in

Εγκληματεί η κυβέρνηση κλείνοντας δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Του Θοδωρή Ζδούκου

Εγκληματεί η κυβέρνηση κλείνοντας δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Του Θοδωρή Ζδούκου

Προ ολίγων ημερών οι διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, χωρίς να υπάρχει επίσημη υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος (δημοσιευμένη τουλάχιστον), κάλεσαν τους Συντονιστές Διευθυντές των Κέντρων Υγείας να αναστείλουν την λειτουργία των Περιφερικών Ιατρείων και να μαζέψουν όλο το ιατρικό προσωπικό μέσα στα ΚΥ. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου ακολούθησε δεύτερη εντολή της 4ης ΥΠΕ (που εχει την ευθύνη για τους νομούς Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς) να παραμείνει μόνο το 20% των γιατρών (πλην οδοντιάτρων) στο κάθε ΚΥ και οι υπόλοιποι να πηγαίνουν εκ περιτροπής σε εβδομαδιαία βάση στα νοσοκομεία της πόλης αναφοράς τους για το πρωινό ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Έτσι, έχουμε το εξωφρενικό από τη μια να καλούνται οι πολίτες (μέσα από τα διαφημιστικά σποτ, τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση) να παραμείνουν στο σπίτι τους και να καλούν για όποιο πρόβλημα υγείας τους τον οικογενειακό τους γιατρό και να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία ή στα ΚΥ για ένα απλό βήχα ή πυρετό και από την άλλη η ίδια η τοπική ηγεσία του υπουργείου υγείας να ακυρώνει αυτήν την δυνατότητα, αφού αποσπά τους οικογενειακούς ιατρούς στα νοσοκομεία την ώρα μάλιστα που η βασική προσπάθεια παραμένει στο να μην γίνει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Διότι όλοι οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που υπηρετούν στα περιφερικά ιατρεία και κέντρα υγείας είναι οι οικογενειακοί γιατροί του πληθυσμού στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, ενώ από το 2017 και μετά έχουν δηλωθεί και επίσημα με βάση τις οδηγίες που ίδιου του υπουργείου υγείας ως ο οικογενειακός η προσωπικός τους γιατρός.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γιατρών του ΕΣΥ που εργάζονται στην ΠΦΥ στην διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης που προέκυψε, σας αναφέρω το δικό μου παράδειγμα. Στα 20 χρόνια που υπηρετώ στο περιφερικό ιατρείο της Επανομής του δήμου Θερμαϊκού, το οποίο υπάγεται στο ΚΥ Νέας Μηχανιώνας, παρακολουθώ σε τακτική βάση πάνω από 2.500 ασθενείς και περιστασιακά αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας άλλων τόσων. Από αυτούς τους 2.500 ασθενείς που με έχουν ως τον βασικό σύμβουλο τους σε θέματα υγείας, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι ηλικιωμένοι ασθενείς για τους οποίους συνταγογραφώ όλων των ειδών τις θεραπευτικές αγωγές για χρόνια νοσήματά τους και αντιμετωπίζω τα καθημερινά έκτακτα προβλήματα που δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Γνωρίζω το ιατρικό ιστορικό όλων αυτών των ανθρώπων και για τους περισσότερους και το κοινωνικοοικονομικό προφίλ, τις συνθήκες ζωής, την οικογενειακή κατάσταση κλπ. Όλες αυτές τις ημέρες από τις αρχές Μάρτη που προέκυψε η πανδημία του Covid19, δεχόμουν στο τακτικό πρωινό ωράριο πολλά τηλεφωνήματα και ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας από ασθενείς που παρουσίαζαν πυρετό, βήχα ή διάρροια και τους καθοδηγούσα για το τι έπρεπε να κάνουν και αν χρειαζόταν να εξεταστούν στο ιατρείο και με ποιες προφυλάξεις. Τα τηλεφωνήματα αυτά, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ξεπερνούσαν τα 50 ημερησίως και αρκετά επίσης λάμβαναν χώρα και τις υπόλοιπες ώρες πέραν του τακτικού ωραρίου. Εννοείται ότι διεκπεραιώνονταν όλη η τακτική παρακολούθηση των ασθενών που είχαν κλεισμένο ραντεβού από τον προηγούμενο μήνα κυρίως για να συνταγογραφήσουν τις χρόνιες αγωγές τους αλλά και για προβλήματα ποικίλης φύσης άσχετα με την πανδημία. Γίνονταν ενέσεις, αλλαγές τραυμάτων, χορήγηση πιστοποιητικών για απαραίτητες μετακινήσεις, χηρογούνταν αναρρωτικές άδειες, παραπεμπτικά για εξετάσεις καρκινοπαθών που πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθούν στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησής τους, το ίδιο για καρδιαγγειακούς ασθενείς, ψυχιατρικούς, εγκύους κλπ. Μόνο οι γενικοί προληπτικοί έλεγχοι έχουν ανασταλεί. Περιττό να σημειώσω ότι, ειδικά σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, η εξυπηρέτηση των ασθενών και ειδικά των ηλικιωμένων όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους αποκτά ζωτική σημασία, όπως και η άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό. Τα ίδια με την δική μου περίπτωση ισχύουν και για όλους σχεδόν τους γιατρούς που υπηρετούν στα περιφερικά ιατρεία και τα ΚΥ του ΕΣΥ όλης της χώρας καθώς φυσικά και για τους γιατρούς των ΤΟΜΥ και των λιγοστών ΚΥ αστικού τύπου, όπως του Ευόσμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τελικά το «μένουμε σπίτι» μετατρέπεται σε «αρρωσταίνουμε και πεθαίνουμε στο σπίτι» με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά γίνονται για να καλύψουν την απουσία πραγματικών νέων προσλήψεων στα νοσοκομεία, με εξαίρεση την παράταση των συμβάσεων λίγων επικουρικών γιατρών. Η κυβέρνηση ψεύδεται καθημερινά στο θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ, όπως και στο θέμα της προμήθειας επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού και αντισηπτικών. Την ίδια ώρα που χαρίζει και πάλι εκατομμύρια στους καναλάρχες και τους κλινικάρχες, αντί να τους εντάξει υποχρεωτικά στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το λαϊκό κίνημα στην χώρα μας μέσα από τις ποικίλες εκφράσεις του στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο πρέπει να διεκδικήσει άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο σε συνθήκες καραντίνας την μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας για όλες τις αναγκαίες προσλήψεις και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού στο ΕΣΥ. Και για να ανταπεξέλθει στην πανδημία, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων υγείας του πληθυσμού που εξακολουθούν να υπάρχουν και που θα ενταθούν λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης το προσεχές διάστημα. Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε όλοι μαζί την δέσμευση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας , την ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη και το υπερφορτωμένο ΕΣΥ δεν μπορεί να περιθάλψει. Το ίδιο ισχύει και για τα απλά ιδιωτικά ιατρεία στις κρίσιμες ειδικότητες Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Γιατρών που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και την αποζημίωση τους να αναλάβει το κράτος σε τιμές δημοσίου, χωρίς καμιά πληρωμή των ασθενών.

Την 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί από την εποχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης για την υπεράσπιση των δημόσιων συστημάτων υγείας, έχουμε το καθήκον να διαδηλώσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την απαίτηση για αποτελεσματική, ποιοτική, δημόσια, δωρεάν περίθαλψη για όλους χωρίς αποκλεισμούς .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μνήμη Νίκου Κατσάνου. Του Κώστα Δεσποινιάδη

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ συνοδευόμενη από κλούβες των ΜΑΤ