in

Εκδίκαση της έφεσης του Ανδρέα Κουρή για τα 3 χρόνια χωρίς αναστολή

Κάλεσμα στο Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών έφεση του επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή, ιδιοκτήτη του ομίλου MAD και άλλοτε εργοδότη των απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis, κατά της βαριάς ποινής σε 3 χρόνια χωρίς αναστολή που τον είχε καταδικάσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον του συνάδελφοί μας.

Η συνέλευση απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis υπενθυμίζει πως η δικαστική διαμάχη των απολυμένων με τον Ανδρέα Κουρή κορυφώθηκε το 2013, όταν, έπειτα από αγωγή των απολυμένων, το Πρωτοδικείο Αθηνών με δικαστική του απόφαση άνοιξε το δρόμο για κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας ώστε να ικανοποιηθούν οι επιδικασθείσες εργατικές απαιτήσεις , δηλαδή οι μισθοί και οι αποζημιώσεις που οφείλει. «Ουσιαστικά, το δικαστήριο αναγνώρισε την άμεση ατομική ευθύνη του επιχειρηματία που κρύβεται πίσω από μία (ή και περισσότερες) Α.Ε. ή ΕΠΕ. “Στην προκειμένη περίπτωση κάμπτεται η αρχή της μη ευθύνης των διοικούντων ανώνυμη εταιρεία”, αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης αναγνωρίζοντας προσωπική ευθύνη στον Ανδρέα Κουρή» τονίζει η συνελεύση σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη σχετική απόφαση ο Α. Κουρής όπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους που δινόταν τόσο στο δρόμο όσο και στα δικαστήρια.

«Η έκδοση αυτής της απόφασης -με την  οποία κατέπεσε το δίχτυ προστασίας που ο Ανδρέας Κουρής θεωρούσε ότι θα έχει δια του νόμου- προκάλεσε τον πανικό του επιχειρηματία και, προκειμένου να ανακόψει τον ασφυκτικό κλοιό που άρχισε να δημιουργείται γύρω του από τον επίμονο αγώνα που δίναμε στο δρόμο και στα δικαστήρια, προχώρησε σε ευθεία απόπειρα της ποινικοποίησής του με απώτερο στόχο να μας εξοντώσει, να αντιστρέψει υπέρ του την κατάσταση και να θολώσει τα πραγματικά γεγονότα» αναφέρουν συγκεκριμένα τονίζοντας πως δύο μήνες μετά από την έκδοση αυτής της συντριπτικής γι’ αυτόν δικαστικής απόφασης, ο Ανδρέας Κουρής προχώρησε σε μήνυση αποκλειστικά κατά των 12 απολυμένων που πέτυχαν να κερδίσουν αυτό το δικαστικό αποτέλεσμα και, επιπλέον, κατά ενός απολυμένου που κατέθεσε υπέρ τους στο συγκεκριμένο δικαστήριο ως μάρτυρας, ζητώντας την ποινική τους τιμωρία για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης ανώνυμης εταιρείας (της «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΕ»), της εξύβρισης, της ψευδορκίας, της απάτης επί Δικαστηρίω και της ηθικής αυτουργίας.

Η απόπειρα αυτή κατέπεσε καθώς η μήνυσή απορρίφθηκε από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα τον Μάιο του 2014 και μπήκε στο αρχείο, αφού έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορούσε αφού διαπίστωσε ότι είχαν καταθέσει αληθή στοιχεία. «Ο ίδιος έκρινε ότι με τη  μήνυση του Ανδρέα Κουρή καταβάλλεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί μια διαφορά αμιγώς αστική» σημείωνει η συνέλευση των απολυμένων.

«Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αποφασίσαμε να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και 4 απολυμένοι συνάδελφοί μας προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης κατά του Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η εκδίκαση της μήνυσης ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, έπειτα από δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που έκρινε τον Ανδρέα Κουρή ένοχο και τον καταδίκασε σε ποινή 3 χρόνων χωρίς αναστολή! Αναμφισβήτητα, ήταν μια βαριά καμπάνα για τον πρώην εργοδότη μας και για μια σπουδαία δικαστική νίκη για εμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, αφού αρχικά είχε προτείνει την καταδίκη του Ανδρέα Κουρή, στη συνέχεια  πρότεινε την ποινή ενός χρόνου, όχι μόνο για τον καθένα από τους 4 μηνυτές απολυμένους των Metropolis, αλλά αυτεπάγγελτα και για τους 13 συνολικά απολυμένους που είχε αρχικά μηνύσει ο Κουρής. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του ότι οι υπόλοιποι απολυμένοι δεν ήταν μηνυτές, το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν θιχτεί και αυτοί από την ψευδή καταμήνυση του Ανδρέα Κουρή. Κάπως έτσι και με τις συγχωνεύσεις που γίνονται (υπολογίζοντας και τους 13), έπεσε η προαναφερόμενη καμπάνα και αποδείχθηκε ότι ο Ανδρέας Κουρής πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» αναφέρει ακόμη η Συνέλευση των Απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis υπενθυμίζοντας τον πολύχρονο και ανυποχώρητο αγώνα τους με αμέτρητες διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες για να δημοσιοποιήσουν το θέμα τους. «Το ίδιο επιδιώκουμε και με τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα που εξακολουθούμε να δίνουμε, κατά τον οποίο ο Ανδρέας Κουρής έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα που επιθυμούμε και επιδιώκουμε να καταστούν και αμετάκλητα» λένε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, παρόλες τις καταδίκες του από τα αρμόδια δικαστήρια, όπως ακόμη καταγγέλλουν, «ο Ανδρέας Κουρής δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από  τα περίπου 600 χιλιάδες που μας οφείλει. Αντιθέτως, με αυτά τα χρήματα που παράνομα δεν μας καταβάλει εξακολουθεί να κάνει μπίζνες και να πλουτίζει, τη στιγμή που οι περισσότεροι από τους απολυμένους μετά το λουκέτο που έβαλε στα καταστήματα Metropolis εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανεργία».

«Πλέον, θεωρούμε ότι η αδικία που έχει συντελεστεί εναντίον μας και η ανοχή που έχει επιδειχθεί απέναντι στον Ανδρέα Κουρή από τις υποτιθέμενες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αποτελεί για εμάς και εγείρει συνολικότερα ένα ηθικό ζήτημα. Διότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ανεκτό το γεγονός, ότι τόσα χρόνια μετά η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας για την υπόθεσή μας δίνοντας το χρόνο στον Ανδρέα Κουρή να μεγεθύνει τον πλουτισμό του και παραβλέποντας το γεγονός ότι ρήμαξε τις ζωές μας και την επιβίωσή μας» καταλήγουν καλώντας σωματεία και συλλογικότητες, σε συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Εφετείου Αθηνών (Κυρίλλου Λουκάρεως 14) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 8:30.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τραγωδία στη Λέσβο 15 προσφύγισσες νεκρές σε ναυάγιο, συνεχίζονται οι έρευνες στα Κύθηρα

ΣΦΕΑ 1967-1974: Σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές που αντιστέκονται στη διαγραφή της ιστορικής μνήμης