Ολέθριος είναι ο απολογισμός για το περιβάλλον είκοσι χρόνια μετά την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη και για το Περιβάλλον που έλαβε χώρα το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην σημερινή ημερίδα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης αυτής που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Evan Vlachos, Καθηγητής του Department of Civil Engineering του Colorado State University και Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. «Τυχαίνει να είμαστε η γενιά που γέρασε με τις μεγάλες διακηρύξεις. Στον πλανήτη όμως είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο ταξίδι» δήλωσε ο κ. Βλάχος, περιγράφοντας τις δυσκολίες και τα στοιχήματα της αειφορικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Οι πολυετείς συζητήσεις, στις οποίες κυριαρχούν περισσότερο παράγοντες της αγοράς και λιγότερο επιστήμονες, όπως και η επίτευξη ελάχιστων από τους προβλεπόμενους στόχους της αειφορικής ανάπτυξης προβληματίζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σήμερα, 20 χρόνια μετά το Ρίο. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η εφαρμογή εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής στην πράξη σε συνδυασμό με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην παγκόσμια συζήτηση για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η χώρα μας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ο απολογισμός, λοιπόν των είκοσι χρόνων παγκοσμιοποίησης – διότι αυτό ήταν το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες- αφήνει πίσω του συντρίμμια. Έχει γεννήσει μια οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τις φτωχές χώρες του πλανήτη, οι οποίες σήμερα δεν απολαμβάνουν τα αγαθά της ανάπτυξης και καθόλου συμπτωματικά οι ίδιες αυτές χώρες υποφέρουν και από ένα περιβάλλον που έχει υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της επέλασης της επιθετικής παγκοσμιοποίησης. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα και όχι το διαδικαστικό πρόβλημα της αποπληρωμής του χρέους. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει παραγωγικό ιστό με έναν τρόπο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό στην εποχή της οικονομίας της γνώσης δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου της εκπαίδευσης και της έρευνας. Να, γιατί ο ρόλος του δημόσιου πανεπιστημίου αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα».
«Στόχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι να καταστεί το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα», τόνισε ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Παντής, περιγράφοντας το σύνολο των δράσεων, που αποτελούν στοιχεία της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης του ΑΠΘ (ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, βιώσιμη κινητικότητα, σύστημα διαχείρισης κοινόχρηστων ποδηλάτων, ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και ιατρικών αποβλήτων, διάδοση βιολογικής γεωργίας, Λαχανόκηποι ΑΠΘ κτλ). «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις περιβαλλοντικές αξίες. Αντιθέτως, πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σ’ αυτές» υποστήριξε ο Καθηγητής ΑΠΘ και Συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, Κώστας Κατσιφαράκης. Κεντρικοί πυλώνες της «Διάσκεψης του Ρίο» αποτέλεσαν η διαχείριση της τροφής, της ενέργειας και του νερού, γι’ αυτό και το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων του ΑΠΘ επιχειρεί «να προωθήσει ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων με ολοκληρωμένο και διεπιστημονικό τρόπο» εξήγησε η Πρόεδρός του και Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ελπίδα Κολοκυθά.