ελλάδα.

  1. Λίγα λόγια για τον σχηματισμό ΝΙΚΗ

Η ΝΙΚΗ είναι από τις εκπλήξεις της 21ης Μαΐου. Το κόμμα του εθνικιστή δασκάλου Δημήτρη Νατσιού, από το Κιλκίς, ιδρύθηκε το 2019. Λίγες μέρες πριν από τις φετινές εκλογές, η επιρροή του καταγραφόταν μόλις στο 1-1,5%, ενώ στη γνωστή ανακοίνωσή του από τη φυλακή, ο Ηλίας Κασιδιάρης απέτρεπε τους οπαδούς του να το στηρίξουν. Μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, η ΝΙΚΗ υποστηρίχθηκε από το περιβάλλον της («κομμένης» από τον Άρειο Πάγο) Πατριωτικής Ένωσης του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, και με καθημερινά πρωτοσέλιδα από την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα. Η ίδια πολιτεύτηκε ως «κόμμα-ενάντια-στα-κόμματα», απέρριψε τη διαίρεση Αριστερά/Δεξιά και διεκδίκησε μερίδιο από τις «δεξαμενές» των αντιεμβολιαστών και των παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Στην προσπάθεια να αποτρέψει την κατάταξή της στο χώρο της Ακροδεξιάς, η ΝΙΚΗ αυτοπροβάλλεται ως «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα»,  ωστόσο συνδυάζει τα βασικά χαρακτηριστικά των σχηματισμών του χώρου (εθνικισμός, αντιμεταναστευτικός ρατσισμός, προνοιακός σοβινισμός, ισχυρό κράτος) μαζί με στοιχεία ανορθολογισμού και παραδοσιοκρατικής πατριαρχίας.

H ομάδα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με το ανεξάρτητο συνεργατικό εγχείρημα στον Τύπο Alterthess, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παρακολουθήσουμε από πιο κοντά τις εξελίξεις που φέρνει η έντονη και πυκνή προεκλογική περίοδος στον χώρο της Ακροδεξιάς. 

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμαΕκλογές και Ακροδεξιά 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Σάββατο 27 Μαΐου η πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Δέκα αρνήσεις, μια κατάφαση